joi, 14 iunie 2012

Impresii de călătorie (6) - M3 Archeopark Polgár

Ungaria rămâne una din destinațiile turistice de top ale Europei. Asta pentru că dispune de o infrastructură de invidiat dar și pentru că ungurii știu să profite și să exploateze la maxim potențialul turistic al oricărei zone. Nu vorbesc de capitala Budapesta, una dintre cele mai frumoase capitale europene, nici de stațiunile turistice din jurul Lacului Balaton sau de marile orașe. Nu vorbesc de parcurile naturale (Hortobágy, Bükk etc) sau de zonele de agrement create pe malul Tisei. Același interes crescut pentru atragerea turiștilor și promovarea zonei se constată și în zone rurale sau orășele mici de provincie.
Logo-ul parcului

Este și cazul zonei orașului Polgár, situat în partea de est a țării. Dezvoltarea turistică a zonei este facilitată de existența tronsoanelor de autostradă M3 care leagă Budapesta cu extremitatea estică a țării și respectiv M35 care leagă Hajdúböszörmény de Debrecen. Lângă Polgár, cele două autostrăzi joncționează. Existența unei astfel de infrastructuri a facilitat realizarea unor două obiective care atrag mii de turiști anual. Unul este M3 Outlet Center – un complex de magazine de firmă care comercializează produse de calitate la preț redus, iar celălalt obiectiv, care face obiectul acestui articol este M3 Archeopark. Este un exemplu de promovare turistică a zonei, un exemplu de cum se poate face o afecere de succes. Are și pagină de internet (vezi aici)cu meniu în mai multe limbi printre care și limba română.
De multe ori traversând Ungaria, am văzut indicatoarele către Archeopark, dar de fiecare data n-am avut timp să opresc. Mi-am promis mereu că voi opri la întoarcere, dar și atunci mă grăbeam la fel de tare și parcă apropierea de casă mă făcea și mai grăbit.
Autostrada M3 văzută din turnul de la intrare
Am profitat de ocazia că mai aveam matrica (vigneta) valabilă și pentru data de 10 iunie, așa că am decis să ”dau o fugă” până la Polgár. A meritat pe deplin efortul. Din Zalău sunt aproximativ 200 de kilometri, pe la Tășnad-Carei-Urziceni-Vállaj-Nyirbátor-Nagykallo. De aici intri pe autostrada M3 și peste 50 de kilometri ajungi la destinație. Desigur, se poate alege și varianta prin care să se ocolească autostrada, dar atunci timpul dedicat călătoriei crește considerabil.
M3 Archeopark este un complex creat în anul 2007 pe o suprafață de 5 hectare în apropierea recentei autostrăzi construită pentru a uni capitala cu extremitatea estică a țării. Așa cum îi spune și numele, este un parc arheologic în care sunt expuse într-un mod inedit, vestigii istorice, culturale și etnografice ale zonelor prin care trece autostrada. Este un fel de muzeu al satului combinat cu un muzeu de istorie în aer liber. Aici sunt expuse case tipic țărănești din diferite zone ale țării (unele din Ardeal) dar și diverse sectoare tematice care ilustrează viața în diverse zone: de câmpie, mlăștinoase sau de pădure. Totul încadrat într-un cadru natural din care nu lipsește o microfermă.

Nomad Csarda
vedere de ansamblu
Încă de la intrare ești plăcut impresionat de infrastructura existentă: parcare mare, punct de informare turistică, hartă a zonei etc. Am cumpărat bilete care costă 600 forinți de persoană (aproximativ 9 lei) și am primit brățări care se prind la încheietură. Persoana de la casa de bilete, extrem de amabilă ne-a oferit broșuri și pliante de promovare a zonei. Am găsit chiar două cataloage foarte bine realizate cuprinzând locurile de cazare și restaurantele, respectiv informații despre turismul de conferințe și afaceri din județele Hajdú-Bihar (Ungaria) și Bihor (România), în patru limbi: maghiară, germană, engleză și română. este lăudabil că există informații și în limba română, asta spune mult despre mentalitatea celor care vor să promoveze turistic o zonă. În zona Archeopark-ului se ajunge printr-o poartă de lemn pe sub un turn înalt. Este construcția cea mai înaltă care dă și identitatea vizuală a parcului. De sus de la înălțime se poate vedea întreaga zonă, atât din parc cât și din depărtare. Autostrada M3 se vede în toată splendoarea sa. Ne-a atras atenția construcții hexagonale, acoperite cu pânză de cort, un fel de iurte. Se mai vedea un lac precum și locuri de joacă pentru copii.
iurte cu expoziții tematice

lacul amenajat cu zone de pescuit

Gardul înalt din bușteni ascuțiți la vârf, dă senzația de castru roman. Dincolo de gard, se vede o microfermă cu diverse animale: capre, porci, găini. O fântână reală de piatră cu ciutura de lemn atrage atenția. Suntem aproape de pusta maghiară, unde astfel de fântâni sunt singurele puncte de reper în întinderea nesfârșită. Lângă fermă există reconstruită o casă din neolitic, cu interiorul decorat specific. Sunt expuse diverse unelte. În spate se vede o terasă rustică și Nomád Csárda (restaurant specific). Aici turiștii pot experimenta bucătăria maghiară bazată în special pe paprika.
Turnul de la intrare

gard din bușteni
Am fost surprinși să găsim un lac foarte frumos, având amenajate locuri pentru pescuit și alei pe care te poți plimba în jurul acestuia. Pentru cei mici există locuri de joacă amenajate pe covor de cauciuc, la standarde europene. Alte terenuri specifice (teren de tras cu arcul, zonă de călărit, terenuri de fotbal și handbal etc) își așteaptă vizitatorii. O clădire impunătoare conține grupuri sociale dar și o sală multifuncțională în care se pot organiza conferințe sau proiecții de filme documentare. Din câte am înțeles aici se pot organiza diverse evenimente educative și culturale.
loc de joacă pentru copii




Sub o movilă mare de pământ este amenajat un mormânt, există chiar un schelet găsit probabil atunci când s-a făcut descărcarea de sarcină arheologică a zonei traversate acum de autostradă. 






Interesante sunt iurtele organiyate tematic. Aici turiștii pot face cunoștință cu tradițiile culturale, cu fauna și flora unică a câmpiei de nord, cu cele specifice pustei, cu caracteristicile artei populare. Prima iurtă recompune scene de viață din epoca cuceririi pustei. În alta este reprezentată brasla fierarilor, în următoarea este descrisă viața din zona de mlaștină vara și iarna. Nu lipsește zona de pădure sau din pustă. Toate scenele sunt extrem de realiste, cu manechine costumate corespunzător, cu unelte care descriu cel mai bine acel stil de viață.

O altă arie a parcului este ocupată de o serie de case etnografice reprezentative pentru diverse zone ale țării. Sunt foarte bine conservate, cu interior decorat specific, acoperite cu paie. Turistul își poate face o imagine asupra a ceea ce înseamna viața rurală în diverse zone etnografice. Majoritatea caselor dispun de două camere și o tindă în care se află cuptorul a cărui funcție era nu doar de gătit dar și de încălzire a camerelor, acesta extinzîndu-se dincolo de pereții tindei, spre cele două camere laterale. Impresionează Beregi ház, o casă din zona Tisei care are un pridvor cu stâlpi de lemn frumos decorați.




Vizita la M3 Archeopark este ca o întoarcere în timp, vizitatorul este purtat prin diverse epoci istorice și prin diverse zone culturale și etnografice ale Ungariei, Poți astfel să cunoști mai bine tradițiile acestui neam. Merită să ieși de pe autostradă și să vizitezi acest parc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...