duminică, 22 iulie 2012

Impresii de călătorie (17) - 8 motive pentru a vizita Valencia


În percepția multor turiști, Valencia este un oraș ca oricare altul, ce nu merită atenție. Este situat la 350 kilometi la sud de mult titratul Barcelona și la 650 de kilometri de Malaga. Între ținutul catalan dominat de operele lui Gaudi și sudul andaluz ce păstrează puternice influențe maure, Valencia pare să nu ofere nimic din punct de vedere turistic. Totuși, după un sejur de o săptămână în Valencia, pot prezenta cel puțin 8 argumente în favoarea celor care vor să viziteze acest oraș.



1. Orașul Artelor și Științei – un oraș într-un oraș - opera arhitecților Santiago Calatrava și Felix Candela, a revigorat din punct de vedere turistic orașul. Pe o suprafață imensă sunt câteva construcții cu o arhitectură futuristă, demnă de mileniul III: Palatul Artelor ”Regina Sofia”,  Hemisferic, Umbracle, Muzeul de Științe ”Pricipe Felipe”, Agora și Oceanografic. Despre toate acestea am scris pe larg aici.

Hemisferic și Palatul artelor

Hemisferic

2. Parcul Turia, amenajat pe albia râului cu același nume care din motive practice a fost deviat, înconjoară orașul. Este ”plămânul verde” al orașului, din punctul meu de vedere unul dintre cele mai frumoase parcuri. Pe o lungime de peste 8 kilometri, având o lățime ce variază între 100 și 300 de metri, este cel mai mare parc urban al Europei. Farmecul lui este dat de faptul că în ciuda lungimii considerabile, nu este traversat de niciun mare bulevard, asta pentru că podurile peste albia râului au rămas intacte și asigură comunicația între cele două părți ale orașului. Parcul Turia conține o mulțime de terenuri de sport, parcuri de joacă pentru copii, piste de biciclete și de alergare, numeroase fântâni și locuri de recreere. Cu o vegetație tipic mediteraneană, formată din portocali, lămâi, măslini, palmieri, asigură o oază de liniște departe de tumultul orașului.

pod peste parcul Turia

fântână în Parcul Turia

fântâni arteziene

3. Orașul vechi, este foarte bine conservat în ciuda avântului imobiliar cunoscut în ultimii 15 ani. Centrul istoric are clădiri foarte bine conservate: Catedrala despre care se spune că adăpostește o relicvă a creștinătății – Sfântul Graal; clădirea Almudin datând din secolele XV-XVI ce a servit ca depozit de cereale, astăzi un spațiu neconvențional ce adăpostește o serie de expoziții; casa Marques De Dos Aguas – o clădire luxuriantă ce îmbină elemente roccoco, orientale și neo-clasice are fațada cea mai decorată din întreaga Spanie; La Lonja de La Seda –clădire aflată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO – este o construcție ce aparține stilului gotic târziu ce demonstrează puterea mercantilă a orașului. Desigur, orașul vechi conține nenumărate opere de arhitectură sau de artă, străduțe înguste, pavate cu piatră.
Frontonul Gării din Valencia

Piața Primăriei

stradă îngustă în orașul vechi

fântână în piața din spatele catedralei

Fațada catedralei

imagine urbană a Valenciei

Catedrala din Valencia

Porta del Mar
4. Turnurile orașului. Torres de Serranos și Torres del Quart sunt două din cele 12 porți de intrare în oraș. Sunt într-o stare foarte bună de conservare, terasa superioară a acestor turnuri oferă o imagine panoramică asupra orașului, ce greu se poate uita. Turnurile, cu aspect de fortăreață, conțin elemente de arhitectură gotică dar și influențe maure. Astăzi adăpostesc diverse evenimente culturale.

Torres del Quart

Torres de Serrano - detaliu de arhitectură

Torres de Serrano

Valencia văzută din Torres de Quart

5. Bioparcul este mai mult decât o grădină zoologică, este un parc ce oferă vizitatorului o altă perspectivă, nemaivăzută asupra a ceea ce înseamnă o grădină zoologică. Aici animalele nu sunt în cuști, sunt în habitate cât mai aproape de cele naturale iar turiștii se pot plimba și le pot admira în voie, fără teamă că siguranța lor este pusă în pericol. Printr-un concept inovator, acela de zoo-imersiune, vizitatorii sunt cufundați în habitatul natural al animalelor. O lume magică, ce oferă experiențe interesante, Bioparcul este de asemenea un mare amfiteatru în aer liber ce-și propune educarea copiilor și adulților în spiritul protejării și conservării faunei.


Bioparc Valencia

Elefanți în Bioparcul din Valencia

6. Experiențe gastronomice. Turiștii aflați în regiunea Valencia vor avea parte de experiențe gastronomice de neuitat. Preparatele din bucătăria valenciană se bucură de mare prestigiu atât pe plan național cât și internațional. Rețetele tradiționale sunt bazate pe ingrediente naturale: ulei de măsline, legume, condimente, fructe, carne proaspătă și pește, o dietă specific mediteraneeană. Paella este prin excelență felul de mâncare specific zonei. Are la bază ingrediente simple cum ar fi orezul, carne de pui și de iepure, fasole verde, anghinare, condimente.

meniu tipic valencian

fructe de mare

salată mediteraneană

Paella

ingrediente indispendabile bucătăriei valenciene

Jamon - delicatesă valenciană

7. Plajele întinse ale Valenciei pot fi un punct de atracție mai ales în sezonul estival. Orașul este situat pe țărmul Mării Mediterane, așa că beneficiază de plaje însorite aproape tot timpul anului. Celebra Playa La Malva Rossa este cunoscută datorită nisipului fin și a lățimii sale considerabile. Faleza este plină de restaurante, cafenele, terase și hoteluri separate de plajă de un șir lung de palmieri falnici. 

în apropierea Mării Mediterane

Faleza Mării Mediterane

Playa La Malva Rossa

8. Festivalurile  din zona Valenciei sunt renumite în întreaga lume. Anual se organizează o mulțime de festivaluri, majoritatea trăite la maxim de localnici, cu o fervoare religioasă greu de descris în cuvinte. Cele mai importante sunt: Las Fallas (15-19 martie) – festival al focului în care păpuși imense de carton sunt purtate pe străzi și aprinse în ultima zi a festivalului; La Semana Santa este sărbătoarea din Săptămâna Mare când străzile orașului răsună de zgomotul tobelor; Tomatina – celebra bătaie cu roșii din Bunol din ultima miercuri a lunii august.

Iată 8 motive  pentru a vizita Valencia, unul dintre cele mai surprinzătoare și mai frumoase orașe pe care le-am vizitat. Desigur, sunt multe alte aspecte care fac din Valencia un oraș cu mare potențial turistic. Despre toate acestea voi scrie pe larg în postările următoare.

4 comentarii:

  1. Foarte frumoase pozele! M-ai convins sa vizitez Valencia cat de curand. :D

    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Intr-adevar, Valencia este surpeinzatoare, fascinanta, cu o multime de obiective ce merita vizitate. Noi am stat o saptamana si nu ne-am plictisit.

      Ștergere
  2. Sper sa ajung si eu curand in Valencia. Mancare buna, plaja si atatea atractii sunt motive suficiente pentru cateva zile de vacanta :) Multumesc pentru informatii si pentru foto.

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi plecam in septembrie. Astazi am cumparat biletele de avion. De ajutor recenziile celor ce au vizitat deja Valencia. :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...