duminică, 26 august 2012

Impresii de călătorie (21) - Sóstó Zoo Nyiregyháza


        Îmi plac animalele, îmi plac grădinile zoologice și oriunde am ocazia nu ezit să le vizitez. Recent am fost în Ungaria la Nyiregyháza să vedem celebra Grădină Zoologică din apropiere. Sóstó Zoo sau Nyiregyházi Állatpark (în limba maghiară) este situată la doar câțiva kilometri în afara orașului, fiind amplasată în mijlocul zonei de agrement din pădurea Sóstó. Grădina Zoologică se întinde pe o suprafață de 35 hectare și adăpostește 400 de specii de animale, într-un număr total de aproape 4000 de exemplare.



        În fața porții de intrare era o parcare destul de mare, dar plină de mașini. Sunt mulți români, ucrainieni, slovaci și evident unguri. Biletul a fost 2600 forinți de persoană, aproximativ 45 de lei. Sunt reduceri pentru grupuri, pentru elevi și studenți sau pensionari. De asemenea sunt disponibile bilete pentru familii.
        Am intrat direct la Oceanograf (Ócenárium) și la Piramida Verde (Zöld Piramis). Deși nu se ridică la înălțimea Oceanografului din Valencia, acvariile sunt destul de mari, au pești exotici dar și rechini. La intrare te întâmpină un schelet de balenă. Pereții sunt din fibră de sticlă și imită foarte bine piatra. Este destul de bine organizat acvariul, peștii multicolori atrag atenția vizitatorilor. 











Acvariul imens adăpostește peste 500 de metri cubi. 6 specii de rechini domină cele peste 500 de specii de pești caracteristici zonei indoneziene. Există și un mic tunel de 4-5 metri, exact ca acela pe care l-am văzut în Oceanograful din Valencia. Senzația pe care o ai trecând prin tunel, sutele de pești ce înnoată pe deasupra, muzica ambientală, toate crează o senzație unică, greu de descris în cuvinte. Într-unul dintre acvarii este recreată fauna și flora din zona Marii Bariere de Corali ce înconjoară Australia.



        Din acvariu am ieșit într-o imensă seră, dispusă pe mai multe nivele.  Este vorba de Piramida Verde (Zöld Piramis), construcție recentă din 2010, unică în această parte a Europei. Aici vegetația este luxuriantă, sunt palmieri, bananieri și alte plante exotice. Sera se întinde pe trei nivele, poți urca cu liftul dar și pe scări. De la fiecare nivel se vede foarte bine interiorul serei dar și cascada de 30 de metri. Sunt poduri de frânghii pe care poți să treci ușor dintr-o parte în alta. La un moment dat, de la al treilea nivel, poți să treci peste cușca elefanților, peste un ”pod” de sticlă. Senzația este ciudată,  ai mereu impresia că sticla poate ceda. 








În Piramida Verde este creat habitatul specific zonei amazoniene, există diverse specii de papagali, sunt reptile: șerpi boa, varani, șopârle, crocodili. Toate în spatele unor acvarii protejate de sticlă groasă, securizată. Pentru multe din ”exponate”, există o descriere în mai multe limbi (maghiară, engleză, poloneză, slovacă ucraineană, română). Este de remarcat modul în care vecinii noștri unguri au înțeles că pentru a atrage turiști din țările vecine, trebuie să le vorbești în limba lor.









         Am ajuns într-o încăpere în care pătrunzi printr-o perdea de lanțuri. Aici, câțiva papagali prietenoși și extrem de curioși, interacționează cu turiștii, urcându-se pe ei și ciocănindu-le obiectele care li se par interesante. Unul s-a urcat pe rucsacul meu și avea treabă cu fermoarele și cu trepiedul. După ce ne-am fotografiat cu papagalii, am revenit în Piramida Verde, de unde am coborât la nivelul solului.




    Afară, am pornit să explorăm restul grădinii zoologice. Singurul inconvenient a fost acela că ne lipsea o hartă a grădinii, așa că am luat-o la întâmplare. Chiar lângă Ocenarium, există cușca cimpanzeilor.  Puțin mai departe este cea a gorilelor.






       Ceea ce dă o notă distinctă acestei grădini zoologice este faptul că cuștile în care sunt ținute animalele, nu sunt mici, cu gratii, ci le-au fost creat un habitat generos, protejat de ziduri înalte sau garduri electrice. Turiștii pot să admire animalele, fie de la înălțime, fiind amenajate platforme în acest sens, fie prin geamuri securizate. Este de remarcat și existența vegetației și a florilor care dau senzația de combinație între o grădină zoologică și una botanică. Am remarcat și locuri în care, la anumite ore, au loc demonstrații de dresaj. Turiștii au la dispoziție bănci de unde pot admira spectacolul. Cei care obosesc, pot face turul grădinii cu un miniautocar modern. Există de asemenea și terase unde poți să servești cafea, băuturi răcoritoare sau chiar mâncare de tip fast-food.






        Ne-am plimbat prin zona dedicată Africii. Aici am admirat elefanți, girafe, antilope, lame, rinoceri, iaci, diverse specii de struți, dar și fioroase pantere negre, leoparzi, lei și tigri. Ca să nu mai vorbim de zecile de specii de păsări. Spațiile pentru fiecare animal sunt largi, așa că trebuie să prinzi un moment prielnic pentru a le putea vedea. 














     Cel mai frumos animal pe care l-am văzut în această zonă este pantera neagră. În spatele unui geam securizat, a unor garduri înalte peste care era trasă o plasă, la o distanță apreciabilă se odihneau tolănite pe iarbă două exemplare superbe. În unele cazuri am văzut chiar și hrana care li se dădea animalelor. Pe un pod lung de lemn de la înălțimea căruia poți surprinde viața diverselor specii de animale, ajungem în zona rezervată girafelor. Niciodată nu am văzut aceste splendide animale de la înălțime.






        Din Africa am trecut în Asia. În zona dedicată acestui continent, am văzut cămile, dromaderi și o mulțime de păsări. Ne-am oprit să mâncăm pe o terasă, aproape de sectorul marin, dedicat pinguinilor, focilor și leilor de mare. Este de apreciat faptul că întreaga Grădină Zoologică este astfel amenajată încât activitatea oamenilor, infrastructura pentru confortul turiștilor, nu deranjează animalele. De asemenea, curățenia exemplară și spațiile largi în care animalele se pot mișca în voie, fac ca mirosurile specifice animalelor aproape să nu se simtă. După ce am mâncat mâncare de tip fast-food și ne-am delectat cu un desert, am mers să vedem pinguinii. Aceștia nu păreau afectați de curioșii de pe margine și-și făceau salturile obișnuite în apă urmate de ieșirea pe mal și deplasarea aspecifică spre deliciul copiilor.

        Am ajuns la foci pe care le-am admirat printr-un acvariu imens. Mulțimea de turiști adunată prevestea că urma să aibă loc un spectacol de dresaj. Ne-am făcut cu greu loc să vedem și noi ceva. Doi dresori au coordonat cele două foci să execute diverse mișcări acrobatice, momindu-le cu peștișori. Am rămas câteva minute urmărind spectacolul, până ce ploaia care a început să cadă ne-a făcut să căutăm un adăpost.




        Din fericire, ploaia nu a ținut mlt și după ce aceasta s-a oprit, am mers să vedem zona dedicată animalelor din Europa și a celor domestice trecând mai întâi print-o clădire dedicată puilor de animale, în special reptile. Am trecut pe lângă sectorul papagalilor al căror colorit ne-a atras atenția și ne-am îndreptat spre zona de pădure ce adăpostea lupi, bizoni, cerbi, căpriori. Lupul alb devora o găină, cerbul și căpriorii veneau la gard unde copii le dădeau grisine, o familie de râși se jucau nederanjați de mulțimea de turiști adunată să-i vadă. Doar ursul brun părea abătut și se mișca de colo-colo prin spațiul destinat lui. 







Am admirat și câteva exemplare din celebra vacă ce populează Pusta maghiară (szürke marha). Are coarnele lungi, răsucite spre înainte ca la taurii de coridă. În Parcul Național Hortobágy, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, mai trăiesc în sălbăticie câteva sute de exemplare. Din carnea ei se prepară cel mai gustos gulaș la ceaun (bogrács gulyás).


        Și zona rezervată păsărilor este spectaculoasă. Aici am văzut păun alb, ca să nu mai spun de cel cu pene colorate pe care l-am prins într-o ”demostrație”





       În drum spre ieșire ne-am oprit la țarcul cu lame. Acestea, extrem de prietenoase se lăsau mângâiate de către copii. Am remarcat că în apropiere exită un automat de unde se poate cumpăra hrană pentru ele. În schimbul a câteva sute de forinți, obții un cornet cu hrană iar animalele se înghesuie să mănânce de la tine din palmă. 


        Mi-a plăcut această Grădină Zoologică. Este bine organizată, spațiile sunt largi, animalele par bine hrănite și sunt curate. Nu par să sufere. Apoi infrastructura este bună, există servicii oferite turiștilor: terase, restaurante, cafenele – chiar și automate de unde poți să-ți cumperi singur o cafea, grupuri sanitare curate. Poate ar trebui să se pună mai mult accent pe mâncărurile tradiționale, în detrimentul celor de tip fast-food. Mi-a plăcut de asemenea faptul că din loc în loc erau panouri mari formate din mai multe piese de tip puzzle unde copii puteau recrea imagina animalelor îndrăgite.





         Am mai remarcat că pentru o sumă nu tocmai mică, poți să-ți faci poze, la anumite ore prestabilite cu unele animale. Am văzut un grup de turiști care-și făceau poze cu elefanții.


        Ieșirea se face, firesc, printr-un shop de un de poți să cumperi diverse souvenir-uri. Desigur, prețurile sunt pe măsură. Afară, am remarcat un grup statuar ce reprezintă girafe, probabil simbolul acestei grădini zoologice minunate. Am luat și un pliant în limbile slovacă, poloneză, ucraineană și română. Grădina Zoologică dispune și de un site foarte bine realizat, cu meniu în limbile maghiară, engleză, slovacă, română și poloneză (www.sostozoo.hu) Există și o secțiune dedicată Piramidei Verzi (www.zoldpiramis.hu). 


        Din punctul meu de vedere, grădina zoologică este peste oricare alta din România, ba mai mult, este mult mai frumoasă decât cea din Budapesta ori Debrecen, pe care de asemenea le-am văzut. Poate rivaliza cu cea din parcul palatului Schönbrunn din Viena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...