vineri, 28 decembrie 2012

Călătorii imaginare (2) - Noua Europă a lui Michael Palin - II


În cel de-al doilea episod al documentarului BBC, realizat de Michael Palin, în Europa de Est, acesta vizitează două țări aflate în poziții diferite față de Europa: Bulgaria și Turcia. Bulgaria este membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007 iar Turcia este în plin proces de aderare.

Traseul parcurs în episodul 2. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/

Prima escală în Bulgaria are loc în munții Rila, unde participă la un interesant ritual al Frăției Albe. Aceasta este o sectă care include în practicile sale un amestec de misticism creștin și iudaic. Adepții săi, se adună anual pe un platou al munților Rila unde se lasă pătrunși de lumina soarelui ce răsare în apogeul verii. Dansul paneuritmic practicat de adepții sectei reprezintă în opinia lor o cale de a dobândi armonia.

La Sofia, capitala Bulgariei se plimbă pe jos prin parcurile orașului și cu tramvaiul pe principale artere. Este interesantă convorbirea pe care o are cu Azis, un țigan homosexual și travestit. Dornic să înțeleagă mentalitatea și modul de trai al țiganilor, vizitează orașul Plovdiv din sudul țării, unde aceștia participă la curse de cai. Zdrențăroși și flămânzi, caii sunt alergați pentru bani. Imaginile cu ghetoul de la periferia orașului sunt terifiante. Nu se poate să nu remarce lipsa educației în rândul comunității. Fără a fi rasist, observă și încearcă să înțeleagă de ce nivelul de trai al romilor este atât de scăzut.

Părăsește Bulgaria și se îndreptă, cum altfel decât la bordul unui tir turcesc, spre Istanbul. Privind șirul lung de tir-uri ce așteaptă să intre în Bulgaria și implicit în Uniunea Europeană, Palin găsește răspuns la creșterea economiei Turciei și face observații asupra posibilelor implicații ale aderării Turciei la Uniunea Europeană. Inspirat, face o escală la Edirne, oraș situat aproape de granița turco-bulgară. Orașul, numit în vechime Adrianopol a fost întemeiat de împăratul Hadrian și a devenit după cucerirea otomană, prima capitală a Imperiului Otoman (1365-1453). Vizitează celebra Moschee Selimiye – opera de căpetenie a arhitectului Mimar Sinan, cel care prin construcțiile monumentale a exprimat măreția și splendoarea Imperiului Otoman. Construită în 1569, moscheea a fost inclusă în 2011 pe lista monumentelor UNESCO. Într-o plimbare cu șareta află de la ghidul său cum a devenit Turcia o țară modernă prin separarea religiei de stat, odată cu reformele lui Ataturk din 1920.


Edirne - interiorul Moscheii Selimiye



Tot aici asistă la un interesant ritual ce-i permite să pătrundă și mai mult în cultura turcilor. Este vorba despre vestita luptă între bărbați, obicei vechi de 640 de ani. Luptătorii, numiți pehlivani, sunt bărbați în toată firea sau tineri care își ung abundent corpul cu ulei de măsline și se iau la trântă îmbrăcați doar cu pantaloni din piele de bivol.

Din Edirne, călătorește cu trenul până în gara Sirkeci din Istanbul. Este gara care a fost construită în 1883 pentru a lega Turcia de restul Europei prin celebrul Orient Expres. Una din marile destinații turistice ale lumii, Istanbulul fascinează pe oricine cu moscheile sale minunate, cu vestigiile istorice din epoca romană și bizantină dar mai cu seamă prin coloana lui vertebrală: Bosforul. Machael Palin traversează Bosforul la bordul unui feribot și calcă pe pământul Asiei. Aici, vizitează un muzeu, alături de curatorul expoziției Picasso. Aducerea la Istanbul a unei astfel de expoziții este văzută ca o afirmare a Turciei moderne. Încearcă să înțeleagă din discuția cu acesta, frustrarea Turciei dată de neacceptarea în Uniunea Europeană. Interlocutorul său explică că din punct de vedere mental, turcii se consideră parte a Europei exemplificând printr-un tablou anonim în care tinerele franțuzoaice servesc ceaiul după moda din Istanbul.
Istanbulul văzut din partea asiatică

Malul asiatic al Bosforului

Marea Marmara
Următorul popas al lui Michael Palin este la o academie de dans unde stă de vorbă cu Tanyeli, una dintre cele mai desăvârșite dansatoare din buric. Aceasta are studiouri în Florida și Australia și este cea care a învățat-o chiar și pe Madonna cum să-și unduiască corpul. Șederea în Istanbul se încheie într-un meyhani (un fel de cârciumă) unde liniștea sa la un pahar de raki și meze (diverse aperitive) este întreruptă de o cântăreață de muzică orientală acompaniată de un taraf.

Însă Istanbulul nu este Turcia, așa că participă la al 25-lea festival de lupte de cămile în Selcuk (Efes), străveche așezare din sudul Turciei. Aici, 20.000 de bărbați se adună să bea raki și să mănânce kebab gândindu-se cu nostalgie la creatura care odată a jucat un rol important în viața lor rurală: cămila. 

Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/
Urmează o vizită într-un ținut fabulus: Cappadochia. Aici, în inima Anatoliei admiră în orașul Goreme ciudatele locuințe săpate în tuful vulcanic. Cappadochia este o zonă de o frumusețe stranie apărută după o masivă erupție vulcanică, când roca moale numită tuf a fost modelată de ploaie, vânt și zăpadă în bizarele forme de astăzi. Cunoaște o familie care a transformat una din aceste forme ciudate, numite hornuri, într-o casă de oaspeți neobișnuită. Este surprins să afle că bărbatul este german însurat cu o turcoaică și stabilit aici, în ”cel mai frumos loc din lume”. Vizitează împrejurimile în care se află peste 1000 de biserici săpate în stâncă ce au servit ca loc de refugiu primilor creștini. Admiră fresce creștine aflate într-o perfectă stare de conservare datorită absenței luminii directe a soarelui. Sfinții pictați pe pereții peșterilor-biserici au ochii zgâriați, explicația este că după venirea turcilor, aceștia iși țineau aici animalele și considerând că ochii au puteri spirituale au încercat să-i îndepărteze. Episodul se încheie cu o vizită la o ghicitoare în cafea. Deși practica este una interzisă în țările musulmane, sunt destui care încă o practică.


Muzeul Miniaturk - Istanbul

Cappadochia așa cum este reprezentată în miniatură la Muzeul Miniaturk

Și în acest episod, Michael Palin reușește ca dincolo de locurile vizitate, să pătrundă în cultura populațiilor. Crede că numai așa poate cunoaște ”noua Europă”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...