miercuri, 26 decembrie 2012

Impresii de călătorie (29) - Crăciun la marginea Europei - II


Descriam într-un articol precedent experiența inedită trăită de Crăciun la Istanbul, la marginea Europei. În celălalt capăt al Europei, pe coasta Mării Mediterane, am avut ocazia să fiu în timpul sărbătorilor de iarnă în Valencia, capitala comunității autonome cu același nume. Valencia ca și întreaga Spanie, s-a aflat sub sfera de influență a creștinismului apusean, în varianta catolică. Este recunoscută fervoarea religioasă a spaniolilor, catolici convinși. Aici, în Valencia și în împrejurimi, o sărbătoare creștină așa de mare nu trece neobservată. Întreg orașul îmbracă haine de sărbătoare. Peste tot sunt ornamente specifice Crăciunului, vitrinele marilor magazine sunt luminate feeric.
mall-ul El Corte Inglés - luminat feeric 




Brad cu ornamente de Crăciun pe străzile Valenciei
Există apoi târguri de Crăciun dar nu de dimensiunea celor din alte orașe ale Europei. Sunt mici târguri, mai degrabă mici piețe, amenajate în locuri frecventate de mulțimi mari de oameni. Un astfel de mic târg cu diverse produse specifice Crăciunului am văzut lângă stația de metrou Turia. Sunt vase ceramice, figurine, lumânări și flori.


Târg de Crăciun la Velancia


Există în zona Valenciei o tradiție interesantă, aceea de a reconstitui scena Nașterii Domnului. Această scenă, exportată de Spania în toate țările occidentale și care începe să prindă contur și la noi, poartă denumirea de Belén. Numele vine din traducerea topicului Bethleen, iar scena constă în reconstituirea ieslei și a împrejurimilor acesteia, cu statuete de diferite dimensiuni. Istoria și tradiția spun că Sfântul Francisc, în timp ce mergea spre locurile sfinte în anul 1223, a fost nevoit să se oprescă și să petreacă Crăciunul într-o peșteră din localitatea italiană Greccio. Aici a organizat scena nașterii lui Isus pentru locuitori, folosind un măgar și un bou. Sfântul a folosit o păpușă pentru a-l reprezenta pe Isus. Acesta a fost primul Belén din lume. Obsesia spaniolilor pentru Belén este evidentă: în fiecare oraș, în marile piețe se organizează astfel de scene. În timp tehnica s-a rafinat atât de mult încât scenele sunt extrem de complexe, adevărate opere de artă.

Primul  Belén pe care l-am văzut în Valencia a fost cel din micul târg de Crăciun amenajat lângă impozantul mall El Corte Ingles, aproape de stația de metrou Turia. Aici era amenajată cu multă migală o astfel de scenă numită Belén Napolitano. Figurinele sunt din ceramică iar scena este una complexă cu cetăți, case, viaducte, peșteri și zeci de figurine.

Belén Napolitano lângă stația de metrou Turia

Apoi, în interiorul mall-ului, lângă o expoziție de desene realizate de copii cu tema Crăciunului, am văzut o frumoasă expoziție intitulată Belenes del Mundo. Sunt reprezentări de mici dimensiuni din multe țări ale lumii. Figurinele sunt specifice țării respective și încearcă să facă o incursiune în cultura acelor popoare. Sunt folosite diverse materiale cum ar fi lemnul de diferite esențe, ceramica, metalul, sticla. Zeci de vizitatori și curioși admirau exponatele și făceau poze cu ele.


desene realizate de copii și expuse în mall-ul El Corte Ingles

Belene del Mundo - în interiorul mall-ului El Corte Ingles

Belene del Mundo
Dar cel mai frumos Belén pe care l-am văzut a fost cel din interiorul Catedralei. Catedrala din Valencia impresionează prin arhitectura deosebită care îmbină trei stiluri arhitectonice în realizarea celor trei porticuri: romanic, gotic și baroc. Fațada principală în stil baroc este de o frumusețe desăvârșită. Catedrala din Valencia mai este renumită și prin faptul că deține una dintre cele mai sfinte relicve ale creștinătății: Sfântul Graal sau Sfântul Potir. Se crede că acest potir din alabastru a fost folosit de Isus la Cina cea de Taină și că în el a curs sângele Domnului răstignit. Legendă sau realitate? În Valencia nimeni nu pune la îndoială acest lucru.


fațada barocă a Catedralei Valencia
Belén Monumental, cel pe care l-am văzut expus aici este unul impresionant prin frumusețea și complexitatea acestuia. Este recunoscut în întrega Spanie ca fiind unul dintre cele mai monumentale. De ani buni, cel care realizează scena este artistul Jose Luis Catalá. Scena se întinde pe mai multe registre, nu se limitează strict la ieslea în care s-a născut Isus. Pentru acest an, realizatorii au folosit peste 300 de figurine și au reprodus imaginea ”Adorația păstorilor” a pictorului baroc Bartolomé Esteban Murrilo. A fost nevoie de 8 zile pentru a monta scena ce are 10 metri lungime și 7 metri adâncime. Este impresionant cu câtă migală sunt redate cele mai mici detalii ale figurinelor. Ca să ajungi să vezi acest Belén, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și să aștepți ca rândul să înainteze lent. Fiecare vizitator vrea să zăbovească cât mai mult însă un paznic, destul de vigilent, îi îndeamnă pe oameni să treacă mai departe.
Belén monumental - Catedrala Valencia


scena ”Adorația păstorilor”



Un filmuleț despre acest Belén Monumental din Catedrala Valencia (2011) poate fi vizionat aici.

O alta scenă a Nașterii Domnului am văzut-o la o altă scală în Plaza del Ayutamiento (Piața Primăriei). Aici, lângă clădirea Primăriei zeci de copii însoțiți de părinți se înghesuie să vadă scena, iar turiștii își fac poze cu Belén-ul în fundal. 


Belén în Piața Ayutamiento


Tot în piață am văzut un uriaș ”brad” alb, de formă conică, probabil din metal. Este impresionant și atrage privirile ca un magnet. Aveam să-l revăd în noaptea de revelion luminat feeric. Tot atunci am realizat că palmierii din jurul pieței sunt și ei ornați cu perdele de beculețe. Pare puțin ciudat, pentru cineva care este obișnuit cu brazii adevărați, să vadă palmieri împodobiți de sărbătoare. Tot un ”brad” din metal, frumos ca o sculptură avangardistă aveam să văd în cadrul splendidului Oraș al Artelor și Științei.


”Brad” de Crăciun în Piața Primăriei

ornamente de Crăciun în ...palmieri

”Brad” de Crăciun în Orașul Artelor și Științei



În Valencia mai vezi și alte ornamente de Crăciun. Pe balcoanele unor clădiri stau agățați trei manechine. Am înțeles că este vorba despre cei trei magi. Am mai văzut și Moși Crăciuni ca la noi, dar și un manechin interesant ca un hornar, cu un fes musulman pe cap, ducând daruri în spinare.


Cei trei magi, escaladând un balcon

Hornar cu fes musulman escaladează un balcon

hornar încărcat de daruri îl ajută pe Moș Crăciun
În prima zi a anului 2012, am vizitat Burriana și Castellón, orașe aflate la aproximativ 70 de kilometri de Valencia, având mari comunități de români. În Burriana am văzut la geamuri un fel de prapori cu imaginea unui prunc. Unele sunt de mărimi mai mari, altele mai mici. Pe un fond roșu scrie ”Dios Ha Nacido. Feliz Navidad!” – ”Dumnezeu s-a născut. Crăciun fericit!”. 

Mos Crăciun în Burriana

Cei trei magi în Burriana


așa anunță spaniolii Nașterea Domnului



La Castellón am văzut în centrul vechi al orașului, lângă catedrala gotică, un Belén interesant realizat artistic din sârmă.

Belén artistic în Castellon



Iată o fațetă interesantă a tradițiilor de Crăciun în Spania catolică. Într-adevăr, Crăciunul este o sărbătoare îndrăgită în întreaga Europă și nu numai. Diferă însă foarte mult formele de manifestare a acesteia. Interesant este faptul că în România, și mai cu seamă în Transilvania unde caracterul interetnic și implicit interreligios este pronunțat, o parte din tradițiile răsăritene și apusene sunt preluate. Important este să nu se piardă identitatea națională a Crăciunului.


  • Mai multe imagini cu Belén Monumental pot fi văzute aici.
  • Imagini cu Belene del Mundo pot fi văzute aici.
    - Lonja de la Seda în patrimoniul UNESCO
    - 8 motive pentru a vizita Valencia
    - Valencia (1)
    - Valencia (2)
    - Valencia (3)

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...