sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Călătorii imaginare (4) - Noua Europă a lui Michael Palin - IV


”De la Dunăre la Nipru” este titlul celui de al 4-lea episod al documentarului BBC ”Noua Europă a lui Michael Palin”. În acest episod, renumitul realizator călătorește în alte două țări din fostul bloc sovietic: Ungaria și Ucraina.

Traseul parcurs prin Ungaria și Ucraina. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/
Călătoria începe prin traversarea Dunării din localitatea Štúrovo din Slovacia în Esztergom din Ungaria. În urmă cu aproape 100 de ani, în această parte Dunărea era un fluviu intern al Ungariei, acum este frontieră internațională. Întreg episodul este marcat de frustrarea ungurilor care datorită înfrângerii din Primul Război Mondial au pierdut la Trianon două treimi din teritoriul pe care-l aveau înainte. Catedrala din Esztergom este prezentată ca fiind unul din locurile în care mândria și patriotismul ungar sunt pregnante. Aici, Szent István Király, primul rege creștin era încoronat acum 1000 de ani.


La Visegrád asistă la un festival medieval plin de culoare. Michael Palin remarcă, ca de altfel orice turist care vizitează Ungaria, că maghiarii nu se sfiesc să afișeze peste tot harta Ungariei mari, cea de dinainte de Trianon. Festivalul medieval la care asistă este în onoarea lui Matei Corvin, regele Ungariei care a fost printre primii regi europeni ce a creat o armată regulată și care a fost în prima linie a luptei împotriva otomanilor.

La Budapesta, capitala Ungariei ajunge cu vaporul pe Dunăre, într-un amurg când clădirile sunt luminate feeric. Se cazează la Gellért unul dintre hotelurile simbol ale capitalei. Vederea asupra Podului Libertății ce leagă cele două foste orașe Buda și Pesta, este superbă. Podul lung de 331 metri și lat de 20, a fost construit între anii 1894 - 1896. În Budapesta vizitează celebrele Băi Gellért. Este uimit de frumusețea acestora și de bazinul cu valuri. Nu putea lipsi o vizită la cea mai frumoasă clădire a orașului: Parlamentul. 


Hotelul Gellért - Budapesta
Aici este ghidat de Péter Zwack fostul ambasador al Ungariei la Washington și senator independent. În Camera Reprezentanților are privilegiul de a purta o discuție asupra uneia din cele mai mari probleme cu care se confruntă Ungaria, ca de altfel toate țările din fostul lagăr comunist: corupția. Face o plimbare cu metroul, cel mai vechi din Europa continentală deschis în 1896, pentru a vizita pe faimosul bulevard Andrássy un obiectiv turistic important ce amintește de ”epoca de aur”: Casa Terorii. Fost sediu al poliției politice fasciste și apoi comuniste, azi este un muzeu ce evocă vremurile apuse. Impresionant este faptul că într-o sală, pe un ecran, rulează non-stop filmul condamnării lui Nagy Imre  – primul ministru al Ungariei în 1956 când țara s-a revoltat împotriva ocupației rusești. A fost prima fisură în blocul comunist.  Nagy Imre a fost reabilitat abia în 1989,  Kádár János  - cel care a aprobat sentința, murind la trei săptămâni după aceea. 


Imre Nagy privind spre Parlamentul din Budapesta
O vizită interesantă este la creatoarea de modă Zoób Kati. Este un bun prilej de a socializa și de a cunoaște o altă latură a culturii maghiare. Cu haine create de celebra creatoare, deschide o prezentare de modă. Interesantă este și cina la unul din restaurantele cu specific local, în care are ocazia să asculte celebra ”Ciocârlia” din repertoriul popular românesc, cântată la vioară de doi lăutari țigani. Tot în Ungaria, are ocazia să vadă fabrica care produce celebra băutură ”Unicum”, produsă după o rețetă secretă din plante. Este condus prin pivnițe de către proprietarul acesteia, nimeni altul decât  Zwack Péter.

Din gara Keleti ia trenul spre zona rurală a Ungariei. Se oprește la Mád aproape de zona viticolă Tokaj. Vizitează una din pivnițele de aici și află că Tokaji Aszú este vinul preferat al suveranilor Marii Britanii. Tehnica producerii acestui vin dulce este una specială. Pentru a obține vin de Tokaj sunt folosite doar șase soiuri de struguri: Furmint, Hárslevelű,  Muscat Galben, Zéta, Kővérszőlő și Kabar. Din boabele de Furmint și Hárslevelű lăsate în toamnele lungi și însorite la stafidit, sub influența mucegaiului nobil, se obține o pastă peste care se adaugă vin tânăr. Concentrația este dată de numărul de puttony (unitate de măsură echivalentă cu 22 kg) ce se adaugă la 136 litri de vin nou. Vinul amestecat cu pasta de stafide se maturează încă 5 ani în butoaie de stejar. Nu degeaba acest vin este numit ”regele vinurilor, nectarul regilor”.

De aici ajunge la Hortobágy, trecând peste celebrul pod cu nouă arce, vechi de 200 de ani. În Puszta experimentează viața păstorilor de aici, numiți csikos. Imaginile cu apusul soarelui în Puszta și cu ciaunul în care este gătit cebrul gulas, sunt minunate.

Fântână în Hortobágyi

Podul cu nouă arce - Hortobágyi

Cikos într-o demonstrație de măiestrie
Trecerea în țara vecină, în Ucraina se face prin punctul de trecere a frontierei de la Záhony, cu trenul. Pare ciudat pentru un occidental să asiste în localitatea Chop, în plină noapte, la schimbarea roților tuturor vagoanelor din cauza diferențelor de  ampatament dintre rețeaua europeană și cea rusească. Palin consideră că acest aspect reprezintă o reminiscență a Războiului Rece și crede că cineva trebuie să facă schimbarea. Întrebarea care persistă este: Europa sau Rusia?

A doua parte a traseului prin Ucraina. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/

Pe tren își aduce aminte de filmările la documentarul ”De la pol la pol” din 1991, când încă în această zonă era URSS. Convorbirea pe care a avut-o cu un tânăr ucrainean Vadim Castelli, care atunci avea o premoniție cu privire la viitorul Ucrainei, este rememorată. Palin nu se sfiește să facă o incursiune în politica Ucrainei din anul 2007. După colapsul URSS, Viktor Yushchenko și Julia Tymoshenko devin președinte și respectiv prim-ministru prin ceea ce s-a numit Revoluția Portocalie. Dar, în 2007, când Michael Palin vizitează Kiev-ul, Piața Independenței este plină de corturi ale susținătorilor Juliei Tymoschenko care a intrat într-un conflict cu președintele. Ca o ironie a sorții, Palin stă din nou de vorbă cu Vadim Castelli și află de la acesta care sunt previziunile lui pentru viitorul țării. Interesantă este și întâlnirea pe care o are cu fiica Juliei Tymoschenko, Eugenia care este măritată cu un solist de muzică rock, englez din Leeds. La vila acestora de lângă Kiev au o discuție interesantă despre cum vede un britanic viața agitată din Ucraina.

Ultimul popas al lui Palin în Ucraina este la Yalta, unde ajunge cu un troleibuz ce leagă Kiev-ul cu faimoasa stațiune la Marea Neagră. Localitatea este celebră și datorită faptului că aici, în februarie 1945, stăpânii lumii de atunci Stalin, Roosevelt și Churchill s-au întâlnit la Palatul Livadia, reședința de vară a țarilor rusi, unde au schimbat fața Europei. O altă clădire celebră este vila Vorontsov unde era cazată delegația britanică. Și aici au avut loc întâlniri ale delegațiilor prezente la conferința de la Yalta. Palin chiar speculează pe ideea că în vilă ar fi fost amplasate microfoane și că sovieticii știau tot ce se discuta. Cert este că acolo, la Yalta jumătate din Europa este abandonată în brațele sovieticilor, care o vor domina pentru încă 50 de ani. Aceasta este Noua Europă pe care o vizitează Palin acum. Stațiunea Yalta este și acum frecventată de ruși și ucrainieni, nu este deloc surprinzător faptul că o statuie impunătoare a lui Lenin tronează în mijlocul unui parc. Explicația ghidului este că Crimeea a fost rusească până în 1954 și că mulți ucrainieni sunt pro-Rusia.

Episodul se încheie cu Palin într-un carusel într-un parc de distracție. Este ca și cum ar vrea să dea istoria cu 50 de ani înapoi. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...