miercuri, 16 ianuarie 2013

Călătorii imaginare (7) - Noua Europă a lui Michael Palin - ultimul episod


Ultimul episod al documentarului BBC, ”Noua Europă a lui Michael Palin” prezintă o incursiune în ultimele trei țări din fostul spațiu dominat, până la căderea Zidului Berlinului, de comunism: Slovacia, Cehia și Germania de est.
Episodul intitulat simplu: ”Sfârșitul călătoriei” începe în decorul alpin al Munților Tatra din Slovacia. 

Traseul parcurs prin Slovacia, Cehia și Germania de est. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/

Aici, în Slovacia – una dintre cele mai tinere țări din Europa, după desprinderea de Cehia – asistă într-un sat de munte la un ritual pe care vest-europeni l-ar putea caracteriza barbar, dar care se mai practică în țările din est: tăierea porcului. Participă mai mult de curiozitate la curățarea porcului și la prepararea cârnaților în stil tradițional. La masă, la ”pomana porcului” poartă o discuție interesantă cu sătenii, legată de felul în care este percepută libertatea dobândită de Slovacia. Intrarea acesteia în UE a ajutat-o să iasă de sub umbrela Cehiei, iar dezvoltarea turismului în zona Munților Tatra poate fi o oportunitate.



Munții Tatra în Slovacia

case de lemn în Slovacia
Cu trenul trece în Cehia unde vizitează Brno, un oraș industrial dar care are totuși un centru vechi bine conservat. Nu putea rata întâlnirea cu celebra trupă de satiră mimică a lui Tibor Torba, cunoscută fiind înclinația lui Palin spre actorie.

Brno - Cehia

catedrala din Brno


Vizitează apoi unul dintre cele mai cosmopolite stațiuni din Europa, în care influența vestului și anii de dominație austriacă se simt în arhitectura clădirilor: Karlovy Vary. Odinioară oraș german sub numele de Karlsbad, este o stațiune turistică de tratament frecventată încă din secolul trecut de elita burgheză. Modernele baze de tratament private folosesc calitățile apei termale în tratarea anumitor afecțiuni dar și pentru menținerea sănătății. Palin are privilegiul de a urma tratamente spa alături de Miss World: Tatana Kucharova, prima femeie din Cehia ce a câștigat titlul. La o plimbare prin oraș, vizitează celebrele izvoare și bea apă din cănile tipice ce se găsesc de cumpărat la toate tarabele. O experiență interesantă este aceea în care participă alături de Miss World la unul din cele mai renumite baluri ale noilor îmbogățiți. Sala superbă, perechile care dansează în ritm de vals, domni cu decorații pe piept însoțiți de doamne elegante, toate acestea te fac să crezi că ești în secolul trecut.

Clădiri istorice în Karlovy Vary

Izvor cu apă medicinală / Karlovy Vary


Următoarea oprire este în capitala Cehiei, Praga. Una dintre cele mai titrate capitale europene, ”orașul de aur” – cum mai este numită Praga, impresionează prin frumusețea clădirilor și prin vestigiile istorice. Așa cum remarcă Palin, Praga a fost scutită de distrugerile provocate de al Doilea Război Mondial și se poate lăuda cu unul dintre cele mai bine conservate centre istorice. Plimbarea prin capitală la bordul unei mașini decapotabile de epocă, îi dă prilejul să vadă multe din obiectivele orașului. Podul Carol – cel mai vizitat obiectiv este aglomerat 20 de ore pe zi. Nu este de mirare având în vedere minunatele statui gotice care-l flanchează și priveliștea asupra cetății de pe deal. Emoționantă este vizita în Cimitirul Evreiesc, care prin pietrele lui funerare amintește de perioada de glorie a iudaismului din Cehia. Discuția pe care o are cu Lisa Mikova – una dintre supraviețuitoarele Holocaustului este de asemenea emoționantă.

Podul Carol din Praga

Sala de spectacole Rudolfinum / Praga


În fosta Republică Democrată Germană, prima oprire este în Dresda, care azi este un simbol al renașterii, un oraș reconstruit într-o Germanie unită. Unul dintre simbolurile reconcilierii este crucea făcută de un fost pilot britanic de bombardier așezată pe biserica reconstruită Frauenkirche, după ce a fost distrusă de comuniștii din RDG. Foarte interesantă este discuția cu un tânăr german, născut în 1986 care a auzit doar din ce a învățat la școală despre bombardamentul din 1945. Tânărul crede că unirea Germaniei este un lucru bun dar că părinții lui cred că nu totul era greșit în RDG. Afirmația conform căreia ”unii oameni încă au Zidul în mintea lor” este halucinantă la aproape 12 ani de la căderea acestuia.

Navigând pe Elba cu un vas cu aburi, ajunge la Meissen – orașul care s-a dezvoltat grație industriei porțelanului de aici. Vizitează o fabrică care produce obiecte sanitare și are o discuție ”filozofică” pe tema scaunului de toaletă cu directoarea acesteia. Tot aici pătrunde în intimitatea temutei poliții secrete Stasi.

La granița cu Polonia vizitează un parc auto, unde un întreprinzător a avut geniala idee de a nu distruge tancurile T 55 – mândria Pactului de la Varșovia - care erau staționate cândva aici. Parcul oferă una dintre cele mai atractive activități: conducerea unui tanc.   

În Berlinul de est, trece în goana mașinii pe lângă ce a mai rămas din celebrul Zid al Berlinului, care a divizat capitala, Germania și Europa. Este rememorată ziua de 9 noiembrie 1989 când Zidul a căzut. Într-un bloc uriaș din beton, construit după război, asistă la un inedit curs de ”yoga prin râs”. În Berlin mai vizitează ”fantomele trecutului” – cum denumește operele de artă ale comunismului sau piețele în care naziștii își țineau întrunirile. Trece prin Poarta Brandemburg ca simbol al unei Germanii unite și...de ce nu, a unei Europe reunite.

Din Berlin zboară cu un avion DC 3 botezat ”rosinenbomber” pentru că în timpul blocadei supra Berlinului de est impusă de sovietici, Aliații au instituit una dintre cele mai complexe acțiuni pe timp de pace, Podul aerian spre Berlinului, prin care au parașutat alimente în orașul supus embargoului. Survolând Berlinul, pilotul obișnuia să deschidă geamul și să arunce bomboane spre bucuria copiilor.

Insula Rugen din Marea Baltică este punctul final al călătoriei lui Michael Palin prin Noua Europă. Aici se află una dintre cele mai bizare relicve ale celui de al Treilea Reich. La Prora se găsește o tabără de vacanță lungă de 3 mile, cu 10.000 de camere pentru 20.000 de cetățeni germani, care, așa cum credeau naziștii, aveau nevoie de refacerea forțelor în măreața luptă ce îi aștepta: Cucerirea Europei. 

Îmi place modul optimist în care se încheie documentarul: ”acum, pentru prima oară în istorie, există o șansă reală de a crea o Europă unită prin cooperare, nu prin conflict și ar fi o nouă realizare minunată. O Nouă Europă cu adevărat.”

Episoadele documentarului:
  • episodul 1: Război și Pace                                                                  (Slovenia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Albania)
  • episodul 2: Încântare în Est (Bulgaria, Turcia)
  • episodul 3: Estul Sălbatic (Republica Moldova, România)
  • episodul 4: De la Dunăre la Nipru (Ungaria, Ucraina)
  • episodul 5: Vara baltică (Estonia, Letonia, Lituania, Kaliningrad)
  • episodul 6: La pas prin Polonia (Polonia)
  • episodul 7: Sfârșitul călătoriei (Slovacia, Cehia, Germania de est)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...