duminică, 21 aprilie 2013

MMDCCLXVI


Astăzi se împlinesc 2766 (MMDCCLXVI) de ani de la fondarea celui mai celebru oraș din toate timpurile: Roma. De-a lungul mileniilor, orașul a fost supranumit ”Capit Mundi” (Capitala Lumii), ”La Citta Eterna” (Cetatea eternă), ”Limen Apostollorum” (Pragul Apostolilor), ”la citta dei sette colli” (orașul celor șapte coline) sau pur și simplu, ”lUrbe” (Orașul). Oricum ar fi fost numit, n-a încetat nicio clipă să fie în toți acești ani centrul politic, cultural, militar sau religios al lumii.

Roma - Forumul roman


Potrivit legendei, Roma ar fi fost întemeiată de gemenii Romulus și Remus, pe 21 aprilie 753 î.Hr. Sute de povești și poeme istorisesc modul în care Enea, fiul lui Venus-Afrodita, scăpase din Troia incendiată și după multe peripeții aduse în Italia zeii cetății lui Priam. Potrivit acestor relatări, Enea ar fi luat-o în căsătorie pe Lavinia, fiica regelui Latiumului. Opt generații mai târziu, descendentul lor Numitor a urcat pe tronul din Alba Longa, capitala latinilor. Un uzurpator, Amulius, l-a detronat pe Numitor și l-a izgonit; pentru a stinge neamul lui Enea, el i-a omorât pe fiii lui Numitor și a constrâns-o pe unica fiică a acestuia, Rhea Silvia, să devină preoteasa zeiței Vesta, ceea ce implica un legământ de castitate. Legenda spune că într-o zi, Rhea s-a întins pe malul unei ape curgătoare și și-a descoperit pieptul ca briza s-o răcorească. Mercur, subjugat de frumusețea ei, i-a dăruit doi gemeni. Amulius a poruncit să fie înnecați. Au fost, așadar, abandonați pe o plută, pe care curenți ocrotitori au împins-o la mal. Micuții Romulus și Remus au fost alăptați de o lupoaică (lupa). Odată crescuți mari, gemenii l-au ucis pe Amulius, i-au redat tronul lui Numitor apoi au întemeiat pentru ei un regat pe colinele Romei. Chiar dacă arheologia nu confirmă întocmai legenda, aceasta a pătruns în mentalul colectiv, Lupa Capitolina devenind în timp un simbol al latinității și al expansiunii romane, copii ale acesteia fiind răspândite pe întreg mapamondul. O listă a copiilor statuii, se găsește pe blogul lui Mario Csipai, My Travel Level

Lupa Capitolina - copie, Zalău

Lupa Capitolina - copie, Roma

Lupa Capitolina - original, Roma

De la fondarea sa și până la căderea sub asaltul ”barbarilor” lui Odoacru, Roma a fost capitala Regatului Roman (753 – 510 î.Hr), a Republicii Romane (510  - 44 / 27 î.Hr.) și a Imperiului Roman (27 î.Hr. – 476 d.Hr). Chiar dacă din punct de vedere istoric, Roma a încetat să mai fie capitala Imperiului Roman în anul 286 d.Hr, când aceasta a fost mutată la Constantinopol de către împăratul Constantin, a continuat să domine și să influențeze socio-cultural veacurile care au urmat. 

Roma - arcul lui Titus
În istoria orașului se pot remarca câteva coincidențe ce nu fac altceva decât să sporească aura acestuia. Multe dintre ele se leagă de numărul șapte, considerat a fi sacru. Astfel, Roma a avut șapte regi (Romulus, Numa Pompilius, Tullus Hostilius, Ancus Marcius, Lucius Tarquinius Priscus, Sevius Tullius și Lucius Tarquinius Superbus) și a fost așezată pe șapte coline. Coincidență sau nu, ultimul împărat al Imperiului Roman de Apus a fost Flavius Romulus Augustus, unul din numele lui fiind identic cu cel al fondatorului orașului.

Roma - Forumul roman

Influența Romei a fost atât de mare, încât Constantin și-a botezat noua capitală construită pe locul vechiului Bizantyon ”Roma Secunda” sau ”Noua Romă” înainte de a fi cunoscută în lumea întreagă ca și Constantinopol (Orașul lui Constantin). Ideea de a uni între  granițele sale, teritoriul continentului european s-a perpetuat și după căderea Romei, prin Imperiul Roman de Răsărit cunoscut și sub numele de Imperiul Bizantin (330 – 1453 d.Hr), prin Imperiul Carolingian (800 – 880) prin Sfântul Imperiu Roman (800 – 1806) sau prin Imperiul Napoleonian (1804 – 1814). Sunt nenumărate studii și cercetări istorice care încearcă să demonstreze că spiritul roman, ideea de unitate a diversității cultural-lingvistice, sunt germenii care au născut ideea de unitate europeană de astăzi. Chiar dacă declinul politic al Romei s-a simțit după anul 286 d.Hr, expansiunea creștinismului, îndeosebi a Bisericii Catolice, a menținut Roma ca și capitală religioasă a lumii creștine.

Roma - Colosseum

Dar să revenim la Roma. Orașul și-a dobândit renumele de ”capitală culturală” a lumii, reușind să păstreze atât moștenirea antică, romană cât și cea a Renașterii. Nicăieri nu veți găsi un mix mai interesant de vestigii romane sau renascentiste; nicăieri arhitectura romanică, gotică sau barocă nu se îngemănează mai bine. Oricine vizitează Roma va fi interesat să vadă cel puțin trei dintre fațetele acesteia: Roma antică, Roma Renașterii și Roma Catolică.

Roma - arcul lui Constantin

Proverbul ”Toate drumurile duc la Roma” derivat din latinescul ”Mille viae ducunt homines per saecula Romam” (o mie de drumuri vor duce întotdeauna oamenii la Roma) s-a dovedit a fi adevărat și pentru mine, când în 2006 aveam să ajung în Cetatea Eternă grație unui proiect multilateral Comenius în care școala mea era parteneră. Chiar dacă vizita la Roma a durat doar o zi, mi-a fost de ajuns să percep cele trei fațete de care vorbeam și despre care am scris aici.

În aceste zile Forumul Roman prinde din nou viață. Ca în fiecare an la 21 aprilie, aici are loc cel mai mare festival de reconstituire istorică: Natale di Roma (Romae Dies Natalis). Festivalul datează din 1922, și de atunci s-a desfășurat an de an, cu întrerupere în perioada fascistă. În prezent, este organizat de Grvppo Storico Romano din Roma, cea mai mare asociație de reconstituire istorică. Pe traseul Colloseum – Circus Maximus, vor defila peste 2000 de oameni reprezentând 53 de asociații cultural-istorice din 11 de țări europene. Este un ”triumf” adus peste veacuri Romei de către aproape toate teritoriile aflate în granițele Imperiului.


Ediția din acest an a Festivalului Natale di Roma a debutat sâmbătă 20 aprilie 2013 la ora locală 15, în Piazza del Campidoglio cu ceremonia de aprindere a focului, urmată de diverse seminarii și reuniuni culturale. Momentul culminant se va consuma duminică 21 aprilie 2013 de la ora locală 11,30  când vor defila trupele de reenactment ce vor participa la Festival pe traseul Circo Massimo – Via del Teatro di Marcello – Piazza Venezia -  Via dei Fori Imperiali – Colosseum - Circus Maximus. Festivalul va continua cu expoziția realizată de trupele de reenactment prezente la festival, evenimentul va avea loc la Circus maximus începând cu ora locală 15. Ziua se va încheia cu ”marea bătălie între romani și barbari”.

Printre trupele de reconstituire istorică ce vor defila astăzi la Roma, se vor găsi și cele din Zalău care vor reprezenta România. Dacă ”Nimfele Daciei” din Zalău sunt deja o prezență cunoscută publicului roman, fetele fiind deja la a patra participare, nu același lucru se poate spune despre Asociația ”Amicii Muzeului” din Zalău care va participa cu cele două trupe de reenactment ”Lupii Daciei” și ”Cohors III Campestris Civivum Romanorum Milliaria”. 

Nimfele Daciei - pe scena din Zalău

Nimfele Daciei - la Festivalul Roman Zalău Porolissum, 2012
Lupii Daciei - Porolissum Fest, 2012

Cohors III Campestris Civivm Romanorum Milliaria - Porolissum Fest, 2012
Lupii Daciei - Porolissum Fest, 2012
Este pentru prima dată când ”romanii” de pe Limesul de la Porolissum vor defila pe străzile Romei. Vor avea ocazia să treacă pe lângă celebra Columnă a lui Traian, la 1900 de ani de la ridicarea ei în amintirea războaielor daco-romane. 

Roma - Columna lui Traian

Roma - Columna lui Traian, detaliu



Despre prezența Nimfelor Daciei la festivalul din 2012, a scris Gazeta Românească, publicație ce apare la Roma și se adresează românilor din Italia. Sub titlul ”Zânele Zalăului au vrăjit Roma” a fost publicat un amplu articol despre prezența formației de dansuri antice, la Festivalul Natale di Roma. Videoclipuri cu dansul nimfelor de la ediția din 2010 a Festivalului Natale di Roma , pot fi vizionate aici, aici  și aici.

Parada fetelor de la ”Nimfele Daciei” din 2010, de pe străzile Romei, poate fi urmărită în filmulețul următor, postat pe canalul Youtube al Ancuței Mărieș. 





Întrega paradă poate fi urmărită în direct pe postul de televiziune Roma Uno 
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...