luni, 29 aprilie 2013

Satu Mare - repere turistice


Satu Mare este considerat pe bună dreptate un oraș multicultural, un exemplu de conviețuire pașnică a românilor, maghiarilor, rromilor, germanilor și ucrainienilor. Cu o istorie zbuciumată, aflat la răscruce de drumuri, orașul a reușit în mod miraculos să-și salveze de la distrugere centrul istoric. Aici pot fi admirate clădiri de patrimoniu și ansambluri arhitectonice de o valoare inestimabilă. Potențialul turistic al orașului de pe Someș este dat de mulțimea lăcașelor de cult aparținând diferitelor confesiuni creștine sau iudaice sau de parcurile ce dau orașului un farmec aparte.



Centrul orașului este sub forma unui patrulater având în mijloc Parcul Central, unul dintre cele mai frumoase parcuri din țară. Totul este îngrijit, aleile cu bănci sunt mărginite de rondouri cu flori multicolore ce contrastează puternic cu verdele crud al gazonului. Magnoliile înflorite, fântânile arteziene, umbra arborilor seculari sau a celor ornamentali crează în inima orașului un spațiu al liniștii și al bunului gust. În mijlocul parcului tronează statuia impunătoare a lui Vasile Lucaciu (1852-1922) – una din personalitățile de seamă ale vieții culturale românești din perioada dualismului austro-ungar.




Pe una din laturile parcului se află cel mai impunător lăcaș de cult din oraș. Este vorba despre Catedrala Romano-Catolică. Cu o fațadă monumentală dată de cele 6 coloane corintice ce susțin portalul cu fronton antic și de de turnurile gemene înalte de 40 de metri, construcția în stil clasicist datează de la începutul secolului al XIX-lea. În nișele aflate de o parte și de alta a  coloanelor se află statuile regilor Sf.Ștefan și Sf.Ladislau. Pe fațada catedralei, desupra porticului se află de asemenea statuia Mântuitorului flancată de stauile sfinților apostoli Petru și Pavel. Altarul principal al catedralei este executat din marmură de Carrara de către Tomán Felix. În Palatul episcopiei romano-catolice se păstrează altarul în fața căruia s-a căsătorit renumitul poet maghiar Petőfi Sándor cu Szendrei Júlia în capela cetății din Ardud.



Pe altă latură a parcului se află un ansamblu de edificii din care se distinge cel mai emblematic monument din Satu Mare: Hotelul Dacia. Numit inițial Pannonia, hotelul este construit în stil secesionist unguresc în anul 1902 de către arhitecții Bálint Zoltán și Jámbor Lajos. Macheta hotelului a obținut premoiul II la Expoziția Mondială de la Viena din același an.  Fațada clădirii este un exemplu tipic al variantei lechneriene al stilului seccesion, ce reprezintă una dintre orientările stilistice ale vremii. Caracterul decorativ se datorează folosirea ceramicii policrome smălțuite Zsolnay. Clădirea se află de câțiva ani într-un amplu proces de renovare.







Într-o aripă a Hotelului Dacia se află Filarmonica Dinu Lippati, având o sală cu o capacitate de 400 de locuri și cu o acustică excelentă ce o plasează între primele 5 săli de concerte din țară. La câțiva pași de intrarea în Filarmonică se află unul din edificiile emblematice ale orașului: Turnul Pompierilor. Construit în anul 1904, având o înălțime totală de 47 de metri, turnul oferă de la înălțime o privire panoramică asupre orașului. Este un obiectiv turistic des vizitat de către cei care se încumetă să urce pe scara metalică în spirală. Turnul a fost renovat în 2005 și redeschis turiștilor de Ziua Pompierilor, pe 13 septembrie.




Turiștii ce se pierd pe străzile din spatele Hotelului Dacia vor da de Palatul de Justiție aflat la intersecția străzilor Mihai Viteazul și Horea. Nu departe se vede una dintre cele mai interesante biserici ale orașului, este vorba despre Biserica Reformată cunoscută sub numele de Biserica cu Lanțuri, denumire ce provine de la lanțurile realizate din fier forjat, ce împrejmuiesc clădirea. De factură barocă, biserica ctitorită în secolul al XVIII-lea, a fost complet distrusă în urma bombardamentelor de la sfârșitul celui de al doilea război mondial și refăcută ulterior. Într-unul din ziduri se păstrează un fragment din bomba ce a distrus biserica. Interiorul sobru specific bisericilor reformate, are un cor cu orgă decorat cu steagurile Ungariei și al Ținutului Secuiesc. Clopotul cel mai vechi din oraș, datând din 1633 se află expus lângă amvon. În micul parc de lângă biserică se află bustul lui Rákóczi Ferenc (1676-1735). Nu departe de aici, pe fațada unei clădiri vechi se poate distinge stema orașului.




Pe aceeași latură a Parcului Central cu Hotelul Dacia, chiar pe colțul dinspre Catedrala Romano-Catolică se află clădirea ce poartă numele Casa Ormos. Construită în primele decenii ale secolului al XIX-lea în stil neoclasic, clădirea l-a adăpostit de mai multe ori pe poetul Petőfi Sándor, existând și o plăcuță comemorativă în română și maghiară amplasată pe una dintre laturi.



Din piața ce delimitează Parcul Central se poate ajunge pe strada 1 Decembrie 1918, la două din cele mai frumoase biserici ale orașului. Prima dintre acestea este Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică având hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Contruită pe locul unei vechi biserici românești între anii 1932-1937 biserica are un stil arhitectonic inspirat din arhitectura românească tradițională cu portal de intrare monumental trasat de o arhivoltă cu profiluri bogat ornamentate. Planurile construcției al fost elaborate de arhitecții Victor Smigelschi și G.P.Liteanu. Lângă biserică flutură stegurile Uniunii Europene, Vaticanului și al României. 





La mică distanță de aici, un alt edificiu religios te surprinde prin maiestuositatea lui. Este catedrala ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” construită în aceeași perioadă (1932-1937) în stilul bisericilor românești cu brâul exterior specific. Intrarea în biserică se face printr-un portal monumental sub formă d earcade susținute de 6 coloane. Mozaicurile laterale intrării sunt de o frumusețe rară.







De lângă catedrala ortodoxă începe parcul delimitat de cele două sensuri ale Bulevardului Vasile Lucaciu. În parc se găsește statuia Lupa Capitolina, fiind una dintre cele 25 de copii ale celebrei statui din Roma,  ce simbolozează latinitatea poporului român. Pe stâlpul susținător se află inscripția ”Romanae Virtuti in Dacia redivivae Sacrum” și trei medalioane turnate cu chipul lui Traian, Decebal și Ferdinand I. Aproape de acest monument se află un altul care marchează împlinirea a 300 de ani de la colonizarea orașului de către șvabi.




Tot în parcul Vasile Lucaciu, aproape de intersecția cu Bulevardul Ion C.Brătianu, un alt monument impozant al orașului atrage atenția grație celor două imense drapele tricolore ce-l flanchează. Monumentul Ostașului Român omagiază soldații Armatei a IV-a care au purtat lupte grele în 1944 pentru eliberarea teritoriului de nord al României. Pe un soclu având forma unui trunchi de piramidă placat cu travertin, se află amplasată statuia sculptată în piatră a ostașului român, ținând în mâna stângă stindardul biruinței, simbol al tăriei armatei române. Statuia cu o înălțime de 3,5 metri este opera sculptorului Emil Mereanu.



Vis-à-vis de parcul ce conține statuia ostașului român, o clădire impozantă cu un stindard tricolor fluturând amplasat pe aceasta, atrage atenția. Este Muzeul Județean ce adăpostește colecții importante de istorie și ernografie. Construcția din 1936 a fost în ”epoca de aur” sediul Comitetului Județean Satu Mare al P.C.R. De la balconul fațadei principale erau rostite discursurile ”tovarășului”. După evenimentele din decembrie 1989, de al același balcon a fost aplaudată cuvântarea Regelui Mihai și a Reginei Ana.

Municipiul Satu Mare mai dispune de câteva locuri cu mare potențial tursitic, cum ar fi faleza Someșului amenajată pentru plimbări în aer liber. Podul Decebal este principalul pod ce leagă cele două maluri ale râului, priveliștea supra Someșului de pe pod fiind una deosebită. Între șirul de blocuri de factură socialistă, se distinge silueta zveltă a Palatului Administrativ. Construit în anii 70 în stil comunist a fost în acea vreme cea mai înaltă clădire din țară, depășind cu 2,6 metri Hotelul Intercontinental din București. Construcția are un important potențial turistic, de aici se întinde spre Parcul Central noul centru civic dominat de zona pietonală și de aleea scriitorilor.





Nu departe de centrul civic se află alte două edificii religioase emblematice ale orașului: Sinagoga și Biserica Calvaria. Din cele trei sinagogi și 25 de case de rugăciune aparținând comunității evreiești din Satu Mare, azi s emai păstrează Sinagoga Ortodoxă de pe strada Decebal, construită în stil maur la începutul secolului. În curte a fost inaugurat în 2004, Monumentul Holocaustului din Satu Mare.






După un tur al obiectivelor orașului, turiștii se pot relaxa în cel mai mare parc din oraș. Situat în vecinătatea gării. Grădina Romei este o rezervație în adevăratul sens al cuvântului, cu arbori seculari aduși din toate colțurile pământului, având alei, terenuri de joacă și un mic lac pe care se pot face plimbări în băcuțe sub formă de lebede. Poate singurul inconvenint al parcului sunt sutele de ciori care și-au făcut cuib în platanii seculari și care, din cauza mizeriei, fac aproape imposibilă o plimbare pe aleile de sub aceștia. 


Chiar și noaptea, o plimbare prin Satu Mare poate fi o experiență interesantă. Orașul este luminat feeric, felinarele din centrul istoric sau cele din centrul civic sunt spectaculoase. Chiar și parcurile sunt luminate, ceea ce le fac deosebit de atractive pe timpul verii.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...