vineri, 31 mai 2013

TIFF 2013

Am mai spus-o și cu altă ocazie: Clujul este capitala culturală a Transilvaniei, dovadă mulțimea de evenimente ce au loc aici. Abia s-a încheiat Photo Romania Festival – cel mai mare eveniment fotografic din țară, că începe TIFF – cel mai important festival de film din România.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la a XII-a ediție,  se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 31 mai – 9 iunie 2013. Timp de 10 zile, Clujul va deveni capitala cinematografiei, aici fiind programate peste 200 de filme, documentare și scurt metraje grupate în 23 de categorii.

sursa foto: tiff.ro

miercuri, 29 mai 2013

Cele 7 minuni naturale ale României


Că România este pitorească, o știm cu toții. Însă puțini sunt cei care se implică mai mult, care trec dincolo de nivelul declarativ și fac cu adevărat ceva pentru promovarea imaginii României. Cezar Dumitru alias Imperator, unul dintre cei mai în vogă bloggeri de travel din țară, a demarat un nou proiect de anvergură menit să promoveze România și frumusețile ei. Proiectul intitulat ”Cele 7 minuni naturale ale României” își propune să identifice cele mai frumoase, cele mai spectaculoase zone naturale cu care Dumnezeu a înzestrat această țară.




marți, 28 mai 2013

Promovarea Zalăului la târgurile de turism - (2)

Prin intermediul acestei postări, încheiem seria articolelor dedicate promovării Zalăului prin intermediul Târgurilor de Turism. Zalăul are o șansă extraordinară de a fi promovat prin intermediul unui proiect Regio implementat de Consiliul Local Zalău prin Primăria Municipiului Zalău, proiect intiutulat ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”.

Standul Zalăului la târgul Touristica

duminică, 26 mai 2013

Clujul văzut de la înălțime

Întotdeauna mi-a plăcut să văd un oraș de la înălțime. În țară sau străinătate am avut ocazia să admir câteva orașe de sus, de pe un deal sau dintr-un turn. Municipiul Cluj-Napoca dispune de câteva locuri de belvedere de unde panorama asupra orașului este una de excepție. Și ce poate fi mai frumos decât un oraș văzut de la înălțime, mai ales dacă acel oraș îți este familiar.

joi, 23 mai 2013

Remodelarea centrului istoric al Zalăului


Se constată în ultima perioadă o preocupare a cetățenilor municipiului Zalău pentru conservarea a aceea ce a mai rămas din Centrul Istoric al orașului. Pe facebook, cea mai mare rețea de socializare, există chiar un grup intitulat ”Amintiri despre Zalău” unde se dezbat idei legate de conservarea și păstrarea acelor elemente arhitectonice care amintesc de Zalăul de odinioară.



marți, 21 mai 2013

Show aerian la Cluj


Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a fost luat cu asalt de către cei care sâmbătă 18 mai 2013 au dorit să ia parte la mitingul aviatic organizat de aeroport și  Consiliul Județean Cluj în parteneriat cu Aeroclubul României, Inspectoratul General al Aviației și Ministerul Afacerilor Interne.


duminică, 19 mai 2013

Tendințe în Social Media - aprilie 2013


Continuăm și în acestă lună să prezentăm o serie de pagini de facebook ce au legătură cu zona de travel. Conform devizei ”dacă nu ești pe facebook, nu exiști” tot mai multe proiecte se dezvoltă având la bază o pagină de prezentare pe cea mai populară rețea de socializare din România. 

Pentru această lună, am căutat acele pagini de facebook care prin proiectele lor, promovează un oraș, o regiune sau chiar toată țara. Sunt proiecte demne de admirat, care ascund în spatele lor multă muncă. Roadele se vor vedea în schimbarea imaginii României, în schimbarea percepției străinilor dar și a noastră despre frumusețile și bogățiile ei.



Mulțumim tuturor acelora care au răspuns solicitării noastre și ne-au oferit informații legate de proiectul pe care-l implementează. Într-o ordine aleatoare, iată tendințele lunii aprilie:

Photo Romania Festival eclipsat de Noaptea Muzeelor




Clujul a devenit în ultima perioadă un oraș tot mai hotărât să câștige nominalizarea pentru statutul de Capitală Culturală Europeană. Dovadă stau mulțimea de evenimente culturale ce au loc aici, cu o frecvență la care cu greu îi poți face față.  



Mult așteptatul eveniment cultural ”PhotoRomania Festival” ce a fost intens mediatizat pe rețelele de socializare dar și pe site-ul dedicat, nu pare să fi avut efectul scontat, după două zile de la debut. Programat a se desfășura în perioada 16-26 mai 2013 la Cluj-Napoca, cel mai mare festival de gen din ultimii ani, și-a propus să surprindă cu o serie de expoziții inedite, worksop-uri și concursuri.

vineri, 17 mai 2013

Noaptea Muzeelor 2013


Ziua Internațională a Muzeelor este sărbătoarea instituită de International Council of Museums (ICOM) în urmă cu 60 de ani. Poate cel mai cunoscut eveniment asociat cu Ziua Internațională a Muzeelor, ce câștigă în fiecare an o tot mai mare popularitate, este Noaptea Muzeelor – eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și aflat deja la a noua ediție. Și în România, Noaptea Muzeelor a devenit un eveniment cunoscut și îndelung așteptat. 

În acest an, Rețeaua Națională a Muzeelor din România  implementează cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, proiectul ”Noaptea Muzeelor în patru acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu”  prin care proiectul se îmbogățește prin introducerea a patru circuite între muzeele din orașele amintite. Lista completă a muzeelor ce pot fi vizitate gratuit cu ocazia acestui eveniment, este disponibilă aici: http://www.noapteamuzeelor.ro/. Potrivit datelor de pe site-ul oficial, în acest an sunt 152 de muzee înscrise în program, cu 58% mai multe decât la ediția din anul anterior.  




La Zalău, Noaptea Muzeelor coincide în acest an cu Zilele Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, care programează în perioada 18-19 mai 2013 o serie de evenimente la ambele secții ale muzeului. Vor avea loc evenimente pentru toate vârstele: concursuri, proiecții de filme, ateliere etc. care vor culmina cu premierea celor mai active școli participante la săptămâna ”Vreau și eu la Muzeu”, respectiv a celui mai activ participant la Zilele Muzeului. În aceste zile se află la Zalău două expoziții temporare interesante. Este vorba despre expoziția ”Universul copilăriei – jucăriile de odinioară” ce poate fi vizitată la secția de istorie a Muzeului Județean, respectiv de expoziția ”La hotarele Romei – daci, celți și vandali” ce poate fi vizitată la secția de artă din cadrul Galeriilor ”Ioan Sima”.

Așadar, haideți cu toții la Muzeu. Intrarea este liberă!

Rubrică nouă: Muzeele Lumii


Pe măsură ce blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” se dezvoltă, se simte nevoia adăugării unor noi rubrici. Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită în toată lumea pe 18 mai, inaugurăm rubrica intitulată ”Muzeele Lumii” în care vom scrie despre diversele muzee din țară sau din lumea largă, mai mari sau mai mici, generale sau specializate pe un anume subiect, cunoscute sau mai puțin cunoscute.

Nu poți cunoaște pe deplin un oraș sau un loc dacă nu ai trecut cel puțin pragul unui muzeu. Muzeele sunt instituții aflate în slujba comunității, ce se ocupă de strângerea, păstrarea, conservarea și expunerea de diverse obiecte ce prezintă interes științific, istoric, artistic, tehnologic etc. Marile muzee ale lumii sunt ele însele obiective turistice ce atrag mii de turiști, unele din orașe se identifică cu muzee aflate pe teritoriul acestora.

În multe din călătoriile efectuate, am simțit nevoia să vizitez muzee. Nu conta dacă erau de artă, de istorie, de știință sau case memoriale. Nu mă pot lăuda că am văzut marile muzee ale lumii. Mai degrabă am vizitat muzee mici, mai puțin cunoscute. Dar acestea mi-au lăsat o impresie puternică și un imbold de a scrie despre ele. Asta îmi propun în rubrica pe care o inaugurez.

Te invit să te lași ghidat de mine prin Muzeele Lumii. Intrarea este liberă!

luni, 13 mai 2013

Columna lui Traian împlinește 1900 de ani !


Luna mai este bogată în aniversări istorice: 1 mai – Ziua Muncii; 9 mai – cu tripla semnificație: Ziua Independentei, Ziua Victoriei și Ziua Europei; 10 mai – Ziua Regelui. În avalanșa de comemorări, puțini și-au adus aminte că exact acum 1900 de ani se inaugura la Roma, în capitala Imperiului Roman, celebra Columnă a lui Traian, pe basoreliefurile căreia sunt reprezentate războaiele daco-romane.

joi, 9 mai 2013

O zi în Capitala Europei


Ziua de 9 mai are o triplă semnificație. În memoria poporului român această zi reprezintă Ziua Independenței, la 9 mai 1877 România își declara Independența față de Înalta Poartă prin cuvintele istorice ale ministrului de externe din acea vreme, Mihail Kogălniceanu rostite în Parlament: ”în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Tot pe 9 mai, de data aceasta în 1945, se încheia cel de-al II-lea război mondial, prin semnarea actului de capitulare a Germaniei. În amintirea acelei zile, se serbează la această dată Ziua Victoriei, ziua în care se reinstaurează pacea în Europa după 6 ani de război total.

Cinci ani mai târziu, pe 9 mai 1950 se pun germenii a ceea ce astăzi numim Uniunea Europeană, printr-un discurs ținut la Paris de către ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, care propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Propunerea lui Schuman de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Pentru a comemora acea zi istorică, pe 9 mai se sărbătorește Ziua Europei.

luni, 6 mai 2013

Paștele la Mănăstirea Strâmba


Sărbătorile Pascale sunt prin definiție sărbători ale bucuriei, ale speranței. Bucuria Învierii Mântuitorului este dublată de bucuria trezirii Naturii la viață. Tot ce se întâmplă în jurul nostru, verdele crud al ierbii, pomii înfloriți, ciripitul păsărilor și soarele cald, îți dau un sentiment plăcut, de poftă de viață. Din punct de vedere religios, Paștele reprezintă pentru creștini, sărbătoarea supremă, cea în care Isus rupe lanțurile morții și învie din morți. Este poate cel mai înălțător moment din istoria omenirii și evenimentul care separă creștinismul de alte religii.




joi, 2 mai 2013

Răstigniri sălăjene (1)


În Săptămâna Marea a Postului Paștelui, în așteptarea bucuriei Învierii, blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” vă prezintă un articol realizat  cu sprijinul doamnei dr. Camelia Burghele, cercetător științific în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, a cărui temă este  ”Răstigniri sălăjene”. Toate fotografiile ce însoțesc materialul sunt realizate de către Mirel Matyas și reprezintă imagini ale răstignirilor întâlnite în satele sălăjene. De asemenea, din Vinerea Mare până la Înviere, logoul blogului conține imagini ale acestor răstigniri.

Mănăstirea Strâmba

Nimfele Daciei



Despre formația de dans antic ”Nimfele Daciei” s-a mai scris, nu este pentru prima dată când se vorbește despre fetele care promovează Zalăul la festivalurile antice din țară sau străinătate. Totul a pornit de la ideea scriitoarei Ancuța Mărieș care în colaborare cu coregrafa Roxana Dobocan a pus bazele unei trupe de „zâne” în anul 2006. Debutul trupei a avut loc în cadrul Festivalului „Cetăți Transilvane” de la Sibiu.

Nimfele Daciei la festivalul Natale di Roma 2013. Foto: doxphoto.it

Nimfele Daciei. Foto: arhiva personală Oana Loloș

miercuri, 1 mai 2013

Lalelele din Grădina Botanică Jibou


Cine nu cunoaște celebra melodie  ”Lalele” a lui Temistocle Popa în interpretarea regretatului Luigi Ionescu (1927 – 1994)? Dacă vreți să simțiți cu adevărat versurile Lalele, lalele, lalele / frumoasele mele lalele”  atunci trebuie să mergeți neapărat să vedeți pe viu, zecile de soiuri de lalele care au împânzit Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou. Grădina este frumoasă în orice anotimp (am mai scris despre ea aici) dar parcă primăvara, când lalele înfloresc este cu adevărat superbă.


Asociația Amicii Muzeului promovează Zalăul


În ultimii ani, Zalăul și complexul arheologic Porolissum este intens promovat atât de autoritățile locale și județene dar și de către reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Și poate cea mai bună promovare din punct de vedere al impactului vizual asupra publicului, îl fac cele două trupe de reenactment ce funcționează în cadrul Asociației ”Amicii Muzeului”: Cohors III Campestris Civivum Romanorvm Milliaria și Lupii Daciei. Cele două trupe sunt o prezență activă la diferitele festivaluri de reconstituire istorică atât din țară dar recent, și din străinătate.

Cohors III Campestris Civivm Romanorvm Milliaria. Foto: Asociația "Amicii Muzeului"
Pentru prima dată, ”Amicii Muzeului” au participat la cel mai mare festival antic din Europa, Natale di Roma (Romae Dies Natalis), organizat în fiecare an pe 21 aprilie pentru a celebra fondarea Romei.
Pentru mai multe detalii despre trupele de reenactment care fac faimă Zalăului, am stat de vorbă cu cercetătorul științific din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău,  domnul dr.Dan Băcueț-Crișan  care este și președintele Asociația Amicii Muzeului Zalău.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...