vineri, 24 ianuarie 2014

Expoziție permanentă de artă populară vernisată la Zalău


Citeam zilele trecute un comunicat al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, preluat apoi de presa locală, despre deschiderea la sediul instituției a unei expoziții permanente de artă populară. M-am bucurat sincer din mai multe motive. În primul rând știam de intenția specialiștilor de la Centrul de Cultură de a pune la Zalău bazele unei expoziții permanente de artă populară tradițională, de a aduna la un loc zestrea populară autentică ce încă se mai găsește prin satele sălăjene. Există în diverse locuri ale județului, muzee sau colecții de artă populară și interioare țărănești foarte valoroase, ar fi suficient să le amintim pe cele de la Iaz, Cizer, Crasna sau Ciumărna - însă acestea se află la zeci de kilometri. Ideea de a aduna frânturi reprezentative ale acestor colecții și de a le expune în cadrul unei expoziții permanente, în ”buricul târgului” este salutară. Poate așa tinerii noștri vor afla de zestrea din ”lada bunicii” și vor învăța să o aprecieze.




Pe de altă parte, efortul celor de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, merită apreciat și pentru consistența și continuitatea demersului lor. Evenimentul cultural de astăzi, pus sub semnul Unirii Principatelor Române, nu este unui izolat, sporadic ci unul care urmează unui lung șir de alte evenimente de punere în valoare a artei populare autentice din județul Sălaj. Este suficient să arunci o privire pe site-ul instituției, sau să urmărești comunicatele de presă, ca să constați că există un plan managerial bine structurat. 

Chiar dacă evenimentul a fost programat la o oră nepotrivită, elevii erau la cursuri și salariații la muncă, am făcut tot posibilul să ajung și eu la inaugurarea expoziției. După cum aveam să constat, așteptările nu mi-au fost înșelate. În spațiul generos al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, clădire ce a fost reabilitată total printr-un proiect REGIO și transformată din cazarmă militară în centru cultural modern, a fost amenajată o expoziție reprezentativă din punct de vedere al zonelor folclorice sălăjene. În cele trei camere precedate de o anticameră, au fost expuse numeroase obiecte de artă populară: obiecte de uz gospodăresc, de îmbrăcăminte, țesături, obiecte de ceramică, mobilier etc. Toate se constituie într-o expoziție permanentă, fiind donate de următoarele persoane fizice: Ileana Grațiana Pop din Ciumărna, Florica Criste din Cizer, Vegh Alexandru din Doba, Ligia Alexandra Bodea din Iaz, Cristian Moldovan din Zalău, Szöke Ana din Cehu Silvaniei, Florin Iepure din Mirșid, Ștefan bara din Fildu de Sus, Petrică Teglaș din Var, Andrei Sule din Sărmășag, Csibi Csaba din Borla și Nastasia Boticaș din Ciumărna. Cu toții sunt păstrători a ceea ce a mai rămas din satul tradițional de odinioară. Încă de la început surprinde varietatea zonelor etnografice și faptul că este reprezentată și cultura populară maghiară. Fără acesta, probabil expoziția nu ar fi avut același farmec. Apoi te gândești cum e să pui împreună elemente de artă populară din zone folclorice și etnografice variate, cum e să le ”legi”? Sunt întrebări firești, care dispar odată ce treci pragul expoziției. Vei fi surprins să constați că există o unitate, că obiectele au fost astfel expuse încât să surprindă unitatea în diversitate a tradițiilor populare. Se vede că expoziția este una profesionistă, realizată cu migală.



La eveniment au participat pe lângă angajații Centrului de Cultură și reprezentanți ai altor instituții culturale din județ, mă refer aici la Direcția Județeană pentru Cultură, la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, și o parte din cei care au donat exponatele. Nu au lipsit doamnele Ileana Grațiana Pop și Nastasia Boticaș din Ciumărna, îmbrăcate în costume populare; doamna Florica Criste și domnișoara Ștefania Criste din Cizer; domnișoara Ligia Alexandra Bodea din Iaz - cea mai tânără colecționară de artă populară din România și surpriză...domnul senator Vegh Alexandru, care a donat obiecte de mobilier și interior țărănesc maghiar din Doba. 

Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și gazda evenimentului, a deschis expoziția subliniind faptul că expoziția se bazează exclusiv pe donații. ”Expoziția este din punctul nostru de vedere la început, urmează să fie completată pe parcursul anilor cu alte donații, iar în acest sens îi rugăm pe toți cei interesați să ne contacteze.” Daniel Săuca a mulțumit apoi colegilor secției Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale pentru implicare, secție coordonată de domnul profesor Cristian Moldovan. 

Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj
Donatorii expoziției permanente de artă populară de la Zalău
Prezent la eveniment în calitate de donator de obiecte tradiționale țărănești din zona Doba, domnul senator Vegh Alexandru a mulțumit pentru oportunitate și a felicitat organizatorii pentru inițiativă. ”Am ajuns într-o eră a vitezei, a tehnologiei și cred că multe lucruri, din necunoștință de cauză au fost aruncate. Dacă această inițiativă va continua, în județul Sălaj putem să refacem o imagine a culturii țărănești, indiferent că este vorba de cultură românească sau maghiară, între care nu sunt după cum vedem diferențe foarte mari.”
Senatorul Vegh Alexandru alături de obiectele donate


Doamna Florica Criste, meșter popular din Cizer care a venit împreună cu fiica sa Ștefania a făcut un apel la cei prezenți în vederea salvării a ceea ce se mai poate salva din arta, tradițiile și cultura țărănească: ”pe cât putem ar trebui să nu lăsăm să se distrugă ceea ce avem. Am mai repetat și mai repet, vă spun din propria experiență - chiar dacă am încercat să refac un lucru, oricât de bine aș fi făcut, autentic nu mai este.”Doamna Florica Criste și-a spus din nou of-ul pe care-l are legat de transmiterea meșteșugurilor populare la tineri: ”dacă învață tinerii ce înseamnă autentic și dacă învață ce înseamnă respectul față de identitatea nostră ca români, mă gândesc că lucrurile vor merge în direcția bună”

Ștefania Criste la războiul de țesut


Un alt păstrător al tradițiilor populare este doamna Ileana Grațiana Pop din Ciumărna, a cărei casă părintească a devenit în 2012 prima casă tradițională funcțională din județ. Prezentă la eveniment, a vorbit despre prejudecățile localnicilor care în urmă cu mai mulți ani nu înțelegeau rostul colecționării obiectelor de artă populară. I-a îndemnat pe toți să îmbrace costumul popular ”să se mândrească cu costumul popular, pentru că zestrea noastră care am moștenit-o este cea mai frumoasă din toată Europa; peste tot sunt apreciate lucrurile noastre, pentru că sunt autentice. Aș dori ca tinerii de astăzi să vină spre noi cât mai trăim, îi ajutăm să păstreze, să învețe să coase, să învețe să păstreze autenticul și frumosul ce l-am moștenit de la moșii și strămoșii noștri”.

Nastasia Boticaș și Ileana Grațiana Pop din Ciumărna


La inaugurarea expoziției a participat și doamna Camelia Burghele, etnolog și cercetător științific în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. A ținut să aprecieze gestul celor care au donat diverse exponate prin care se pun bazele expoziției permanente. Referitor la tematica expoziției, doamna Burghele a precizat: ”mi se pare importantă tematica acestei expoziții, felul în care curge ea, felul în care a încercat să revitalizeze până la urmă, spiritul tradițional, spiritul spațiului românesc”. De asemenea a remarcat faptul că expoziția de față este doar un punct de pornire: ”cred că este unicat din ceea ce am văzut eu. Toate expozițiile sunt finalizate atunci când se vernisează, însă această expoziție este doar la început”. Ca specialist etnolog, doamna Burghele a vorbit de ceea ce se numește ”etnologia de urgență” - adică acea parte a meseriei ce trebuie pusă în practică imediat ”pentru că lucrurile se schimbă atât de alert în mileniul III, încât într-adevăr peste câțiva ani nu vom avea ce conserva, nu vom avea ce pune în valoare chiar dacă vom dori acest lucru. Cred că această expoziție este un port drapel pentru ceea ce se cheamă etnologia de urgență”. 

Sculpturi în lemn realizate de Ștefan Bara din Fildu de Mijloc

Coșuri de nuiele realizate de Petru Teglaș din Var
În încheierea luărilor de cuvânt, doamna Doina Cociș - director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sălaj a apreciat mediul profesionist în care sunt expuse obiectele de artă populară și și-a exprimat convingerea că donațiile vor continua ”pentru ca foarte mulți vizitatori vor vedea satul sălăjean aici la Zalău, nu la Iaz, nu la Cizer, nu la Ciumărna”.




Iată așadar o expoziție permanentă aflată la început, care se poate extinde dacă și alți deținători de obiecte de artă populară le vor dona. Aici, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj sunt asigurate toate condițiile pentru ca exponatele autentice țărănești să poată fi păstrate și puse în valoare. Trebuie precizat faptul că expoziția va fi deschisă publicului larg în fiecare zi lucrătoare, între orele 9-17. 


Ligia Alexandra Bodea din Iaz, alături de obiectele donate







Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...