joi, 13 februarie 2014

Ciocănești - Satul Cultural al României în 2014

Satele României sunt frumoase! Asta o spune oricine ajunge să vadă cu ochii lui cum se derulează viața rurală. Departe de agitația orașelor, în satele românești parcă timpul se scurge altfel, mult mai lin. Totul este mai frumos, mai sănătos. În ciuda modernismului care încet, încet pune stăpânire și pe satul românesc, acesta încă reușește să păstreze nealterate tradiții și obiceiuri, să conserve portul popular. Sunt zone ale țării ce se disting prin faptul că aici, cultura și tradiția satelor este păstrată cu sfințenie. Una dintre aceste zone, cu mare potențial turistic, este fără îndoială Bucovina. Ținut al mănăstirilor pictate, al peisajelor mirifice, al tradițiilor și obiceiurilor, al meșteșugurilor populare, acest ținut își merită pe deplin renumele de ”Bucovina - plai cu flori”.



Începând astăzi, 13 februarie 2014, Bucovina mai are un atu. Acela de a adăposti Satul Cultural al Românie în anul 2014. Într-un comunicat emis presei astăzi, Asociația Cele Mai Frumoase Sate din România (AFSR) anunță câștigarea de către comuna Ciocănești din județul Suceava, a titlului de ”Satul Cultural al României 2014”. În faza finală a competiției, au concurat cinci sate: două din județul Suceava (Ciocănești și Poiana Stampei), și câte unul din județele Constanța (Cumpăna), Prahova (Izvoarele) și Dâmbovița (Bezdead). Programul cultural și turistic ASFR este derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franței în România, a doamnei Ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri și turism și al Autorității Naționale pentru Turism.  La evenimentul găzduit de Ambasada Franței în România, au participat ambasadorul Franței în România, Excelența sa domnul Philippe Gustin, Excelența sa domnul Ambasador al Elveției, domnul Jean Hubert Lebet, doamna Ministru Maria Grapini, președintele Autorității Naționale pentru Turism, domnul Răzvan Filipescu, domnul Consilier al Primului Ministru Victor Ponta, domnul Corneliu Vișoianu, doamna președinte ANTREC, doamna Maria Stoian alături de parteneri și colaboratori ai ASFR - Asociația Cele mai Frumoase Sate din România.

Comuna Ciocănești se află în vestul județului Suceava, pe drumul național DN 18 ce leagă Maramureșul de  Bucovina prin pasul Tihuța, aproape de intersecția din Iacobeni cu drumul european E58. Din punct de vedere istoric, localitatea este atestată de la 1400 și legenda spune că vârful săgeții trasă de Ștefan cel Mare când a desemnat locul amplasării Mănăstirii Putna, a fost confecționat aici, la Ciocănești. Numele satului derivă din străvechiul meșteșug ”de a ciocăni”, de a confecționa arme. Fără îndoială este unul dintre cele mai frumoase sate din țară, un adevărat muzeu viu în aer liber, motiv pentru care din 2004 poartă numele de ”comună muzeu” printr-o hotărâre a consiliului local. Oricine tranzitează localitatea va fi încântat să constate că aproape fiecare casă are desenată pe ea motive populare românești. Unele sunt atât de expresive încât cu greu îți vei lua privirea de la ele. Dar dincolo de aspectul caselor și de peisajele mirifice ale Obcinelor Bucovinei, se ce întind de-o parte și de alta a văii Bistriței Aurii, Ciocănești este renumit în mediile culturale și turistice mai ales prin festivalurile ce au loc aici pe parcursul întregului an. 

Case pictate din Ciocănești


Cine nu a auzit de Festivalul Ouălor Încondeiate? Acesta se desfășoară în fiecare an în înainte de începerea Postului Paștelui și adună laolaltă pe cei mai iscusiți încondeietori de ouă din aproape toate zonele etnografice ale țării. Aflat în acest an la a XI-a ediție, festivalul în sine este un punct de atracție turistică a localității și a zonei. Și pentru că meșteșugul se transmite de la o generație la alta, la Ciocănești funcționează și o școală de artă a încondeierii ouălor. În cei 10 ani de existență ai festivalului s-au strâns foarte multe ouă, care mai de care mai spectaculoase, este justificată inițiativa celor din comună de a deschide un Muzeu al Ouălor Încondeiate – singurul de acest fel din țară. Alături de ouă aici se află obiecte de uz gospodăresc, ceramică, icoane pe sticlă dar și o cameră dedicată lui Nistor Giosan – parlamentar în Imperiul Austro-Ungar. Ediția din acest an a festivalului va avea loc în perioada de 1-2 martie 2014. 


Motive populare pe casele din Ciocănești
Alte două festivaluri devenite tradiționale, țin capul de afiș al evenimentelor cultural-turistice ale locului.  Festivalul Național al Păstrăvului cuprinde spectacole omagiale, comemorări istorice, concursuri de plutărit, concursuri de pescuit sportiv, gastronomie, parada portului popular, expoziții, degustări de vin sau cine tradiționale. Festival, purtând marca ANTREC, se desfășoară la mijlocul lunii august. Luna decembrie, bogată în tradiții este marcată în Ciocănești prin Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din Străbuni.
Iată suficiente argumente pentru a alege comuna Ciocănești, dar și localitățile învecinate pentru o escapadă în mijlocul naturii. Numeroasele pensiuni agroturistice, posibilitățile de petrecere a timpului liber ce variază de la evenimente culturale, etnografice la cele ce includ rafting sau drumeții, bogăția satului tradițional bucovinean, sunt atuuri ale unei zone în continuă dezvoltare.

Personalități istorice sculptate în lemn


Asociația ”Cele Mai Frumoase Sate din România” a fost înființată în iulie 2010 la inițiativa lui Marghiol Nicolae și Ionuț Iuria. Printre obiective asumate de asociație se numără valorificarea și promovarea potențialului turistic al satelor românești dar și conservarea și răspândirea tradițiilor din satele românești. Încă de la înființare, ASFR a beneficiat de sprijinul Ambasadei Franței în România, a Delegației Wallonie – Bruxelles,  a Muzeului satului ”Dimitrie Gusti” și de 30 de primari, membri fondatori. La asociație au aderat un număr de 50 de comune din toate zonele țării. De-a lungul celor doi ani de existență, ASFR a demarat o serie de programe care au avut ca scop promovarea valorilor satului românesc în țară și străinătate. Dintre aceste proiecte, de impact asupra opiniei publice, trebuie amintite: lansarea Ghidului turistic și cultural – Cele Mai Frumoase Sate din România  (2012); seria de evenimente Ziua Satului Românesc (2012 – Brașov, 2013 – Cluj-Napoca); conferința ”Satul – lada de zestre a Europei”; crearea rețelei europene EDEN; diverse festivaluri și manifestări gastronomice și culturale.

O galerie foto de la evenimentul de astăzi, a fost postată pe pagina de Facebook a ASFR și poate fi vizionată aici


2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...