luni, 3 februarie 2014

România, promovată printr-o expoziție de fotografie la Bruxelles

Mă bucur ori de câte ori dau de o știre care face referire la vreun eveniment de promovare a imaginii României pe plan extern. Un astfel de eveniment, este cel care a avut loc chiar astăzi la sediul central al Comisiei Europene de la Bruxelles. Este vorba despre expoziția de fotografie ”România, oameni și locuri” a artiștilor români Sorin Onișor și Bogdan Comănescu. Evenimentul este organizat de Asociația EquiLife, Marea Hoinăreală și Comisia Europeană, sub patronajul comisarului Dacian Cioloș. Expoziția ce a fost vernisată astăzi 3 februarie 2014, la ora 17,00 (ora Belgiei), va putea fi vizitată până pe 13 februarie 2014.


Conform unui comunicat de presă dat publicității de către Asociația EquiLife, în cele 40 de imagini care compun expoziția, renumiții artiști fotografi aduc aproape de public expresivitatea debordantă a oamenilor simpli, autenticitatea vieții rurale și povești fascinante ale locuitorilor unor ținuturi din România. 
Un salut pentru cei de acasă de la Bruxelles, cu puțin timp înainte de vernisaj.
Sursa foto: https://www.facebook.com/EquiLifeNGO
Sorin Onișor a fost desemnat în anul 2010 ”Fotograful anului” de către Asociația Artiștilor Fotografi din România (AAFR) și are la activ peste 20 de expoziții personale de fotografie și mai mult de 40 de expoziții colective. A primit numeroase distincții la diverse concursuri de fotografie, fiind supranumit ”fotograful satului românesc”. Tot el este inițiatorul mișcării ”Marea Hoinăreală”.

Aspecte de la vernisajul expoziției ”România, oameni și locuri”.
Sursa foto: https://www.facebook.com/EquiLifeNGO
Pentru mine, acasă este oriunde în România. Această expoziție este despre casa mea și a multor oameni care privesc imaginile mele, dar, mai cu seamă, despre casa a numeroși români din diaspora care mă urmăresc” - a declarat Sorin Onișor.
Fotografie realizată de Sorin Onișor.
Sursa foto: https://www.facebook.com/sorinonisor?fref=ts
Bogdan Comănescu este originar din Caransebeș și a început studiul artei fotografice fiind stabilit în Germania, dar s-a întors în România pentru a-și urma chemarea sufletului către țara natală. Cu un  portofoliu impresionant de lucrări valoroase, Bogdan a expus atât în țară, cât și în străinătate. 

”Lucrările pe care le-am inclus aici surprind fragmente din viața mea și a altor oameni pe care i-am simțit parte din mine. experiențele pe care le-am împărtășit împreună cu ei sunt de neprețuit iar aceste trăiri le-am putut transmite doar prin fotografie” - a spus Bogdan Comănescu. 

Fotografie realizată de Bogdan Comănescu.
Sursa foto: https://www.facebook.com/bogdan.comanescu?fref=ts
Cei doi artiști fotografi nu sunt la prima colaborare. De mai bine de câțiva ani, organizează împreună workshopuri, expoziții și proiecte speciale de fotografie rurală, sub brandul ”Marea Hoinăreală”. Chiar în acest an, au organizat două workshopuri, unul în Maramureș (16-19 ianuarie) și altul la Roșia Montana (30 ianuarie - 2 februarie). Deja este anunțat următorul worshop organizat de cei doi, acesta va avea loc în perioada 13-16 februarie la Ponoarele în județul Mehedinți.

afișul Workshopului de fotografie Maramureș
Afișul Workshopului de fotografie Roșia Montană


Expoziția ”România, oameni și locuri” este găzduită la sediul central al Comisiei Europene din Bruxelles și a fost deschisă publicului larg cu ocazia vernisajului. Ea va rămâne până la jumătatea lunii februarie putând fi admirată de angajații și vizitatorii Comisiei Europene. Cei care doresc să susțină efortul artiștilor de a reprezenta România la Comisia Europeană sunt invitați să facă o donație în contul Asociaței EquiLife:  IBAN RO24 RNCB 0290 1380 9367 0001, RON, deschis la BCR, sucursala Lujerului, specificând “donație expoziție”. Costurile totale au fost de 3320 Euro; mai multe detalii despre eveniment și donație puteți obține la adresa gabriela@equilife.ro.

Asociației EquiLife, a mai sprijinit organizarea a două expoziții de fotografie la Muzeul Antipa, respectiv la Clubul Țăranului din București. În cadrul acestor expoziții au expus peste 90 de fotografi profesioniști, semi-profesioniști și amatori. Asociația EquiLife,înființată în octombrie 2013, este o organizație non-profit care desfășoară, prin activitățile sale, acțiuni de promovare a diversității culturale și artistice, a tradițiilor naționale, precum și a inițiativelor de succes ale românilor. Misiunea asociației constă în creșterea nivelului calității vieții oamenilor, prin informare, educare și încurajare a dezvoltării individului, a familiei și a societății către un stil de viață echilibrat.

Afișul expoziției de fotografie de la Muzeul Antipa

Afișul expoziției Marea Hoinăreală de la Clubul Țăranului
Doamna Gabriela Grigori, vice-președinte al Asociației EquiLife a declarat: ”Parteneriatul dintre Asociația EquiLife și Comisia Europeană ne onorează și suntem deosebit de încântați că, împreună, avem ocazia de a aduce în centrul peisajului european fotografia rurală românească, în toată splendoarea, așa cum a fost imortalizată de maeștri fotografi Sorin Onișor și Bogdan Comănescu”.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...