duminică, 2 martie 2014

Prezențe românești la Târgul de Turism Utazás de la Budapesta

În perioada 27 februarie - 2 martie 2014, s-a desfășurat la Budapesta ediția 2014 a Târgului de Turism ”Utazás” (utazás = călătorie). Evenimentul, considerat a fi cel mai mare târg de turism din Ungaria, s-a desfășurat în cadrul complexului expozițional Hungexpo Budapest Fair Center (Hungexpo Budapesti Vásárközpont). La târg, ajuns la a 37-a ediție, au luat parte peste 500 de expozanți din peste 30 de țări. Tema aleasă de organizatori este ”turismul de familie”, agențiile prezente oferind reduceri substanțiale la cumpărarea unor pachete turistice de tip familial. 



Păstrând tradiția edițiilor anterioare, și în acest an, Târgul de Turism Utazás a avut invitați de onoare. Dintre destinațiile externe, Tunisia s-a bucurat de acest statut special. Ansambluri folclorice din această țară au încântat publicul prezent, în special prin intermediul muzicii tradiționale malouf - ce conține influențe arabo-andaluze. 

Au fost și invitați speciali ”de acasă”, din Ungaria. Orașul Pécs, Capitală Culturală Europeană în 2010 alături de Istanbul, a avut această onoare. Orașul maghiar a beneficiat de un stand generos de 110 mp, decorat cu motive tradiționale Szolnay (ceramică Art-Nouveau maghiară). 

Oaspetele cultural de onoare al târgului a fost regiunea Matyóföld, formată din satele Mezökövesd, Tard și Szentistván, situată în partea de sud-est a județului Borsod-Abauj-Zemplem aproape de orașul Eger. Regiunea etnografică Matyóföld (ce s-ar putea traduce prin ținutul lui Mátyás - cu referire la regele Matia Corvin) abundă în motive geometrice și florale deosebit de spectaculoase. Celebra broderie ce are ca element central trandafirul Matyóföld este din 2012 parte a Patrimoniului Imaterial UNESCO.

Standul regiunii Matyóföld

 La Târgul de Turism Utazás de la Budapesta au fost și prezențe românești. Astfel, în catalogul expozanților găsim Asociația de Turism a Județului Covasna, Autoritatea Națională de Turism, Salina Turda-Durgău. Referințe la prezențele românești găsim în publicația electronică Pest Megyei Online Hirhatár: ”România și Slovacia au închiriat suprafețe importante pentru prezentările din acest an, fiecare regiune primind stand separat. Ținutul Secuiesc se prezintă independent” - arată sursa citată. Nu mai este o surpiză pentru nimeni, de câțiva ani buni, Ținutul Secuiesc (Székelyföld) are stand separat. Până la urmă, nimic anormal în acest ”separatism”. Publicului maghiar, sensibil la prezențele secuiești din Ardeal, trebuie să-i vorbești pe limba lui. Nu la fel de interesant ar fi de exemplu un stand cu mănăstirile din Moldova. 

Standul Ținutului Secuiesc
Standul amenajat de România are 150 mp, județul Satu Mare fiind regiune parteneră. ”La stand se vor putea servi produse tradiționale, vin și țuică sătmărene și vor putea fi consultate materiale informative, mape, broșuri, hărți cu destinații din județul Satu Mare.” - se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Satu Mare, preluat de portalsm.ro. Alături de produsele gastronomice cu specific local, au fost și demonstrații de olărit precum și un program artistic ce a cuprins ”jocul miresei” și ”jocul colacilor”. 

Conducerea Salinei Turda, procedează bine că este prezentă la acest târg. Conform unui comunicat publicat pe site-ul propriu ”în prima zi a târgului standul salinei a fost vizitat de foarte multe persoane interesate, iar câteva agenții de turism din Ungaria deja au anunțat vizita unor grupuri de turiști în acestă primăvară”.

Salina Turda - prezentă la Târgul de Turism Utazás de la Budapesta

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...