miercuri, 23 aprilie 2014

Fantezie și culoare la Jibou

În fiecare primăvară, Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou încearcă să-și surprindă sutele de turiști care-i trec pragul cu un spectacol de culoare, dat de miile de lalele și alte flori. Nici în acest an, spectacolul pe care Natura ni-l oferă nu este cu nimic mai prejos. Am profitat de faptul că m-am aflat la Jibou cu ocazia cercului pedagogic al profesorilor de matematică și am vizitat Grădina Botanică. Deși am scris mai multe articole despre ceea ce cred că reprezintă atracția turistică numărul unu a județului Sălaj, sub impresia puternică a ceea ce am văzut astăzi, nu mă pot abține să scriu din nou, de data aceasta despre noile varietăți de lalele.



Laleaua (Tulipa) este o floare îndrăgită în întreaga lume, din nordul Europei până în nordul Africii, din Anatolia și Asia până în Iran sau extremul orient. Istoria apariției lalelelor în Europa este una tumultoasă, împletită cu intrigi, furturi și trădări. În jurul anului 1500, laleaua a ajuns floarea de curte a sultanului Suleiman I (1494 - 1566) pentru ca 200 de ani mai târziu să devină simbol al bogăției și prestigiului în Imperiul Otoman condus de Ahmed al III-lea (1703-1730). Pe la 1700 turcii au organizat primul festival al lalelelor ce se ținea noaptea la lumina lunii pline. 



Pătrunderea lalelei în Europa se leagă de numele lui Clusius, îngrijitorul Grădinilor Medicinale Regale din Praga. Acesta ar fi fugit pe la 1593 în Olanda cerând azil pe motive religioase. A dus cu el întreaga colecție de lalele, impresionantă pentru acea vreme și le-a planta în Grădina Botanică din Leiden. A refuzat să comercializeze bulbii de lalele, în ciuda ofertelor generoase care i s-au făcut. Popularitatea acestor flori fiind foarte mare, câțiva horticultori ar fi furat bulbi de la Clusius. Până pe la 1630 bulbi de lalele se cultivau și se comercializau numai între cunoscători și oameni de știință pasionați de horticultură. 


De-a lungul anilor, Olanda a rămas printre puținele țări care fac din cultivarea lalelelor o afacere prosperă. Este cunoscut celebrul parc Keukenhof din Olanda - considerat a fi cea mai mare grădină de flori din lume - care atrage ca un magnet turiști din toată lumea. De asemenea sunt cunoscute imaginile cu lanuri întregi de lalele multicolore. Chiar dacă azi, Olanda este considerată a fi țara lalelelor, cultura acestei flori este îndrăgită în întreaga lume. Chiar și în România, grădini botanice renumite cultivă cu succes soiuri interesante de lalele. Orașe ca Pitești sau Cluj-Napoca se bat pentru titlul de ”orașul românesc al lalelelor”.



Pentru sălăjeni, Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou reprezintă o adevărată oază de verdeață. Și în acest an, administratorii grădinii oferă turiștilor un spectacol multicolor. Chiar dacă, datorită primăverii venite mult mai devreme ca în alți ani, sezonul lalelelor se apropie de sfârșit, încă mai sunt câteva zile în care iubitorii lalelelor le pot admira. Pe platoul din fața serelor principale, sunt sectoare în care lalelele au terminat de înflorit. Lucrătorii grădinii au fost inspirați să combine lalelele cu panseluțele, astfel că la terminarea perioadei de înflorire a lalelelor, nu rămâne un teren pustiu, ci un covor multicolor de panseluțe. Aici, lalelele au fost sortate și plantate în funcție de culoare.

Lalele și panseluțe pe platoul din fața serelor
În alte zone, grupuri compacte, mai mari sau mai mici de lalele, sunt în floare. Soiurile sunt amestecate, se crează astfel o imagine multicoloră. Parcă acest mod de cultivare a lalelelor este mai de efect, așa fiecare nuanță și varietate este pusă în evidență de către celelalte. 



Începusem să regret că nu am ajuns la Jibou cu o săptămâna mai devreme. Cred că înainte de Paște, platoul dintre sere și castelul Wesselényi arăta magnific. Mă consolez cu gândul că am să văd grădina japoneză, una dintre cele mai spectaculoase și mai frumoase zone a Grădinii Botanice. Când colo, în jurul fântânii octogonale, din cea mai nouă zonă a Grădinii Botanice, am avut parte de o surpriză de proporții. În jurul fântânii, în rondouri am dat de cele mai frumoase lalele pe care le-am văzut vreodată. Și, spre bucuria mea sunt în plină floare. Am admirat lalele din soiurile ”Sensual Touch”, ”Canova”, ”Leen Van Der Mark”, ”Blue Heron”, ”Orange Favorit”, ”Kingsblood”, ”West Point”, ”Jan Reus” sau ”Texas Gold” ca să enumăr doar câteva. Imaginile de mai jos spun cu siguranță mai mult decât aș putea spune eu în cuvinte. 


Interesantele lalele din varietatea ”Sensual Touch”

Lalele din varietatea ”Canova”

Lalele din varietatea ”Leen Van Der Mark”


Laleaua ”Blue Heron”




Varietatea ”West Point”

Varietățile ”Jan Reus” și ”West Point”


Varietatea ”Texas Gold”

O adevărată explozie de culoare, o varietate de forme care îți crează o stare de bine. Minute în șir admir aceste frumuseți și înțeleg de ce din Anatolia și până în Olanda, lalelele sunt unele dintre cele mai apreciate flori ale Primăverii. Dacă vreți să vă bucurați de fantezie și culoare, dați o fugă la Jibou. Merită!

4 comentarii:

  1. Magnifice lalelele găsite de tine la Jibou, Mirel! Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Într-adevăr sunt câteva varietăți de lalele cu totul și cu totul deosebite.

      Ștergere
  2. Ha, ha! Mirel cred că-ți cunosc trăirea între atâtea flori minunate. Îmi plac foarte mult lalele. Am crescut în casa bunicilor mei și în curte aveam flori: lalele. Deși acum, în grădinile brașovenilor sunt mai puține (le-au luat locul tot felul de aranjamente și flori la modă), „grădinarul” orașului a umplut spațiile verzi publice cu lalele în toate culorile. Era pe Youtube un montaj cu cadre surprinse prin întreg orașul (poți căuta după expresia: Brasov orasul lalelor). Să mai ai astfel de suriprize!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata preocupare pentru suflet si nu numai!
    Felicitari pentru tot ce realizati cu atat sensibilitate, daruire si un acut spirit de observatie a frumosului !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...