vineri, 25 iulie 2014

Terra Dacica Aeterna - pasiune pentru istoria antică

Nu peste mult timp, pe străzile municipiului Zalău vor defila, la fel ca în fiecare an, legiuni romane, luptători daci și sarmați în ceea ce a devenit tradiționalul Festival Roman Zalău – Porolissum. Copia celebrei statui ”Lupa Capitolina” amplasată în fața Primăriei Municipiului Zalău, având efigia împăratului Traian va ”saluta” defilarea trupelor de reenactment prezente la festival. Dacă acest festival a prins la public în cei 10 ani de la debut, se datorează în cea mai mare măsură participării formațiilor de reconstituire istorică. Astfel, publicul larg a putut ”vedea” istoria antică, a putut să înțeleagă cum erau organizate legiunile romane, care era armamentul din dotarea acestora. Prima formație de reenactment (reconstituire istorică) din România, profilată pe istorie antică, este Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca. Oficial, s-a înființat la 1 iunie 2007 la inițiativa unor pasionați de istorie antică. Încă de la început, între membrii asociației s-au aflat istorici-arheologi specializați pe perioada antică sau studenți care urmau acest drum.




S-a început astfel studierea documentației istorice legate de echipamentele antice, căutarea modalităților efective de recreere a acestora, precum și observarea fenomenului de ”reenactment” din celelalte țări, mult mai bine dezvoltat. Terra Dacica Aeterna, sau mai simplu TDA, a reușit în scurt timp să se impună ca o formație profesionistă. Prima participare la un festival istoric a avut loc la Zalău, cu ocazia ediției din 2008 a Festivalului Roman. În timp, primelor două grupuri – de romani și de daci – li se adaugă un al treilea grup, de sarmați, activitățile formației TDA devenind mai complexe și în același timp mai atractive. În cei 7 ani de existență, TDA a înregistrat numeroase prezențe atât pe plan intern cât și extern, dintre acestea putând fi nominalizate cele din Szombathely (Ungaria), Svishtov (Bulgaria), Roma (Italia), Hrubiezsow (Polonia), Vize (Turcia) sau Petronell (Austria).



Activitatea formației TDA este diversă, de la participarea la festivaluri de reenactment prin intermediul cărora publicul larg poate interacționa cu membrii formației prin intermediul taberelor cu specific roman dac sau sarmat, la participarea în cadrul unor tabere tematice sau la evenimente de tip ”team-building”. O altă componentă importantă a activității formației, este ”ora de istorie vie” – concept propus pentru prima dată în România de către TDA. Concret, activitatea constă în participarea în școli la orele de istorie antică cu prezentări powerpoint dar și cu echipament militar.

Ca o formație profesionistă, TDA are un site propriu foarte bine structurat. Cei interasați pot găsi o mulțime de informații atât despre profilul formațiilor cât și despre activitățile trecute sau viitoare. Recent, TDA a realizat un film de promovare profesionist, unul dintre cele mai bune de pe piață. A fost realizat de Ghid Video Turistic - Phantom Video Production și poate fi vizionat aici.
Întrucât Terra Dacica Aeterna va fi din nou prezentă la Zalău în cadrul celei de a X-a ediții a Festivalului Roman Zalău – Porolissum, am stat de vorbă cu dr.Andrei Pogăciaș - vicepreședinte și purtător de cuvânt al formației. Îi mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Materialul este ilustrat cu imagini surprinse în cadrul ediției de anul trecut festivalului Porolissum Fest, imagini realizate în amfiteatrul din cadrul complexului arheologic Porolissum. 

Foto-Travel: Terra Dacica Aeterna este cea mai veche formație de reconstituire istorică din România. Cine a avut ideea de a pune bazele formației?
Andrei Pogăciaș: Cel care a inițiat reenactmentul antic în România a fost președintele Asociației noastre, domnul Paul Cheptea, conf. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Alături de alți câțiva arheologi și pasionați de istorie antică, a pus bazele TDA în 2007.

Foto-Travel: De ce s-a ales acestă denumire? Ce semnificație are?
Andrei Pogăciaș: Denumirea reprezintă o legătură între cele două componente de bază ale istoriei noastre antice, și ale celor două grupuri inițiale din TDA – daci și romani. Realizările celor două civilizații și conflictele dintre ele au rămas și vor rămâne în eternitate în istoria mondială.



Foto-Travel: Trupa de romani din cadrul TDA reconstituie Legiunea a V-a Macedonica. De ce aceasta și nu alta?
Andrei Pogăciaș: Inițial, romanii noștri reprezentau Legiunea a XIII-a Gemina. Aceasta a avut castrul la Apulum. O dată cu crearea trupei de la Alba, care și-a luat numele Legiunii staționate pe locul actualului lor oraș, trupa noastră de romani a devenit Leg V Macedonica, pentru a nu se crea confuzii. Această Legiune a staționat la Potaissa, actuala Turda, deci este mai aproape, geografic vorbind, de locul unde a început Asociația noastră. Probabil, dacă TDA ar fi luat naștere în județul Hunedoara, ar fi avut romani din Leg IV Flavia Felix. Este bine să păstrezi o legătură istorică între ce reconstitui și ce a fost în zona în care te afli. Nu este obligatoriu, dar este de dorit. Este o cutumă internațională, în general respectată. Excepții fac reenactorii din Asia și cele două Americi, unde poți găsi trupe de legionari romani, celți, vikingi, armate medievale europene sau trupe napoleoniene. Este oricum o onoare să reconstitui legiunile care au fost prezente pe actualul teritoriu al României, au fost printre cele mai bune legiuni ale Imperiului Roman.

Foto-Travel: Cum au fost începuturile formației? Cum ați găsit sprijin financiar pentru recuzită și pentru deplasările la diverse evenimente?
Andrei Pogăciaș: Orice început e greu, pînă îți croiești un drum și înveți din mers anumite lucruri. Norocul nostru a fost că, încă de la început, am avut în trupă specialiști în istorie antică, astfel că primele costume și arme au fost făcute cum trebuie, după modele antice, după piese găsite în arheologie, fără a se devia în vreun fel înspre fantasy. Astfel că entuziasmul a fost dublat de profesionalism, și standardul înalt de reconstituire a fost păstrat până acum. Sprijin financiar nu a existat, decât banii proprii ai membrilor. Nici acum nu ne putem lăuda că suntem sprijiniți financiar masiv. Echipamentele sunt cumpărate sau făcute din banii Asociației (cotizații, bani obținuți din diverse manifestări) sau din banii fiecăruia dintre membri. În cazul deplasărilor, este  regulă generală – organizatorul se ocupă de partea de transport, masă, cazare. Trupele de reconstituire istorică, atât cele de la noi, cât și cele din afară, se auto-finanțează din participări la diverse evenimente.



Foto-Travel: Cine poate deveni membru al TDA? Ce calități trebuie să aibă?
Andrei Pogăciaș: În principiu, oricine poate deveni membru TDA. Trebuie doar să își dorească acest lucru și să dovedească pe parcurs că este apt și vrednic de a rămâne membru. Vorba aia, intră cine vrea și rămâne cine merită. Există o selecție a candidaților, selecție care se face într-o perioadă de probă. Trebuie să dea dovadă de seriozitate, disciplină și de spirit de camaraderie. Aceste calități sunt vitale pentru a face reenactment, orice fel de reenactment. Pentru partea de ateliere, este bine dacă noul membru e îndemânatic.

Foto-Travel: Cum este o zi în tabăra TDA?
Andrei Pogăciaș: Orice zi în tabăra TDA este antrenantă. Te simți aproape ca în antichitate, cu atâtea activități specifice celor de atunci. La un festival, facem mâncare după rețete antice, atelierele se derulează fiecare după specificul lui – fierărie, război de țesut, olărit, lucru în lemn, piele, os - se fac antrenamente de luptă, și se lucrează cu publicul care vine în tabără, atât la ateliere, cât și la rastelurile de arme și echipamente. De multe ori, petrecem ore și ore în șir răspunzând întrebărilor celor curioși, ajutându-i să îmbrace armuri și căști, arătându-le cum erau folosite armele, elucidându-le diverse dileme legate de antichitatea daco-romană de pe teritorul Daciei și nu numai. Pe lângă activitățile oficiale, încercăm să ne simțim cât mai bine - avem un grup bine închegat, și e foarte fain să petrecem timpul împreună. Seara, la focul de tabără, când suntem doar noi membrii, este de obicei momentul când discutăm despre diverse aspecte ale activităților de peste zi sau alte lucruri ce ne trec prin cap. Atunci e distracția maximă! Ce se întâmplă la focul de tabără, rămâne de obicei la focul de tabără!



Foto-Travel: Atunci când participați la un eveniment, la un festival, aveți un scenariu predefinit sau improvizați?
Andrei Pogăciaș: Depinde de activitățile care se derulează la acel festival și de timpul alocat. În general avem câteva scenarii clare, din care alegem pe care să-l aplicăm în acea zi. De obicei începem cu o prezentare a Asociației și a echipamentelor, apoi derulăm scenariul, care cuprinde de fiecare dată o luptă – publicul este cel mai atras de lupte, acesta este adevărul. Au fost și evenimente unde, din cauză de timp, am fost nevoiți să improvizăm. A ieșit excelent de fiecare dată, fiecare știe ce are de făcut întotdeauna.  



Foto-Travel: Primul festival antic de reconstituire istorică la care TDA a participat a fost cel de la Zalău. Ce amintiri vă leagă de Porolissum și de Zalău?
Andrei Pogăciaș: TDA a participat de fiecare dată cu mare plăcere la Festivalul Zalău-Porolissum. Și pentru mine, prima participare alături de TDA a fost la acest festival, în 2009. Prima oară rămâne întotdeauna specială. Avem doar amintiri plăcute de aici, de fiecare dată am avut programe interesante, iar condițiile de participare au fost bune. Publicul joacă un rol foarte important în ce facem, și la acest Festival am avut întotdeauna parte de un public foarte fain.



Foto-Travel: Ați participat ulterior și la alte ediții ale Festivalului Roman Zalău-Porolissum. Cum a evoluat festivalul, în opinia voastră? Cum este acesta raportat la alte festivaluri de profil din țară sau din străinătate?
Andrei Pogăciaș: Festivalul de la Zalău este unul dintre cele mai importante din țară. Evoluția sa s-a văzut clar, și o dată cu creșterea în număr a trupelor participante, și cu diversificarea activităților. Ideal pentru un festival de reconstituire istorică este să aibă loc nu între clădiri, dar trebuie să te adaptezi la condițiile locului. Există plusuri și minusuri la orice festival din țară, până la urmă opiniile sunt subiective. 

Foto-Travel: Deși voi ați fost prima trupă de reenactment specializată pe istorie antică, în ultimii ani au mai apărut și altele. Există o concurență reală? Este ea benefică?
Andrei Pogăciaș: Orice concurență este benefică, te menține în priză. Nu pot să zic că acum există o reală concurență între aceste trupe, este loc pentru toate asociațiile care fac reconstituire istorică. Da, au apărut și alte asociații de reconstituire istorică antică, dar, fără falsă modestie, la ora actuală, TDA nu are un rival pe măsură. Poate în viitor...



Foto-Travel: Zalăul v-a urmat exemplul și a înființat prin Asociația ”Amicii Muzeului” mai multe formații. Cum colaborați cu acestea?
Andrei Pogăciaș: Când ești primul într-un domeniu, poți spune că toți ceilalți îți urmează exemplul. Alții doar te copiază. Colaborarea cu trupa din Zalău a fost foarte bună, de fiecare dată când am avut ocazia să ne întâlnim la manifestări. Ne întâlnim anual de câteva ori la diverse festivaluri, de două ori chiar la Zalău și Porolissum, unde ei sunt gazdele. Uneori avem tabere comune, sau alăturate, și avem ocazia să și interacționăm de-a lungul zilei. Plus că participăm la lupte împreună, de foarte multe ori alături. Deocamdată colaborarea se restrânge la aceste participări împreună, dar viitorul poate rezerva și alte proiecte comune, cine știe...

Foto-Travel: Care a fost din punctul tău de vedere, cel mai bun festival la care ați participat?
Andrei Pogăciaș: Este greu să faci un clasament, ar trebui adunate toate plusurile și minusurile de la fiecare festival în parte, și e greu să faci asta. Am participat la foarte multe festivaluri, au fost foarte faine cele de la Szombathely/Savaria, Hrubieszow, Constanța, Sviștov, Roma, Festivalul Cetăților Dacice, care sunt manifestări mari, la fel cum au fost foarte faine și manifestările mai mici. Să nu uit, un festival este fain sau nu și în funcție de ploaia sau soarele care îți strică spectacolul.



Foto-Travel: Ce planuri de viitor are TDA?
Andrei Pogăciaș: Planuri avem multe, și unele chiar mărețe, dar ele rămân deocamdată în ”bucătăria” TDA. Stați liniștiți, vă vom anunța de fiecare dată când punem la cale ceva legat de reconstituire istorică. Veți avea surprize din partea noastră începând din această toamnă, vă asigur!

Foto-Travel: Îți mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la aceste întrebări. Abia aștept să vă văd din nou la Zalău.

Andrei Pogăciaș: Vă mulțumim și noi. Vă așteptăm cu drag la noi în tabără de fiecare dată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...