luni, 8 septembrie 2014

Aggtelek, spectacolul din adâncuri

Puțin cunoscută din punct de vedere turistic, Ungaria de Nord oferă vizitatorilor revelația descoperirii unora dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din țara vecină. În nordul extrem al țării, la granița cu Slovacia se găsește zona carstică Aggtelek, care, împreună cu Carstul Slovac, sunt parte a Patrimoniului Mondial. Parcul Național Aggtelek a fost înființat în 1985 cu scopul de a proteja formațiunile de suprafață și peșterile numeroase de aici, precum și habitatul plantelor rare sau al celor peste 200 de specii de păsări. Din anul 1995 Carstul Aggtelek împreună cu Carstul Slovac, fac parte din lista selectă a locurilor aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre exemplele de bună practică în ce privește cooperarea transfrontalieră și administrarea comună a patrimoniului natural.





Aici, la Aggtelek și în Carstul Slovac (care formează împreună o unitate geologică) s-a format cel mai  mare sistem de peșteri din Europa. Sunt peste 700 de peșteri explorate, multe dintre ele incluse în circuitul turistic. Peșterile Rákóczi, Kossuth, Vass Imre sau Béke sunt printre cele mai căutate. Însă cea mai mare dintre peșterile de aici și în aceelași timp cea mai mare peșteră din Ungaria, cu o lungime a galeriilor sale de peste 25 de kilometri este Peștera Baradla (Baradla barlang). O parte din ramificațiile acesteia de aproximativ 5,3 km se află pe teritoriul slovac și poartă denumirea de Domica. Întrega zonă este de o frumusețe rară, greu de descris în cuvinte. Zona de câmpie de un verde ireal alternează cu zona muntoasă formată din stânci golașe acoperite de jnepeni și molizi.

Ca să ajungi de la Zalău la Aggtelek, localități aflate la 300 de kilometri una de alta, cel mai scurt și mai bun traseu trece prin Carei - Urziceni - Nyirbátor - Nagykálló - Miskolc. Pentru rapiditate se poate merge pe autostrada M3 de la ieșirea din Nagykálló la ramificația cu M30, iar de aici pe acest tronson de autostradă se poate merge până la Miskolc. De la Miskolc la Aggtelek mai sunt aproximativ 60 de kilometri, urmând drumul național 26 ce duce la Sajószentpéter iar de aici drumul ce trece prin localitățile Múcsony, Felsönyárád, Zubogy și Ragály. În general în Ungaria drumurile sunt bune, deși ultimul segment nu se ridică la cele mai înalte standarde. 


Ajuns la Aggtelek, există indicatoare care te vor conduce până la intrarea în peșteră. Aici un spațiu generos oferă parcare gratuită și locuri de joacă, de odihnă sau terase unde se poate servi masa. Mulțimea de indicatoare și panouri turistice în maghiară, engleză sau slovacă au rolul de a te familiariza cu zona bogată din punct de vedere al posibilităților de petrecere a timpului: trasee turistice marcate, piste pentru biciclete, muzee și atracții locale. Un modern punct de informare turistică unde se găsesc o mulțime de pliante, hărți și chiar reviste gratuite dar și numeroase souvenir-uri, cărți, albume, CD-uri, echipament sportiv etc., încearcă să răspundă întrebărilor oricărui turist.



Am ajuns la Aggtelek în primăvara anului trecut. Natura încă nu se trezise la viață. Ici, colo câțiva arbuști răzleți de corn dădeau în floare. Lipsa vegetației oferă însă o imagine mai bună asupra muntelui de stâncă la baza căruia se află intrarea în peșteră. Ajuns aici la Aggtelek, ești impresionat de spațiile largi create pentru turiști. Pe partea stângă a drumului ce duce spre granița cu Slovacia, o imensă parcare și câteva tarabe care vând de toate de la mâncare la souvenir-uri. Acum în extrasezon, parcarea e aproape goală și tarabele sunt închise. Dincolo de șosea se întinde spațiul rezervației. O alee duce spre baza stâncii acolo unde se văd câteva clădiri. De o parte și de alta sunt parcuri amenajate în stil rustic, fără ca intervenția omului să fie agresivă față de natură. Este un amănunt care se vede clar peste tot în jur. Nici urmă de mizerie sau de vetre de foc, așa cum ai vedea pe la noi. De fapt asta este marea diferență dintre turismul care se face la noi și cel de la vecinii unguri. O mulțime de panouri informative cu hărți ale zonei, indicatoare spre traseele marcate. Se pare că zona este una intens frecventată de turiștii dornici de drumeții.




Ajungem la acele clădiri care aparțin de administrația parcului. În peșteră se intră la ore fixe și doar însoțiți de ghid. Avem o oră bună de așteptat, timp numai bun de explorat împrejurimile. Un traseu marcat pornește chiar de aici din fața peșterii, urcă panta abruptă a stâncii pe niște scări de beton protejate de o balustradă și duce sus, pe platoul de deasupra. Totul este bine amenajat, balustada este solidă, sunt câteva bănci pe traseu. Sus, e amenajat un punct de belvedere de unde întreaga zonă se vede spectaculos. 




Cum ne aflăm într-un sit UNESCO, așa cum am văzut și în altă parte (de exemplu la Plitvice în Croația) și aici există pe o stâncă amplasată la loc de cinste, cu însemnele Patrimoniului Mondial UNESCO. Chiar și biletele de intrare poartă aceste însemne.



Ceea ce remarci de la început la intrarea din Aggtelek a peșterii Baradla, este că înaintea ta, pe aici au trecut diverse personalități ale vieții cultural-istorice maghiare cum ar fi Kossuth Lajos (1828), Petöfi Sándor (1845) sau călătorul și scriitorul englez Robert Townson (1762-1827) care în 1797 a publicat lucrarea ”Travels în Hungary”. Pentru fiecare, dar și pentru speologul Vass Imre există câte o plăcuță comemorativă.  Apoi, dacă vrei să-ți umpli timpul în așteptarea orei de intrare în peșteră, poți urma traseul marcat care te va duce printr-un sistem de scări, sus pe stânca de deasupra intrării în peșteră. Dacă ai obosit, există refugii cu bănci unde te poți odihni. Odată ajuns sus, există un punct de belvedere care oferă o panoramă asupra satului și întregii zone. Traseul marcat continuă peste deal, ducând la celelalte intrări sau chiar dincolo de graniță, în Slovacia.




Însă nimic nu se poate compara cu imaginile demne de cele mai pretențioase albume fotografice, ce ți le oferă lumea subterană. Turiștii sunt purtați printr-un sistem de galerii ce dau în săli de diferite dimensiuni, unele de-a dreptul impresionante, cu formațiuni geologice pe care natura le-a creat în milioane de ani. Stalagmite și stalactite de forme, dimensiuni și culori diverse, porțiuni de râu subteran, toate luminate discret oferă imagini memorabile ce greu pot fi exprimate în cuvinte. Totul este amenajat cu gust, există alei betonate și pavate cu material antiderapant, există balustrade care te impiedică să treci dincolo de zonele permise, există surse de lumină ce reușesc să creeze o atmosferă unică. Traseul te poartă prin săli maiestuoase a căror denumire este dată de formațiunile geologice pe care fantezia naturii le-a creat aici: Sala tigrilor, Cămara, Sala de Concerte.







După ce simțul vizual al turistului este bombardat la propriu cu imagini care mai de care mai spectaculoase, urmează ca și simțul auditiv să aibă parte de un tratament aparte în ceea ce se cheamă Sala de Concerte. Cu o acustică demnă de marile săli de spectacole, aici în Sala de Concerte au loc la propriu concerte de muzică clasică, există scenă amenajată și locuri pentru aproximativ 150 de spectatori, în caz de nevoie locurile putând fi suplimentate. Decorul scenei este dat de stalacmitele și stalactitele din spate, luminate feeric de un sistem interesant de lumini al căror joc creează o senzație unică. Indiferent de numărul vizitatorilor, aceștia au parte de 15 minute de audiții de muzică simfonică și electronică. Nicăieri, celebra piesă „Chariots of Fire” a lui Vanghelis nu sună mai minunat ca aici, în Sala de Concerte a peșterii Baradla. Sunetul este atât de pur iar imaginile formațiunilor geologice scăldate în lumina reflectoarelor atât de minunate încât pentru câteva minute ai impresia că te afli teleportat într-o altă lume.








Odată revenit la suprafață îmaginile captate în lumea subterană îți vor stărui mult pe retină, o tură în peștera Baradla fiind fără discuție o experiență speologică remarcabilă. Însă zona aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO nu se rezumă doar la această peșteră. În Carstul Aggtelek dar și  în Carstul Slovac, se pot organiza diverse ture ghidate. Acestea variază de la ecoture de observarea a florei și faunei sub îndrumarea unui expert, trasee educative pentru copii, tururi ghidate în localitățile Aggtelek și Jósvafő din Ungaria, respectiv Domica și Rožňava în Slovacia.



De altfel, este admirabilă cooperarea transfrontalieră dintre cele două țări, evidentă la tot pasul: inscripții bilingve, materiale de promovare slovace în cadrul punctului de informare turistică din Aggtelek, informații despre obiectivele turistice situate de o parte și de alta a frontierei.

Informații utile:
1. Există trei intrări pentru accesul în peștera Baradla de pe teritoriul Ungariei. Acestea sunt localizate la Aggtelek, Vörös-tó și Jósvafő. Fiecare intrare oferă posibilitatea de a vizita porțiuni ale peșterii Baradla, existând ture cuprinse între 1 – 2,3 km.
  • Intrarea Aggtelek : tură scurtă cu durata de 1 h (aproximativ 1km), prețul este 2200 forinți / persoană (33 lei); între 1 aprilie și 30 septembrie, intrările au loc cu ghid la orele 10, 12, 13, 15, 17 indiferent de numărul de persoane iar în lunile iunie-august se poate intra și la orele 9 și 18 dar numai pentru grupuri de minim 10 persoane.
  • Intrarea Vörös-tó: tură medie cu durata de 100 minute (aproximativ 2,3 km), prețul este de 2500 forinți / persoană (37,5 lei); intrările ghidate au loc la orele 10, 12, 14 și 16 indiferent de numărul de persoane iar în lunile iunie-august se poate intra și la ora 17 pentru grupuri de minim 10 persoane.
  • Intrarea Jósvafő: tură scurtă cu durata de 60 minute (aproximativ 1,4 km), prețul este de 2000 forinți / persoană (30 lei); intrările ghidate au loc la orele 11 și 16 indiferent de numărul de persoane, în lunile iunie-august pentru grup de minim 10 persoane se poate intra și la ora 17.

·         Există și posibilitatea achitării unui bilet combinat între oricare două din variantele descrise mai sus, prețul unui astfel de bilet fiind cuprins între 3600 forinți și 4000 forinți / persoană (54-60 lei/persoană).

2. O soluție practică pentru a economisi bani poate fi cardul Gömör Card ce oferă reduceri de până la 20% pentru vizitarea diferitelor obiective turistice din împrejurimi, valabil atât în Ungaria cât și în Slovacia. De asemenea cardul dă posibilitatea de a acumula puncte ce pot fi folosite pentru a câștiga premii cu ocazia spectacolului Operetta Night din peștera Baradla din data de 30 decembrie.

Observație:
O versiune a acestui articol a fost publicată pe site-ul cluj.travel sub titlul ”Aggtelek, miracolul din adâncul pământului”. Republicarea se face cu acordul administratorului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...