duminică, 28 decembrie 2014

Cele mai bune fotografii din 2014 în viziunea National Geographic

Așa cum probabil ne așteptam, finalul anului 2014 aduce cu sine o serie de clasamente din diverse domenii. Este și cazul prestigioasei publicații National Geographic, care a publicat de curând pe site-ul propriu clasamentul celor mai bune fotografii ale anului 2014. La ediția din acest an al competiției National Geographic Photo Content 2014, au fost înscrise 9200 de fotografii aparținând fotografilor profesioniști sau amatori din 150 de țări. Printre fotografiile premiate se află și una realizată în localitatea Sârbi din Maramureș.




Competiția din acest an a concursului National Geographic Photo Content a reușit să stabilească standardul pentru fotografia de excepție. Au contat în desemnarea celor mai reușite fotografii atât creativitatea cât și calitatea acestora. Juriul a fost format din: John Stanmeyer - expert fotograf al unor publicații prestigioase cum ar fi National Geographic sau Time; Erika Larsen - artistă fotograf renumită prin numeroasele expoziții internaționale sau colaborări cu reviste de specialitate; Keith Jenkins - general manager of digital la National Geographic. 

Juriul a decis fotografia premiată și mențiunile de onoare pentru fiecare din cele trei categorii: Oameni, Locuri și Natură. Cea mai bună fotografie a fost desemnată cea care a ocupat și prima poziție la categoria People, fotografia lui Brian Yen - realizată într-un vagon de metrou din Hong Kong. În mijlocul mulțimii, o femeie face abstracție de tot ce e în jurul ei, consultându-și smartphon-ul. ”În ultimii 10 ani, datele mobile, telefoanele inteligente și rețelele sociale au schimbat pentru totdeauna existența noastră” - spune fotograful în descrierea imaginii câștigătoare. De fapt, cu această fotografie, Brian Yen a câștigat atât categoria People cât și marele premiu valorând 10.000 de dolari și o excursie la sediul National Geographic din Washinghton.

Celelalte fotografii premiate la categoria People aparțin fotografilor Abdullah Alghajar - realizată în Siria; Tyler G - realizată în Blue Ridge Parkway; Mattia Passarini - fotografie realizată în India; Adam Birkan - realizată în Bangkok, Thailanda; Karine Puret - fotografie realizată în Paris; Nick Riley - imagine surprinsă la Marea Moartă în Israel și Roberto Fiore - care surprinde doi bătrâni într-o casă din localitatea Sârbi, Maramureș. 


Mențiune de onoare pentru Roberto Fiore. Sursa foto: photography.nationalgeographic.com
Fotografia din Sârbi (din comuna Fărcașa sau din comuna Budești?) surprinde doi bătrâni într-o cameră simplă de la țară. Bătrânul stă ”dus pe gânduri” pe un pat având lângă el o pisică, în timp ce bătrâna pregătește pâinea pentru a fi binecuvântată pentru euharistia ortodoxă. 

La categoria Places fotografia desemnată câștigătoare aparține lui Triston Yeo și prezintă una din băile termale din Budapesta, Ungaria. Au mai fost premiate cu mențiune de onoare fotografiile artiștilor Aytül Akbaș - ce surprinde o furtună în Kocaeli, Turcia; Sergey Ponomarev - ce prezintă clădiri distruse în Homs, Siria; Peter Franc - realizată în Tokyo, Japonia. 


Fotografia artistului Triston Yeo surprinde un Spa din Budapesta. Sursa foto:photography.nationalgeographic.com  
În fine, la categoria Nature, câștigătoare a fost desemnată fotografia realizată de Nicole Cambré în North Seregenti, Tanzania ce reprezintă saltul antilopelor Gnu în râul Mara. mențiuni de onoare au primit: Christian Miller - pentru fotografia realizată în Marea barieră de Corali din Australia; Prashant Meswani - pentru cerbul surprins în Richmond Park din Londra; Henrik Nilsson - pentru bufnița cu urechi scurte surprinsă în Boundary Bay din Canada; Zik Teo - pentru fotografia cu zebre din zona conservată Ngorongoro, Tanzania; Maie Kirman - pentru un ”dragon de gheață” surprins pe un geam în Estonia;  Archna Singh - pentru fotografia ce surprinde o luptă dintre doi tigri adulți în Parcul Național Bandhavgarh din India

Fotografia desemnată câștigătoare la categoria Natură. Sursa foto:photography.nationalgeographic.com 
Toate fotografiile înscrise în concurs, la toate categoriile, pot fi vizualizate aiciIubitorii fotografiei din întreaga lume pot descoperi în cadrul secțiunii Photography a site-ului National Geographic, cele mai spectaculoase imagini, surprinse de fotografi amatori și profesioniști înscrise pe site-ul National Geographic. Din miile de fotografii, în fiecare zi este desemnată cea mai bună fotografie - photo of the day, existând și clasamente de gen ”best of” pe luni sau ani. De exemplu, cele mai bune 10 fotografii pot fi vizualizate aici.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...