luni, 1 decembrie 2014

Lumini de sărbătoare și retragere cu torțe - Galerie Foto

1 Decembrie, Ziua Națională a României a fost marcată și la Zalău. În ciuda vremii urâte de afară și a ploii reci, seara s-au adunat aproximativ 200 de persoane pentru a asista la tradiționala retragere cu torțe.





Zalăul n-a învățat lecția marilor orașe care în fiecare an, cu ocazia Zilei Naționale a României, dau startul sărbătorilor de iarnă cu inaugurarea iluminatului festiv. Speram ca anul acesta și orașul nostru să între în rând cu lumea. În ultimele zile am observat ”mișcare” prin oraș în sensul pregătirii instalațiilor de iluminat. De-a lungul bulevardului Mihai Viteazul de la ceas la Primărie au fost montate ornamentele luminoase, aceleași ca și anul trecut. Piața de marmură din fața Prefecturii județului Sălaj a primit o instalație nouă. La fel ca și la Sibiu sau la Cluj-Napoca oficialitățile locale zălăuane au întins o perdea luminoasă pornind de la stâlpul din mijlocul părculețului, radial spre fiecare din laturile pieței. Însă doar piața de marmură din fața Prefecturii a fost luminată...











În rest, nicio mișcare. Probabil, la fel ca și în anul trecut iluminatul festiv va fi gata de Moș Nicolae, pe 6 decembrie. Poate că vom avea și un brad împodobit, poate că întreg bulevardul va fi luminat de sărbătoare. Poate iluminatul festiv își va face simțită prezența și prin cartiere, în Dumbrava, Stadion, Brădet etc. Și acolo sunt zălăuani care plătesc impozite și taxe...

În schimb, în ciuda celor doar 2 grade de afară, pe o ploaie rece, fanfara ”Promenada” a Primăriei Municipiului Zalău a fost din nou la înălțime. După ce spectacolul folcloric ce s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a terminat, aproximativ 200 de zălăuani, adulți și copii au îndurat frigul de afară pentru a asculta cântecele patriotice.










Ca să se mai încălzească, cu mic cu mare, toți s-au prins într-o ”Horă a Unirii” (nu este specific zilei de 24 ianuarie?). Apoi, pe ritmul celebrului cântec patriotic ”Treceți batalioane române Carpații” trei plutoane de soldați aparținând Armatei Române, jandarmeriei Române și Inspectoratului pentru Situații de Urgență au defilat cu torțe în aplauzele celor prezenți.












În acest an, poate și din cauza vremii de afară, am renunțat să merg la manifestările de Ziua Națională a României, desfășurate în prima parte a zilei. Nu cred că am pierdut mare lucru, presupun că au fost rostite din nou discursuri festiviste. Sau poate nu?

Un comentariu:

  1. Locuitorii din Jibou (Salaj) n-au nici in acest an un Pom de Craciun in centrul orasului. Anul trecut au fost pedepsiti pentru ca n-au votat cu cine ar fi dorit primarul. Dar anul acesta cu ce-au pacatuit? Rusinica, rusinica, rusinica celor raspunzatori! Cat va continua bataia de joc a conducatorilor urbei?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...