joi, 15 ianuarie 2015

De Ziua Culturii Naționale, interviu cu doamna Corina Bejinariu - managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău

În fiecare an, pe 15 ianuarie, este marcată Ziua Culturii Naționale. Aceasta a fost instituită printr-o hotărâre a Camerei Deputaților din 16 noiembrie 2010, legea fiind publicată în Monitorul Oficial nr.831/13 decembrie 2010. Data aleasă, nu este deloc întâmplătoare, pe 15 ianuarie 1850 se năștea la Botoșani cel ce avea să devină poetul nepereche - Mihai Eminescu. Din 2011, în fiecare an, Ziua Culturii Naționale a fost marcată și în județul Sălaj printr-o serie de evenimente culturale. Instituții culturale sau unități de învățământ, vor marca și în acest an, când se împlinesc 165 de ani de la nașterea poetului național, Ziua Culturii Naționale. Păstrând oarecum tradiția ultimilor ani, blogul Foto-Travel - promotor al evenimentelor culturale sălăjene - vă prezintă una din instituțiile culturale reprezentative: Muzeul Județen de Istorie și Artă Zalău.





Demersul blogului Foto-Travel, de a aduce în atenția cititorilor, activitatea unei instituții muzeale, de talia Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, este motivat, pe de o parte, de buna colaborare cu instituția amintită, dar și de componenta de promovare turistică pe care o are orice eveniment cultural. Căci astăzi, mai mult ca oricând, se impune o diversificare a ofertei turistice pe care o localitate o poate genera. Nu are cum să lipsească componenta culturală și istorică a promovării turistice, ori, din acest punct de vedere, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a fost mereu în prima linie.


Lapidariul muzeului
Zălăuanii își amintesc că din punct de vedere cultural, anul 2014 a fost unul foarte bun. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și-a redeschis porțile publicului larg, venind cu o nouă concepție tematică, cu un nou mod de expunere. Este, fără să greșesc, unul dintre cele mai frumoase muzee din România. Deschiderea oficială a avut loc pe 15 mai 2014, iar publicul larg a putut vedea noua expoziție de bază începând cu 17 mai 2014. Dacă și înainte de redeschidere, muzeul nu i-a privat pe zălăuani de expoziții interesante - ar merita amintite expozițiile ”Corp și corporalitate. Reprezentări plastice de-a lungul timpului” sau ”Icoane pe lemn”, abia după ce noua expoziție de bază a fost redeschisă se poate vorbi de o explozie de evenimente cultural-istorice.


Sosirea oficialităților la deschiderea muzeului. Sursa foto: pagina de facebook a muzeului
inaugurarea expoziției de bază a muzeului. Sursa foto: pagina de facebook a muzeului
Afișul evenimentelor dedicate Zilelor Muzeului. Sursa foto: pagina de facebook a muzeului
De mare impact au fost evenimentele expoziționale sau artistice derulate sub genericul Muza Fest (25 septembrie - 9 octombrie 2014) în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. De asemenea, noul spațiu expozițional a fost exploatat din plin în cadrul proiectului ”Vacanța la Muzeu” (iulie 2014). Au fost vernisate de asemenea o mulțime de expoziții, care de care mai interesante: ”Expoziția de grafică a elevilor Liceului de Artă Ioan Sima” (mai 2014),  ”Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un Cimitir programat” (vernisaj 27 mai 2014), ”Acasă de Crăciun” (decembrie 2014) sau ”Variabilitatea morții. Rit și ritual funerar în neolitic”. Nu au lipsit proiectele educaționale organizate în parteneriat cu diferite unități de învățământ sau  cu diferite asociații, de exemplu Asociația Cercul ”Prietenii Japoniei” Cluj-Napoca  - ”Zilele Culturii Japoneze” (24 mai - 4 iunie 2014). Din dorința de a promova noua colecție de bază a muzeului și de a atrage tinerii spre muzeu, au fost derulate o serie de activități inedite, dintre care merită amintit concursul de fotografie ”# Selfie Contest”.


Afișul concursului de fotografie. Sursa foto: pagina de facebook a muzeului
Specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, s-au implicat în organizarea celor două festivaluri de reconstituire istorică ce au loc an de an, la Zalău și Porolissum: Festivalul Roman Zalău - Porolissum, organizat de Primăria Municipiului Zalău și Porolissum Fest - organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj. Ediția din 2014 a festivalului Porolissum Fest a fost una cu adevărat spectaculoasă, la eveniment venind mulți turiști din afara granițelor județului.


Festivalul Roman Zalău-Porolissum
Porolissum Fest 2014
Desigur, activitatea unei instituții importante cum este cea a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, nu se rezumă doar la expozițiile vernisate sau la festivalurile organizate. În spatele fiecărei expoziții se află multă muncă a angajaților instituției, concretizată în conservarea și uneori restaurarea exponatelor. De asemenea, anul 2014 a însemnat şi continuarea activităţii de cercetare ştiinţifică, cea care are o pondere semnificativă în obiectivele profesionale ale instituţiei.

Afișul proiectului ”Vacanța la muzeu”. Sursa foto: pagina de facebook a muzeului
Expoziție în aer liber de Ziua Națională a României”. Sursa foto: pagina de facebook a muzeului
Din dorinţa de a afla direct de la sursă, ce a însemnat anul 2014 pentru Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, am rugat-o pe doamna dr.Corina Bejinariu – directorul instituției să ne răspundă la câteva întrebări. Îi mulțumim și pe această cale pentru disponibilitatea avută și pentru informațiile oferite.

Foto-Travel: Cum ați caracteriza activitatea din 2014 a instituției pe care o conduceți?
Corina Bejinariu: Orice s-ar spune, anul 2014 a fost un an de reper pentru instituția noastră. Dacă ar fi să mă refer la faptul că, la jumătatea lunii mai, am reinaugurat expoziția de bază a muzeului, atunci acesta este momentul de referință al anului. După patru ani în care am lipsit oarecum în conștiința publică, datorită faptului că expoziția de bază a fost închisă, am reușit să revenim cu un alt concept, cu o altă față a muzeului. Spun că este de referință, pentru simplul fapt că suntem într-o perioadă în care despre cultură, se spune de multe ori că este o cenușăreasă a finanțărilor, a bugetelor în general. La nivelul strategiilor de dezvoltare precum şi a politicilor de finanţare, cultura este vitregită, nu este prioritară din păcate și atunci, o asemenea realizare, reînnoirea și redeschiderea unui muzeu, devine un eveniment important prin raritatea producerii lui.

Foto-Travel: Este o conjunctură favorabilă pentru muzeul din Zalău, faptul că mari muzee din Transilvania sunt momentan închise?
Corina Bejinariu: Dacă ne uităm în jur, la muzeele mari din Transilvania, situaţia nu este deloc fericită. Muzee cu patrimoniu depozitat, împachetat de ani de zile, dacă ar fi să mă refer doar la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea sau la Muzeul  de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Sedii de muzee care se retrocedează, fenomen care reprezintă o mare pierdere pentru tot ce înseamnă patrimoniu și cultură în ansamblul ei, situația nu este foarte fertilă pentru activitatea culturală. De aceea cred că redeschiderea muzeului nostru este, pentru comunitatea locală și cea regională, un moment important. 


Vernisajul expoziției ”Acasă, de Crăciun”
Foto-Travel: Un muzeu nu constă doar în expoziția de bază...
Corina Bejinariu: Anul 2014 nu este doar momentul reinaugurării pentru noi, ci este și momentul în care am reuşit reorganizarea spaţiilor de depozitare, asigurând condiţii optime de microclimat precum şi a celor de securitate. În spatele a ceea ce se vede în vitrină, în expoziții, este o muncă extrem de importantă, până la urmă. Patrimoniul nostru nu rămâne constant. Ne creștem patrimoniul în urma cercetărilor sau a achizițiilor, acest patrimoniu trebuie restaurat, conservat și depozitat. E o activitate cotidiană care nu se vede.  

Foto-Travel: Muzeul s-a redeschis, ați reușit să dotați și să aduceți la standarde înalte de calitate atât expoziția de bază cât și laboratorul de restaurare sau depozitele cu piese de patrimoniu. Ce urmează?
Corina Bejinariu: Este momentul să regândim activitatea noastră. Avem toate datele problemei, plus contextul instituțional potrivit. Ne-am asigurat dotări, avem o expoziție care este atractivă, în consecință trebuie să ne gândim la cealaltă latură a problemei. Le-am cerut colegilor să-și întocmească proiectele de activitate încă din septembrie. Ne zbatem să găsim acele formule prin care să aducem publicul la muzeu. E greu, încă nu am găsit acea formulă magică, încă suntem în etapa de încercări. Cred că trebuie să încercăm mereu, nu să căutăm o formulă. Încercând te raportezi mereu la public, îl cunoști și încerci să vii oarecum în întâmpinarea lui. Nu este o soluție să dezarmezi în fața neimplicării publicului. În aceste condiții, jobul nostru este să încercăm să diversificăm activitățile în așa fel încât din zeci de activități pe care le propunem, două, trei să se bucure de succes, să ne aducă nu neapărat public mai numeros, ci public fidelizat. Am mai spus acest lucru, marea preocupare a instituțiilor culturale trebuie să fie fidelizarea publicului. Este adevărat că cei care ne evaluează din exterior o fac cantitativ, câți vizitatori am reușit să aducem la muzeu, însă cred că ar trebui să punem accent și pe calitate: pe cine reușim să aducem, cui ne adresăm și pe cine am reușit să păstrăm, să devină publicul nostru fidel, care participă la o bună parte din activitățile noastre.


Vernisajul expoziției ”Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat”
Foto-Travel: În acest an 2015, spre ce tip de activități vă orientați?
Corina Bejinariu: Fidelizarea publicului trebuie să fie obiectivul principal. Tot în ideea de mai sus și în dorința de a veni cu activități oarecum diferite, ne-am gândit la o serie de evenimente ce se vor desfășura sub egida ”Beciul cultural”. Avem un spațiu  nonformal, un beci care nu este foarte mare, nu permite un public foarte numeros , dar satisface tocmai această nevoie de a fideliza, de a organiza activități mai puțin formalizate și de a aduce un public care să se simtă bine acolo.

Foto-Travel: În ce ar consta aceste activități?
Corina Bejinariu: Ar fi vorba de ateliere de tip work-shop. Ne dorim un atelier de ceramică unde să-l aducem pe Csibi Csaba de la Borla care să-i învețe – aici nu mă refer doar la copii – ci vrem un public diferit. Sau ar fi foarte interesant să aducem familiile, copiii cu părintele. Am mai avut astfel de activități la zilele muzeului și am văzut că prind mai greu; ar prinde mult mai bine dacă am fi consecvenți în a le oferta. Cred că prin consecvență și cu încurajare din partea noastră, am reuși să contribuim prin genul acesta de activități la ameliorarea acelei carențe a societății românești, prin care copilul este tot mai rupt de părinte. Pe lângă atelierul de ceramică, acolo vom mai avea un work-shop de fotografie, grație colaborărilor noastre cu Cristian Spînu. Ambele activități vor avea ritmicitate, fiecare din cele două activități se vor derula de două ori pe lună, astfel încât în fiecare săptămână vom avea un tip de activitate. De asemenea, am luat legătura cu o familie de tineri care se ocupă de artizanat, care ar dori să aibă o activitate de învățare a copiilor. Vrem să-i aducem și pe ei în acest ”beci cultural”, sâmbăta de exemplu. Sigur, toate aceste activități pot fi și vor fi însoțite de posibilitatea de a intra în expoziție, de a primi informații despre activitatea ce se desfășoară. Ele nu sunt rupte de profilul instituției în care se desfășoară. Vor fi specialiștii noștri care să ofere informații esențializate. Acestea sunt primele activități pe care am reușit să le planificăm. Ne vom gândi poate și la un atelier de țesătorie, chiar dacă au mai fost încercări în acest sens.

Foto-Travel: Știu că Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, are în administrare câteva puncte muzeale, organizate în mediul rural. Ce ne puteți spune de ele?
Corina Bejinariu: Situația este delicată. Eu fac parte din accea categoie care nu crede în aceste colecții expuse în școli. Și de ce spun acest lucru? Ele însele au devenit obiecte de muzeu. Se deschid odată pe an, cum e cea de la Buciumi, la Zilele Castrului – deși acolo avem custode, colecția este în administrarea noastră. Noi suntem cei care ar trebui să oferim doar consultanță de specialitate pentru organizarea şi expunerea colecțiilor din mediul rural, am făcut acest lucru de fiecare dată când am fost solicitaţi în acest sens. De exemplu la Năpradea, inițiativa a venit din partea primăriei, am încheiat un contract cu ei și le-am dat la cheie expoziția organizată după rigorile muzeografice, doar că în acest caz piesele sunt ale comunităţii. De ce nu sunt de acord cu aceste colecții? Pentru că nu se întâmplă nimic cu ele. Atâta vreme cât ele nu sunt asumate de comunitate, asumate nu doar prin faptul că un primar le face ca să taie panglica, ci că acea comunitate înțelege să organizeze acolo anumite evenimente, înțelege să se întâmple ceva. Și dacă le-ai cuprinde într-un circuit turistic, ele arată cam la fel. Structura lor este cam la fel. În câte asemenea puncte poți să duci un turist și să nu ajungi la saturație? Eu spun că aceste colecții se justifică în măsura în care comunitatea și le dorește, și le asumă ca să fie vii. Dacă ele înseamnă doar niște depozite de piese și se deschid o dată sau de două ori pe an , din punctul meu de vedere nu este în regulă. Aș prefera ca acele piese să ajungă la noi, la muzeu. E mai sigur că ele vor exista la muzeu și peste 10 ani, și peste 20 de ani, pentru simplul fapt că noi avem spaţiile optime şi personalul specializat pentru conservarea, restaurarea şi valorificarea lor.


Câștigătorii concursului ”#Selfie Contest”. Sursa foto: pagina de facebook a muzeului
Foto-Travel: Ce este de făcut pentru a-i aduce pe tineri spre muzeu?
Corina Bejinariu: Din dorința de a-i atrage pe tineri la muzeu, am adoptat inclusiv metoda de ”bilete gratuite”, care ne permite să contorizăm afluxul publicului. Afluxul publicului spre muzeu a crescut dar nu a ajuns încă la nivelul la care ne dorim. Am avut o serie de campanii de publicitate, la ora aceasta facem publicitate muzeului în spații cum sunt, de exemplu, saloanele de coafură, avem contract de publicitate pe 6 luni. Acolo se duce mama, cât timp stă sub cască, pe monitoare curge informația legată de muzeu, îndemnul de a-și aduce copiii la muzeu. Există acest sistem în 20 de puncte în oraș. Avem de asemenea un clip care rulează în centrele comerciale din Cluj-Napoca, la Polus Center și Iulius Mall. Am trimis e-mail-uri spre școli, spre inspectoratele școlare din jur. Cu școlile trebuie lucrat mult, în special cu cele din oraș. Intenționăm să itinerăm expoziția pe care am realizat-o cu ocazia Zilei Naționale a României în diferite școli. Odată cu aceasta, vom oferi informații despre redeschiderea muzeului şi oferta culturală a acestuia.


Trebuie precizat faptul că în acest an, blogul Foto-Travel va sprijini printr-o serie de articole, efortul reprezentanților Muzeului Jedețean de Istorie și Artă Zalău de a promova expoziția de bază a acestuia dar și evenimentele ce vor avea loc atât la cele două secții ale muzeului - Secția de istorie ”Vasile Lucăcel” și Galeria de Artă ”Ioan Sima”, cât și la Complexul Arheologic Porolissum.  Credem cu tărie faptul că din punct de vedere turistic, instituția muzeală se situează în avangarda a ceea ce înseamnă atracție turistică în municipiul Zalău. Acest material este un prim demers în acest sens. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...