marți, 3 februarie 2015

România la Târgul de Turism de la Madrid – FITUR 2015


Odată cu începerea fiecărui an, se dă startul la târgurile de turism din marile orașe ale Europei. După târgurile Ferien Messe Viena (15-18 ianuarie) – cel mai mare târg din Austria și CMT Stuttgart (17-25 ianuarie) – cea mai mare manifestare pentru public din Europa, a venit rândul Spaniei să organizeze tradiționalul târg de turism.  În perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2015, s-a desfășurat la Madrid, unul dintre cele mai mari târguri de turism din Europa. Este vorba despre FITUR 2015-Feria Internacional de Turismo, considerat de către specialiști ca fiind al treilea târg de profil din Europa și al cincilea din lume. FITUR este important și pentru că este o adevărată placă turnantă pentru turismul din țările sud americane, limba spaniolă fiind practic liantul dintre cele două continente.

Standul României la FITUR 2015. Sursa foto: Gelu Vlașin

Importanța târgului FITUR, în cadrul industriei de turism, rezidă și din cifrele publicate pe site-ul oficial pentru ediția din 2014: 9083 de companii din 165 de țări / regiuni și peste 120.000 de vizitatori. O prezentare a ediției din acest an, în format PDF poate fi descărcată de aici.

Cifrele FITUR 2014. Sursa foto: http://www.ifema.es/fitur_06
Pentru ediția din acest an, cea cu numărul 35, s-au înscris 9414 companii dintre care 1130 sunt agenții de voiaj, tour-operatori; 2845 sunt reprezentanți ai industriei hoteliere; 2219 reprezentanțe oficiale spaniole și 270 de reprezentanți ai autorităților naționale și a altor organizații de promovare a turismului.
România a fost prezentă și la acest important târg, fiind una dintre cele 45 de preconizate participări conform listei publicate de Autoritatea Națională pentru Turism a publicat-o ca anexă la Ordinul 909/19.09.2014.


Sfinxul într-o reclamă la FITUR. Sursa foto: Gelu Vlașin
În cadrul standului de 180 mp (conform datelor publicate de ANAT), România a fost reprezentată de 29 de companii și reprezentanțe locale. Majoritatea expozanților sunt din București și reprezintă agenții de turism sau hoteluri. Mai sunt prezente două companii aeriene (TAROM și Blu Air). În afara Bucureștiului, la standul României mai sunt prezente companii din Iași, Tg.Mureș, Sinaia și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.  

Standul României. Sursa foto: Gelu Vlașin
Întâlnire de lucru la standul României. Sursa foto: Gelu Vlașin
Standul României cu o suprafață de 180 mp. Sursa foto: Gelu Vlașin
Fiecare companie apare în catalogul publicat pe site-ul oficial, cu datele de identificare, o scurtă descriere și link spre site-ul propriu. Am deschis de curiozitate site-urile fiecărei companii, fie că e vorba de un tour-operator, un hotel sau o companie aeriană. Am fost surprins să constat că doar o parte dintre acestea au meniu în limba spaniolă. Dacă unele firme au posibilitatea de a selecta limba spaniolă alături de alte limbi de circulație internațională, doar trei dintre companii Mary Tour Grup SRL, Santiago Tour Romania au site-uri în spaniolă. Ori se știe că spaniolii sunt foarte conservatori când vine vorba de a cunoaște o limbă străină?

Prima pagină (în spaniolă) a site-ului agenției Santiago Tour
O prezență inedită este cea a agenției de turism Viajez Cazaré din Madrid, deținută de românca Nicoleta Boranda.  Despre Nicoleta Boranda și site-ul ei Visita Rumania am scris un articol care s-a bucurat de un real succes, fiind cel mai citit articol al lunii ianuarie. Deși locuiește în Spania la Madrid unde are o agenție de turism, Nicoleta este o neobosită promotoare a României și destinațiilor ei turistice. După lungi insistențe a reușit să obțină un loc în cadrul standului României. Nu s-a mulțumit doar cu atât, a început să-i invite la târg și pe partenerii săi de afaceri din Spania sau pe cei care prin ceea ce fac promovează România. Unul dintre aceștia este Gelu Vlașin, scriitor și promotor cultural din Madrid. O parte din pozele care însoțesc acest material sunt obținute prin bunăvoința lui, motiv pentru care îi mulțumesc!


Nicoleta Boranda și Gelu Vlașin, doi români din Madrid care promovează România
Sursa foto: 
Gelu Vlașin
Nicoleta alături de reprezentanții agențiilor românești. Sursa foto: Gelu Vlașin
Vrând să aflăm detalii legate de această ediție a târgului FITUR, direct din interior, de la standul României, am rugat-o pe Nicoleta să ne răspundă la câteva întrebări:

Foto-Travel: Prezența unei agenții din Spania în cadrul standului României, la actuala ediții a FITUR este cel puțin inedită. Cum ai ajuns să ocupi o masă și să reprezinți țara ta natală?
Nicoleta Boranda: Nici mie nu-mi vine să cred. În ultimii ani am făcut promovare pe cont propriu printre agenții de voiaj spaniole, explicându-le și încercând să-i îndrăgostesc de România. Am încercat să contactez autorități din România...dar fără răspuns. Singura care mi-a acordat 2 ore (cu toate că în principiu erau 30 de minute) a fost Doamna Ministru Grapini. Dar cum mandatul a fost scurt... Cu două săptămâni înainte de FITUR am intrat pe site-ul Autorității Naționale de Turism, am copiat toate e-mail-urile (președinte, vicepreședinte etc) și am trimis mesaj deschis tuturor, cu speranța că cineva o să-mi răspundă. După câteva zile am primit un telefon de la București întrebându-mă dacă sunt interesată sa am un stand la FITUR, pentru că aveau 2 mese libere. Waw a fost reacția mea. Abia terminasem prima parte a site-ului. Am cerut URGENT să-mi facă cărți de vizită-calendar și marți seara am participat la tragerea la sorți a desk-ului..am avut nr. 12. Din pacate nu am fost bine primită de colegi și nu au lăsat să-mi pună numele agenției... am avut logo „frunza Romaniei” nu imaginea mea, dar nu contează. Sunt fericită că ANT mi-a dat posibilitatea de a participa. Mulțumesc din tot sufletul Ralucăi Anghel pentru sprijin, și doamnei președinte Man că m-a ascultat printre vizitele pe care le-a avut în stand.


Nicoleta alături de parteneri de afaceri. Sursa foto: colecția personală Nicoleta Boranda

Foto-Travel: Cum ai caracteriza această ediție a târgului de turism FITUR?
Nicoleta Boranda: Ultima știre: FITUR s-a terminat cu 125.000 vizitatori profesionali (cu 5% mai mult) și 225000 vizitatori în total(cu 12% mai mult).
Sunt câteva tendințe ce trebuie remarcate: promovarea destinațiilor de cumpărături (Madrid 7stele ), turism Gay-LGTB, turism de sănătate, Fitur B2B, -city break, fly & drive. Se caută vacanțe mai liniștite, în sensul că vor să vadă dar să se și odihnescă, sa experimenteze. Cei mai mulți potențiali clienți au venit să se informeze, pentru ca apoi să-și organizeze excursia prin intermediul internetului. 


Standul României. Sursa foto: colecția personală Nicoleta Boranda



Foto-Travel: Cum s-a prezentat România, în comparație cu alte țări?
Nicoleta Boranda: Standul României s-a aflat în centru sectorului nr 4, între Israel, Portugal, Andorra și Polonia. Standul a avut o suprafață de aproximativ 180 de mp, refolosind-ul pe cel din anul anterior, dar forma pătrata rezultată a fost mult mai amplă. ANT a avut un „colț” foarte solicitat; s-au oferit hărți tricouri, umbrele, reviste de prezentare și hărți în sacoșe cu logo-ul oficial. În fiecare zi la prânz a fost mâncare tradițională românească: aperitive, sarmale, pălincă și vin, cafea, cozonac și păpănași. Sâmbătă am fost „invadați” la ora mesei. Sarmale, pateuri cu  brânză, salată de țelină și morcov în porții individuale. Păpănașii și savarinele, cozonacul și plăcinta de brânza...toate pregătite de Restaurantul românesc  „ACASA” din Velilla de San Antonio, Madrid au avut un succes, de s-a format o coadă de peste 20 de metri pe trei rânduri. Bine înțeles Fetească albă și neagră, vin apreciat de spanioli dar și de alții, precum și pălincă. Reprezentantele ANT îmbrăcate în ii completau atmosfera. În comparație cu alte țări, România, din punctul meu de vedere, prezintă imaginea individuală a fiecărui tour-operator, nu zonele geografice ale țării. A fost prezentă Primăria Municipiului Cluj-Napoca, pentru capitala Culturală a Tineretului. Majoritatea celorlalte țări vin și cu reprezentanții provinciilor și material informativ din fiecare zonă. Ca exemplu: eu am făcut 1000 de cărți de vizită-calendare și mi-au mai rămas câteva...asta înseamnă că am avut trafic de vizitatori la stand.


Partea de gastronomie a fost asigurată de Restaurantul ”Acasă”. Sursa foto: Restaurantul Aasa

Gastronomia românească a afăcut senzație la FITUR. Sursa foto: Restaurantul Aasa
Foto-Travel: Ce ar trebui să facă România pentru a fi mai bine promovată în exterior?
Nicoleta Boranda:  Până acum, promovare în Spania nu s-a făcut, așa cum am spus în interviul anterior pe care vi l-am oferit. La nivel de țară... sunt alții care știu mai bine decât mine ceea ce trebuie să facă, și dacă nu știu, să-l întrebe pe Domnul Simion Giurca, șeful Reprezentanței de la Viena, ales Cetățean de Onoare pentru tot efortul dumnealui în promovarea României. Cred că este strict necesar: Infotrip pentru agenții de voiaj și ziariști. Workshop-uri on-line pentru Grupuri de Gestiune. 





Foto-Travel: Ce ar face Nicoleta Boranda în acest sens?
Nicoleta Boranda: Vă spun ceea ce eu sunt dispusă să fac. Promovare către agenţii de voiaj ca să ştie să „ne vândă”. M-am asociat cu mai multe agenţii în „Central de receptivos” (centrala de incoming) din Spania pentru a promova România. Plătim o taxă lunară şi putem promova ţara pe care o reprezentăm. Apoi aș demara o serie de activități. Prima: activități on-line de relații publice în Spania pentru creșterea circulației turistice spre Romania. Aceasta se poate face prin câteva măsuri cum ar fi: Prezentări pentru cunoașterea României și produselor turistice, pentru agenți de turism și presă; participare la emisiuni de radio dedicate turismului (unde în cei 25 de ani de când sunt în Spania nu s-a pomenit numele României); realizarea de revistei on-line în spaniolă (un traduceri google cum se întâmplă cu site-ul Romania.travel de exemplu). În al doilea rând e nevoie de promovarea destinațiilor din România pe piața spaniolă, realizarea unui video de turism “viral” de 3-4 minute unde România nu e doar Dracula, căruțe, sate, fără însă să uităm de ele. România moderna și istorică, care ofera emoții și senzații tot anul. Promovarea prin oferte (produse turistice și pachete), în ziare și reviste de călătorie on-line; material ajutător on-line pentru agenții de voiaj în spaniolă pentru cunoașterea României; crearea imaginii "Agentului de Voiaj Român": cursuri gratuite on-line pentru agenții de voiaj spanioli și vorbitori de spaniolă (cea de a 2-a limbă vorbită în lume) înscriși pe site-ul www.visitarumania.es; concursuri tip test și premierea cu City break-ul “Agentului Român”, pentru a încuraja vânzările. În al treilea rând sunt programele noastre noi pe care le promovăm. Potrivit studiului minuțios al produsului românesc vândut în agențiile de turism din Spania, sunt aceleași circuite culturale de când a început turismul. Noi am creat pe site o primă colecție: "călătorește cu simțurile”,  circuite “îmbogățite” cu diverse activități foarte căutate pe piașa spaniola. Apoi avem "circuite tematice": adresate colectivelor specializate, pe domenii de activitate. Și ca să închei acest subiect, în al patru-lea rând aș propune activități pentru a atinge obiectivul: 
web în limba spaniola, cu datele de interes, servicii de consultanță și asistență, dezvoltarea sistemului de rezervare on-line, seminarii pe teme de informare turistică, atenție specială pentru agenții de turism din Spania, ghid on-line pentru PC, tabletă și telefon mobil App. 


Nicoleta alături de reprezentanții primăriei Cluj-Napoca. Sursa foto: colecția personală Nicoleta Boranda

Alături de reprezentanții companiei Tarom. Sursa foto: colecția personală Nicoleta Boranda

Foto-Travel: Care au fost solicitările potențialilor turiști, care au vizitat standul României?
Nicoleta Boranda: În fiecare zi am observat mai mult interes din partea spaniolilor, care continuă să ne identifice prin Dracula, sau ceea ce știu de la prietenii sau colegii de serviciu români. Au cerut multe informații, hărți ca să le configurăm traseele; sunt practic interesați de orice în geografica de aspecte cum ar fi: cum se închiriază o mașina, când e cel mai bine să ne viziteze. Mulți aveau deja bilete de avion pentru la vară. Nu știu cum este în alte țări, dar marea majoritate a spaniolilor când intră în agenție nu știu unde vor să meargă, întreabă „pentru unde ai o ofertă ieftină” și din păcate pentru România pachetele pe care ni le oferă tour-operatorii trec peste prețul așteptat. Din acest motiv merg pe cont propriu, mai mult decât organizat. Să sperăm, că așa cum a solicitat doamna președinte Man, în urma reducerii impozitelor, să se coboare cel putin cu 15% prețurile. Personal nu înțeleg cum din Germania se poate merge în România cu 500 euro și din Spania cu triplu...ceva nu e în regulă. Iată un articol pe acestă temă aici.


Alături de reprezentanta companiei Blu Air. Sursa foto: colecția personală Nicoleta Boranda
Nicoleta, alături de reprezentanți ai agențiilor de turism din țară. Sursa foto: colecția personală Nicoleta Boranda
Foto-Travel: Târgurile de turism generează noi tendințe. Spre ce ne îndreptăm în 2015?
Nicoleta Boranda: De-a lungul celor 5 zile am primit în stand tour-operatori noi interesați de România, ca produs nou pentru ei și sper să ducem la bun sfârșit această colaborare. Deasemenea am participat la o întâlnire cu agenți, și am vizitat standuri specializate în voiaje de aventură și geologice, în turism pentru invalizi cu mobilitate redusă. Concluzia mea: specializare pe produs cu valoare adăugată. Turismul de nișă și sustenabil. Turismul de bunăstare și sănătate speră sa dubleze numărul de turiști.


O parte din standul României de la FITUR. Sursa foto: Gelu Vlașin
Agenții din România prezente la FITUR. Sursa foto: Gelu Vlașin
Desk-ul pe care Nicoleta l-a obținut în cadrul standului României. Sursa foto: Gelu Vlașin

Colțul ANAT. Sursa foto: Gelu Vlașin

Mulțumiri: 
  • Acest material nu ar fi fost posibil fără contribuția substanțială a doamnei Nicoleta Boranda - managerul agenției de turism Viajez Cazaré. Îi mulțumim și pe acestă cale.
  • Îi mulțumim și domnului Gelu Vlașin, scriitor și promotor cultural din Madrid, pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție poze realizate la FITUR.
  • Mulțumim Restaurantului ”Acasă” pentru permisiunea de a folosi o parte din pozele realizate cu ocazia târgului de turism FITUR. 
Vă invităm să citiți și interviul pe care doamna Nicoleta Boranda ni l-a acordat, cu câteva zile înainte de această ediție a Târgului de Turism FITUR 2015. 


Un comentariu:

  1. Cu implicare si efort cu siguranta si Romania va devenii un punct important de atractie turistica.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...