duminică, 12 aprilie 2015

Where is Mirel? (2): Lumină de Paște pentru eroii români înmormântați la Zvolen

Pornit în urmă cu două săptămâni din curtea Muzeului de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, județul Sălaj, globetrotterul Mirel Magop a ajuns în Săptămâna Mare să refacă simbolic drumul plin de sacrificii ale soldaților români din Al Doilea Război Mondial, care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei. Noapte Sfântă a Învierii Domnului Isus Hristos, l-a găsit în cimitirul eroilor din Zvolen, acolo unde ”a adus Lumină” în memoria eroilor. Un gest simplu dar cu o puternică încărcătură emoțională, pe care doar sufletele cu adevărat mari sunt capabile să le facă. 





Așa cum am scris în relatarea anterioară, Mirel Magop a pornit pe jos, așa cum îi place lui să călătorească, în cea de a doua parte a expediției ”De la NordKapp la Capul Horn”. Această nouă călătorie se desfășoară sub egida ”National Costumes of the World”, cu intenția clară de a promova costumul popular românesc și de a realiza un album al costumelor populare ale comunităților prin care trece. 

Mi-a mărturisit încă de la plecarea din România că intenționează să ajungă la Zvolen în Slovacia, acolo unde se află un mare cimitir românesc al soldaților care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei în 1945. Așa că după ce timp de o săptămână a încercat să ajungă în comunitățile de români din Ungaria, a luat-o spre nord și, coincidență sau nu, de Paște a aprins candele la monumentul eroilor români din Zvolen și Banska Bystrica. Iată notele de călătorie trimise de Mirel Magop, exclusiv pentru blogul Foto-Travel: 

”După Budapesta am plecat pe jos până la Vac. Acești kilometri i-am adăugat în plus în memoria lui Badea Cârțan, pentru că el a fost la Vac să-i viziteze pe memorandiștii închiși la închisoarea din Vac, în special Ioan Slavici. Am descoperit la Vac un oraș surprinzător de frumos și plin de istorie. Am aflat că însuși Kossuth a avut aici cea mai importantă bătălie a sa....nu cea mai mare, cea mai importantă. Și mai multe asupra cărora o să revin. De aici am plecat spre Slovacia și până la Zvolen nu m-am oprit. Slovacii nici nu m-au ajutat. Probabil și pentru că m-am nimerit în preajma Paștelui catolic...

La Zvolen am aprins candele în memoria soldaților români căzuți în Al Doilea Război mondial pentru eliberarea Slovaciei (Cehoslovaciei de atunci!). Apoi am plecat spre Banska Bystrica, unde am aprins și acolo candele la monumentul situat în piața centrală.
M-am întors la Zvolen pentru că am promis unui prieten că o să caut mormântul unui vecin al său. Mi s-a spus că e înmormântat la Banska Bystrica, dar după aia am aflat că soldații români din Slovacia au fost reînhumați toți la Zvolen...


Candele aprinse de Mirel Magop în Cimitirul Eroilor din Zvolen
S-a nimerit să aprind din nou candelele (care le-am mai găsit) la Zvolen, în noaptea Sfintei Învieri... Mi s-a părut că Dumnezeu a potrivit toate astea...După ce am terminat pelerinajul ăsta, am avut un sentiment de profundă satisfacție...sentiment care te cuprinde de obicei după ce termini ceva de făcut (ceva important). Înseamnă că am făcut ceea ce trebuia!


Cortul lui Mirel Magop instalat în Cimitirul Eroilor din Zvolen

În rest...mergând mai toată săptămâna pe jos, am fost singur cu mine și cu Dumnezeu... Adică sunt mulțumit de săptămâna asta, deși la o primă vedere nu ar părea...Vremea a devenit frumoasă, astăzi am trecut la echipamentul de vară.  Aseară, în cimitir, am gătit mâncare de post (ciorbă de legume)... Pentru astăzi am programat ouă fierte și înroșite cu coji de ceapă.

Până săptămâna viitoare....vă pup și eu, și Badea Cârțan!
Hristos a înviat!”

Adevărat a Înviat! Ce mai pot să spun după lecția de patriotism dată de Mirel Magop? Sunt sigur că visul lui de a ajunge la Capul Horn, se va împlini. Desigur, după ce va mai hoinări puțin prin Europa. 

UPDATE: 13.04.2015
Interesante sunt și postările pe care Mirel le face pe pagina sa de Facebook, atunci când găsește un spot wifi. Iată de exemplu ce scria astăzi (13 aprilie 2015): 

Ieri mi-am petrecut Paștele în familie. Am ieșit la un picnic cu Claudiu, am vopsit ouă. Nu am mai avut decät o coajă de ceapă... de aceea nu mi-au ieșit roșii, cam gălbui....dar am ciocnit cu Claudiu... Eu am zis Hristos a inviat...nu am ințeles ce a răspuns el! Nu-i bai! Eu am crăpat oul lui...dar tot eu l-am mâncat...hahahal”




UPDATE: 04.05.2015
Mirel Magop a postat pe una din paginile de facebook pe care le administrează, cea dedicată lui Badea Cârțan, o serie de fotografii realizate la Zvolen - acolo unde a vizitat cimitirul eroilor români din al Doilea Război Mondial și Vac - locul în care au fost închiși memorandiștii, loc vizitat și de Badea Cărțan. Iată aceste imagini:
popas la altarul eroilor români
Mirel Magop, alias Badea Cărțan - la cimitirul românesc de la Zvolen

Lumânări în memoria eroilor români căzuți pentru eliberarea Cehoslovaciei
Mirel Magop la Vac, lângă închisoarea unde au fost reținuți și memorandiștii

 Până la următoarea relatare a lui Mirel, să-i urăm ”Drumuri Bune!”. 
Vă reamintim că cei care vor să dea o mână de ajutor, o pot face folosind conturile:
  • cont în lei:     RO87BUCU1071033073369RON
  • cont în euro:  RO30BUCU1071110013674EUR
deschise la Alpha Bank pe numele Magop Costel Mirel.



Seria de note de călătorie ”Where is Mirel?” cuprinde articolele:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...