luni, 11 mai 2015

Noaptea Muzeelor la Zalău

Mijlocul lunii mai este dominat de evenimentul internațional intitulat ”Noaptea Muzeelor”. Aflat la a unsprezecea ediție, evenimentul a fost inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și este sprijinit de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor. În ultimii an și România s-a alăturat evenimentului, coordonatorul acestuia la nivel național fiind Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). Publicul se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, care și-a redeschis secția de istorie anul trecut cu ocazia precedentei ediții, se alătură și în acest an celorlalte muzee din toată lumea cu evenimente de excepție.


Afiș de promovare a evenimentului. Foto: Spînu Ovidiu Cristian



Zalăul se poate lăuda cu una dintre cele mai frumoase expoziții de bază, bazată pe conceptul de ”live history”. Oricine a trecut pragul secției de istorie ”Vasile Lucăcel” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, a putut să remarce că aceasta are cu totul și cu totul o altă față, mult mai prietenoasă cu vizitatorii, mult mai atractivă. Redeschiderea acesteia pentru publicul larg a avut loc exact cu un an în urmă, la precedenta ediție a evenimentului ”Noaptea Muzeelor”.

Programul evenimentului ”Noaptea Muzeelor”
Pentru ediția din acest an, muzeul din Zalău încearcă să vină în fața potențialilor vizitatori cu evenimente, care mai de care mai interesante. Pe parcursul a două zile, în 16-17 mai 2015, vor avea loc nu mai puțin de 11 evenimente, în afara expozițiilor de bază a celor două secții care vor fi deschise până târziu în noapte.

Astfel, sâmbătă 16 mai 2015 programul va fi următorul:
  • 14-16: Târgul micilor colecționari
  • 14-15: Minunile Naturii - Fluturii -atelier de confecționat mozaic din pietre colorate lipite pe carton; Românași și Româncuțe - atelier de confecționat păpuși din linguri de plastic;
  • 15-16: Legiunea copiilor - copii vor învăța tehnici militare romane sub îndrumarea unui ofițer din Legiunea a VII-a Gemina;
  • 16-17: Calul Troian, concurs cu premii - pe un traseu sinuos, plin de obstacole, copii vor mingea cu un băț, astfel încât la final mingea trebuie introdusă în cetate;
  • 17-18: Sunt ager și îndemânatic - concurs ștafetă cu 4 probe (alergare în saci, plimbatul oului, aruncarea bolovanului la țintă, ghici ghicitoarea mea);
  • 18: vernisajul și lansarea catalogului Expoziției Temporare ”Poarta Mesina în jurul anului 1000”
  • 19: Oldies, But Goldies - muzica anilor 70;
  • 19-24: Vizitarea Gratuită a Muzeului;
  • 19-24: Concursul ”Ghid pentru o Noapte la Muzeu” 
Duminică, 17 mai 2015, activitățile dedicate evenimentului ”Noaptea Muzeelor” continuă după următorul program:

  • 14-15: Când oamenii trăiau în peșteri - concurs de desene rupestre;
  • 15-15,40: Micii Arheologi în căutarea comorilor;
  • 16-17,45: Urmașii lui Wilhelm Tell - concurs de tras cu arcul individual și pe familii;
  • 17,45: Premierea concursului ”Ghid pentru o noapte la Muzeu”
Doamna Corina Bejinariu - managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău a declarat pentru blogul Foto-Travel: ”sper ca şi pentru comunitatea zălăuană Noaptea Muzeelor să devină un eveniment de ”reținut în agendă”, la care poți să-ți aduci familia sau prietenii. De asemenea, e important că anul acesta are un mesaj clar de sensibilizare a opiniei publice privind pericolul dispariției memoriei colective și de solidarizare pentru o cauză ce descrie un fenomen extrem de grav. E timpul să ne pese și de cultură fiindcă e vorba de identitatea noastră și atât de amenințată de globalizare, dar și d epericolul unei mitizări deșănțate, a unei re-ideologizări extrem d epăcătoasă”. 

Protestul Colecțiilor
Ediția din acest an a evenimentului ”Noaptea Muzeelor” va fi marcată de un protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară. ”Nu este un protest obișnuit ci unul subtil și inedit, consecință a unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală și patrimoniul său cultural” se arată pe site-ul dedicat evenimentului. Fiecare instituție muzeală va protesta simbolic într-un fel sau altul. Cele mai multe dintre acestea vor acoperi cu o pânză neagră un exponat, ca formă de protest împotriva retrocedării spațiilor muzeale. Fenomenul este îngrijorător, în ultimii 10 ani peste 120 de sedii unde funcționează muzee sau colecții muzeale aflându-se într-o astfel de situație. 

Așa cum a precizat doamna Corina Bejinariu - managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, în județul Sălaj nu sunt astfel de probleme. Totuși și muzeul din Zalău va lua parte la protest din solidaritate cu alte muzee din țară. Corina Bejinariu: ”Noi cei din Zalău vom acoperi cu o pânză neagră, tezaurul de la Cehei. La intrarea în muzeu, sub gang, vizitatorii vor primi informații despre protest, vor vedea un poster cu imaginea blurată a tezaurului și vor afla câteva lucruri despre acest tezaur. Informațiile le vor furniza copiii muzeului care vor semnaliza printricouri inscripționate ideea de protest.”



Concursul ”Ghid pentru o noapte la Muzeu”
Ediția din acest an a Nopții Muzeelor aduce un concurs interesant, derulat în premieră la Zalău și care are ca scop încurajarea copiilor și a tinerilor de a descoperi muzeul, de a cunoaște meseria de muzeograf, de a interacționa cu alți tineri dezvoltându-și astfel competențe de comunicare. Concursul ”Ghid Pentru o Noapte la Muzeu” a cărui regulament poate fi descărcat de aici, se adresează elevilor de gimnaziu (clasele V-VIII) și liceu (clasele IX-XII) și care constă în ghidarea publicului în segmentele expoziționale consacrate aspectelor de istorie locală caracteristice preistoriei și epocii clasice. 

Pentru acest concurs, organizatorii au pregătit materiale promoționale ce au fost distribuite cu ocazia Săptămânii Școala Altfel. Pe site-ul instituției, la adresa www.muzeuzalau.ro/concurs există un film de promovare, ce-l are ca protagonist pe Flaviu Băcueț-Crișan. Filmul poate fi vizualizat și direct pe canalul youtube. pentru a veni în ajutorul concurenților, organizatorii au pus la dispoziție și un ghid al muzeului ce poate fi descărcat de aici

Așadar, toți cei care iubesc istoria ar trebui să profite de acestă opostunitate și să participe la concurs. Se mai pot înscrie fie la sediul instituției, fie direct pe site-ul muzeului prin completarea unui formular on-line. Termenul limită a fost prelungit până pe 15 mai 2015. Există și două premii deloc de neglijat, în valoare de 100 de lei fiecare, pentru cel mai documentat ghidaj și respectiv pentru cel mai original ghidaj. 



Promovarea evenimentului Noaptea Muzeelor
Este de la sine înțeles că în condițiile în care actul cultural nu este suficient de atractiv pentru tineri, organizatorii unor astfel de evenimente cu tentă culturală trebuie să investească mult în promovare. Asta dacă vor să aibă public. Din acest punct de vedere, muzeul din Zalău a știut întotdeauna să organizeze campanii de promovare eficiente.

Nici de data aceasta, organizatorii nu au renunțat la acest deziderat. Campania de promovare a evenimentului ”Noaptea Muzeelor” sau pentru concursul ”Ghid pentru o noapte la muzeu” a îmbrăcat diverse forme. Organizatorii s-au concentrat atât pe on-line - spațiu agreat de tineri, cât și pe publicitatea outdoor. Pe rețelele de socializare circulă încă de la începutul lunii aprilie filmul de promovare a concursului, care pe canalul youtube are peste o sută de vizionări. Concursul a fost promovat intens încă din săptămâna ”Școala Altfel” când au fost distribuite mii de fluturași.

Acum, mai recent, spațiile de afișaj din Zalău au fost împânzite de afișe care promovează ”Noaptea Muzeelor” dar și ”protestul colecțiilor”. În Piața din fața Prefecturii Zalău un banner stradal cu imaginea unui soldat roman și având un QR-code, atrage atenția supra solidarității instituției muzeului cu alte muzee din țară. În marile școli din oraș au fost distribuite fluturași ce promovează ”Noaptea Muzeelor”. Practic s-a făcut tot ceea ce este posibil ca informația să ajungă la tineri. Nu trebuie neglijat nici aportul mass-mediei locale și județene, atât a celei care apare în format tipărit cât și acelei care apare în format digital. Rămâne de văzut dacă aceste strategii de promovare vor reuși să spargă ”bariera culturală” ce stă între tinerii din ziua de astăzi și instituțiile culturale. 

Pentru realizarea acestor materiale de promovare a contat aportul substanțial al fotografului Spînu Ovidiu Cristian, colaborator al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. 

Blogul Foto-Travel se alătură acestei campanii de promovare a evenimentului ”Noaptea Muzeelor” dar și a altor evenimente expoziționale pe care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău le va desfășura.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...