duminică, 24 mai 2015

Where is Mirel? (6): Roma, cetatea eternă

Continuăm seria notelor de călătorie redactate pe baza informațiilor primite de la Mirel Magop, globetrotterul român care străbate Europa în drumul său spre Capul Horn din America de Sud. Această expediție, ce reprezintă totodată o nouă provocare, face parte din proiectul ”De la NordKapp la Capul Horn” și se desfășoară sub egida ”National Costumes of the World”. Încă de când a plecat din România, cu aproape două luni în urmă, din curtea Muzeului de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea”, Mirel și-a propus să ducă cu el și să promoveze cu ocazia diferitelor evenimente, costumul popular de pe Valea Barcăului. Totodată și-a propus să realizeze un album al costumelor populare ale comunităților prin care trece. Iată că la Roma i s-a ivit acestă posibilitate, prin participarea la unul din cele mai interesante festivaluri etnografice: Festa dei Populi.





În precedenta relatare îl lăsasem pe Mirel undeva aproape de Perugia. reînnodăm firul traseului care-l duce la Roma, trecând prin Assisi. Unul din avantajele acestui gen de călătorii pe care-l practică Mirel, este că ai libertatea absolută de a-ți stabili singur traseul, în funcție de ceea ce ai vrea să vezi dar și de oportunitățile pe care le ai. Așa se face că din Perugia a luat-o spre est ca să vadă minunea din Assisi, oraș aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO - important centru tutirtic și religios cunoscut mai ales drept casa Sfântului Francisc de Assisi. 





A urmat apoi ”o altă minune” așa cum caracterizează Mirel orașul Spoleto situat ceva mai la sud de Assisi.



Apoi s-a îndreptat spre Roma. Trebuie precizat că în urmă cu doar doi ani, Mirel Magop a ajuns la Roma, călătorind pe jos, exact cu o făcuse cu 150 de ani în urmă celebrul Badea Cârțan. În 2013, Mirel s-a îmbrăcat în costum popular, s-a încălțat cu opinci, și-a luat desagii cu cărți în spinare și s-a dus pe jos la Roma. A sosit la Columna lui Traian exact de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie 2013. Filmul sosirii lui Badea Cârțan la Roma poate fi vizualizat aici. 
Iată că acum, la doi ani de la acel memorabil eveniment, a ajuns din nou la Roma. A fost așteptat și de acestă dată la porțile Romei de către românii care l-au așteptat și acum doi ani. Printre ei și Apostol Doru - un activist care luptă împotriva fracturării hidraulice. 




Iată ce scria Mirel Magop în 14 mai pe pagina sa de facebook: ”Aici am început o nouă campanie...M-am alăturat celor care sunt împotriva fracturării hidraulice și susțin campania SALVAȚI ROȘIA MONTANA”. 

Aflat la Roma, nu a ratat nici de data aceasta Columna lui Traian. Mulți dintre susținătorii lui, dintre care unii ”au cumpărat porțiuni din traseul parcurs” l-au așteptat și de data aceasta. Printre ei se numără și George Popescu-Orodel.








Tot la Roma, pe 16 mai alege un mod inedit de a răspunde acuzațiilor gratuite ce i le aduc unii sau alții, cum că n-ar avea un scop în călătoriile sale. Pe pagina s-a de facebook publică o replică superbă sub titlul Unde-i Scopu'.

Așa cum scriam în episodul trecut, Mirel era programat să sosească la Roma în preajma zilei de 17 mai, atunci când era programată cea de a 24-a ediție a evenimentului Festa dei Popoli, ce în acest an s-a desfășurat sub egida ”Biserica fără frontiere”. La eveniment au participat reprezentanții următoarelor țări: Insulele Mauritius, Madagascar, Filipine, Paraguay, Bangladesh, Ucraina, Brazilia, Congo, India, Polonia, Columbia, Nigeria, China, Slovacia, Bolivia, Ghana, Albania, Coasta de Fildeș, Sri Lanka, Italia, Ecuador, Liban, Indonezia, Guatemala, Etiopia, Eritrea, Egipt, Siria, România și...Republica Moldova. Am lăsat intenționat la sfârșit Republica Moldova, pentru că Mirel Magop a participat la eveniment la invitația acestei țări. 

Pare ciudat faptul că, un român care a făcut mult pentru țara sa, care a bătut Europa în lung și-n lat ducând cu el drapelul tricolor, care iată, acum promovează costumul popular românesc, să fie primit cu brațele deschise de către românii ...de dincolo de Prut. Oricât de dureros ar fi, acesta este adevărul. Unii vor spune că ar fi trebuit să-și anunțe sosirea, că delegația României ar fi fost luată prin surprindere etc. Însă să nu uităm că un călător cum e Mirel este imprevizibil, nu are neapărat un plan bine stabilit. Și oricum, atunci când ajunge într-o țară își face simțită prezența prin intermediul rețelelor de socializare. Așa cum l-au găsit moldovenii și l-au invitat cu delegația lor, așa puteau să-l găsească și românii.

Dezamăgirea față de prezența României la acestă sărbătoare a popoarelor, a făcut obiectul unei postări pe pagina sa de facebook, luni 18 mai 2015: 
” România s-a prezentat la Sărbătoarea Popoarelor, organizată duminică 17 mai în Piața San Giobani din Roma cu un grup de români catolici veniți de la înmormântare! Ceilați români (cei care au fost la nuntă!) nu s-au mai implicat...Sătui de acțiuni din astea care nu le bagă bani în buzunar, au rămas acasă...au probabil de pregătit alte proiecte pentru binele tuturor românilor din Italia și mai ales pentru ei și familiile lor (mă refer la președinții celor 200 de asociații și partide...). De tradiții, folclor, de identitatea noastră națională se mai ocupă o mână de oameni inimoși, dar cărora le lipsește capacitatea de a deschide ușile de care noi, românii avem din ce în ce mai multă nevoie. Mobilizarea care s-a făcut la alegeri a fost un foc de paie, românii au rămas apatici și dezinteresați...Eu personal am avut norocul să întâlnesc două, trei excepții...în rest...mi s-a părut că dorința românească de a muri cât mai multe capre prin vecini a rămas singura trăsătură care ne definește ca români!”

În schimb, Mirel a fost foarte bine primit de românii din Republica Moldova, la invitația cărora a venit la Roma. Și-a etalat cu mândrie costumul popular sălăjean, de pe Valea Barcăului, a cântat, a dansat și s-a fotografiat cu posesorii altor costume populare. A strâns un prim set de materiale fotografice pentru proiectatul album al costumelor populare. 









Tot el continuă: ”Noroc că am fost fost invitat de comunitatea românilor moldoveni... Aici mi s-a părut că-i văd pe românii noștri de acum 25 de ani! Chiar dacă în continuare sunt nesprijiniți de frații lor de peste Prut în toate greutățile cu care se confundă poporul moldovean mai mereu, eu m-am solidarizat cu ei, am mâncat și am dansat, m-am pupat de câte trei ori cu toată lumea...și m-am simțit român moldovean (oricum nu sunt departe de adevăr”






Înainte să plece din Roma mai departe, spre sudul Italiei, Mirel Magop s-a întâlnit cu prietenii săi din cetatea eternă: Trifan Laurenţiu, Anca Popeiu, Stela Bălan sau Liviu Dotcoş. 
Mirel Magop şi Laurenţiu Trifan
Mirel Magop şi Anca Popeiu
Mirel Magop alături de Liviu Dotcoş şi colectivul de la Trattoria Moderna
Mirel Magop alături de Stela Bălan
Această călătorie a lui Mirel Magop stă sub semnul costumului popular românesc. De altfel, această aventură se numește ”National Costumes of the World” și are ca obiective atât promovarea costumului popular românesc cât și încercarea de a realiza un album al costumelor populare al comunităților pe care le tranzitează.


Până la următoarea relatare a lui Mirel, să-i urăm ”Drumuri Bune!”. 
Vă reamintim că cei care vor să dea o mână de ajutor, o pot face folosind conturile:
  • cont în lei:     RO87BUCU1071033073369RON
  • cont în euro:  RO30BUCU1071110013674EUR
deschise la Alpha Bank pe numele Magop Costel Mirel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...