miercuri, 16 septembrie 2015

O expoziție inedită la Zalău: Vacanțe și concedii în timpul regimului comunist

Abia a venit toamna, abia s-au deschis porțile școlilor pentru elevi și iată că evenimentele cultural-științifice debutează după o pauză generată de perioada concediilor și a vacanței de vară. Și nu se putea un debut cultural mai interesant decât printr-o expoziție inedită vernisată azi la secția de istorie ”Vasile Lucăcel” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Este vorba despre expoziția ”Vacanțe și Concedii în timpul regimului comunist”. 



luni, 14 septembrie 2015

Dimineți Silvane - Galerie Foto

În ultima zi de vacanță - înainte de a mă întoarce la meseria mea de bază, cea de profesor - am vrut să profit într-o de o ultimă tură foto de vară. Chiar dacă încă n-am intrat în toamnă, din punct de vedere astronomic acesta începe abia pe 23 septembrie, calendaristic și mai ales meteorologic se pare că aceasta pune stăpânire încet dar sigur pe sufletele noastre. Am vrut să mă răsfăț cu o ieșire de dimineață, înainte de răsăritul soarelui. Am mai făcut lucrul acesta doar de două ori în acestă vacanță de vară și, de fiecare dată, Natura mi-a răsplătit efortul de a mă trezi cu noaptea-n cap. Ce a urmat, vă invit să citiți în acest foto reportaj pe care l-am intitulat Dimineți Silvane.




duminică, 6 septembrie 2015

Where is Mirel? (12): Retrospectiva aventurii europene

Ne aflăm într-un moment important al serialului nostru. Spun asta pentru că aventura europeană a globetrotter-ului Mirel Magop s-a încheiat. O aventură care ține de câțiva ani, de atunci când s-a hotărât să ia la pas Europa, pornind simbolic de sub Tour Eiffel din Paris. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele cinci luni și ați putut citi în cadrul serialului ”Where is Mirel?” a fost doar o etapă din periplul european al călătorului nostru. Etapă importantă însă pentru că face parte dintr-un ambițios proiect intitulat ”De la NordKapp la Capul Horn”, proiect sprijinit de către compania Lindab. Cum partea europeană a proiectului tocmai s-a consumat, urmând ca în continuare să urmărim periplul sud-american al lui Mirel Magop, vă propun să facem o scurtă retrospectivă a aventurii europene.



miercuri, 2 septembrie 2015

Where is Mirel? (11): Madrid, în așteptarea zborului spre Rio

În ultimele 10 episoade ale serialului ”Where is Mirel?” ați putut urmări pas cu pas aventura din acest an a globetrotter-ului Mirel Magop prin Europa. Vă reamintesc, a plecat pe 28 martie 2015 din Iaz, județul Sălaj în cea de a doua parte a călătoriei ”De la NordKapp la Capul Horn”. Faptul că a plecat de la Iaz, de la Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea”, îmbrăcat în costum popular de pe Valea Barcăului, are o simbolistică aparte. Mirel și-a propus ca în acestă călătorie să promoveze costumul popular românesc și să realizeze un album al costumelor populare ale comunităților prin care va trece. De aceea, călătoria sa se desfășoară sub egida ”National Costumes of the World”.  Ultimele două săptămâni au fost petrecute de Mirel Magop în zona Madrid, asta pentru că astăzi, 1 septembrie 2015, a zburat spre Rio, în Brazilia. Așadar, costumul popular românesc (sălăjean) va trece Oceanul în America de Sud și va fi dus de către neobositul călător până la cel mai sudic punct de pe continent, la Capul Horn!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...