luni, 4 ianuarie 2016

Retrospectiva fotografică 2015: Fotografia de călătorie

Încercăm să creăm o tradiție din a realiza la începutul unui an un clasament al celor mai reușite fotografii. Așa cum este firesc, începem cu topul celor mai reușite fotografii de călătorie, deși în 2015 nu au fost multe destinații turistice vizitate. Chiar și așa, s-a strâns un material fotografic consistent, iar din acesta am selectat 10 (+5) fotografii pe care vi le prezentăm în continuare. Această galerie precum și celelalte care vor urma sunt dedicate Zilei Naționale a Artei Fotografice în România care este marcată pe 11 ianuarie.




Anul 2015 nu a fost unul foarte bogat din punct de vedere al călătoriilor, atât al celor externe cât și a celor din România. N-am vizitat decât trei țări, Austria, Cehia și Ungaria în tot atâtea excursii. Două dintre călătorii au fost planificate, cea de la Cesky Krumlov (pe drum am mai vizitat Melk și Plzen) și cea de la Cotul Dunării (Esztergom, Visegrad, Szentendre). A treia călătorie, tot în Ungaria, la Gyula, a fost un infotrip oferit de Oficiul de Turism al Ungariei.

Chiar și așa, am văzut multe lucruri interesante, am ajuns să văd locuri aflate în patrimoniul mondial UNESCO (Cesky Krumlov) sau orașe cu statut de Capitală Culturală Europeană (Plzen). Evident, ca orice fotograf amator pasionat de fotografia de călătorie, am făcut o mulțime de fotografii în fiecare din aceste destinații. A alege 10 sau 15 dintre acestea nu este o sarcină tocmai ușoară. Totuși, am întocmit un clasament (subiectiv, cum altfel) al celor mai frumoase fotografii. 

1. Scările spiralate din Abația Melk
N-a fost greu să plasez acestă imagine pe primul loc al clasamentului. Scara în spirală cu grilaj roccoco face legătura între biblioteca și biserica Abației Melk. Senzația de simetrie este amplificată de oglinda care se află în partea de sus a scării. 



2. Spectacol de lumini pe fațada conacului Bréda din Lőkösháza
În localitatea Lőkösháza din Ungaria, aproape de granița cu România, un întreprinzător a avut inspirația să salveze de la distrugere conacul Bréda (Bréda Kástely). După ce vizitezi conacul complet reabilitat în perioada 2010-2013, cu expozițiile sale permanente sau periodice, după ce te saturi de privit pendulul lui Foucault, odată cu lăsarea serii vei avea parte de un inedit spectacol de proiecții 3D pe fațada conacului. Este singurul loc din Europa în care au loc proiecții 3D permanente, creatorul spectacolului fiind artistul László Zsolt Bordos.



3. Silueta bisericii Sf.Vita oglindită în apele Vltavei - Cesky Krumlov
Orașul Cesky Krumlov al cărui centru istoric este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, va surprinde pe toată lumea fie prin peisajele urbane încântătoare, fie prin atmosfera medievală pe care o degajă fiecare stradă sau de ce nu, prin mulțimea de muzee. Mie mi-a plăcut acestă imagine în care impunătoarea biserică gotică Sf. Vita se oglindește în apele Vltavei.



4. Hauptplatz - Linz
Imagine emblematică pentru stilul arhitectural al orașului Linz. Piața Hauptplatz, situată foarte aproape de cheiul Dunării, poate fi atât un loc de relaxare cât și un punct de unde să începi explorarea orașului.



5. Basilica din Esztergom văzută de pe podul Marie Valerie
Cea mai mare biserică (basilică) din Ungaria se află la Esztergom, pe malul Dunării, la 60 km nord de Budapesta. Denumită pe bună dreptate ”Caput, Mater et Magistra Eclesiarum Hungariae” - este unul din locurile sfinte ale catolicismului maghiar. Aici în ”Roma Ungariei” a fost botezat și mai apoi încoronat ca rege al Ungariei Szent István - primul rege creștin. Cea mai spectaculoasă imagine a basilicii se obține de pe podul Marie Valerie ce separă două orașe Esztergom de Štúrovo și două țări Ungaria de Slovacia.



6. Piața Republiky din Plzeň
Plzeň, al patrulea oraș ca mărime din Cehia, a deținut în 2015 statutul de Capitală Culturală Europeană. Centrul orașului se află în piața Republicii (náméstí Republiky) dominată de impunătoarea biserică gotică Sf.Bartolomeje. O imagine asupra întregii piețe (a cărei dispunere stradală aduce cu Piața Unirii din Cluj-Napoca) se obține din turnul bisericii.



7. Apus pe Dunăre la Kisoroszi
Indicutabil, anul 2015 a fost anul apusurilor de soare. Am avut nenumărate ocazii să fotografiez acel moment magic când Soarele sărută orizontul. Așa s-a întâmplat și la Kisoroszi un mic sat din nordul insulei Szentendre pe care Dunărea o face ceva mai sus de Budapesta. 



8. Fântâna Renascentistă din Visegrád
Visegrad este celebru pentru că aici există nu mai puțin de două castele / cetăți cu mare încărcătură istorică. Fără îndoială că atracția principală o reprezintă Muzeul Mátyás Király deschis în Palatul Regal - reședința de vară a celui mai iubit dintre regii Ungariei. Dintre multele obiective ale muzeului, mi-a atras atenția fântâna în stil renascentist realizată din marmură și decorată cu blazoane.



9. Fő Tér - Szentendre
Unul dintre cele mai frumoase orașe din Ungaria, Szentendre (Sf.Andrei)este astăzi invadat de turismul de masă. Chiar și așa, după o plimbare pe străduțele întortocheate pline de magazine merită să te oprești la una din terasele din Fő Tér. Aici se află un monument sub formă de cruce ridicat ca semn de recunoștință pentru că orașul a fost ferit de ciuma care bântuia Europa.



10. Vapoare ancorate în Linz
O imagine ce cu siguranță te va face să zâmbești. Sub podul Nibelungilor (Nibelungenbrücke) din orașul austriac Linz, acolo unde este debarcaderul, erau ancorate două vapoare de croazieră ce aveau prora decorată cu buze senzuale din care ieșeau trandafiri roșii. 



Cum este greu să ilustrezi un an întreg prin doar 10 fotografii, am decis să vă mai ofer ca bonus încă 5 fotografii care la fel de bine se puteau situa între primele zece. 

11. Vedere spre Abație - Melk
Imaginea a fost surprinsă de pe una din străduțele orașului vechi Melk, ce se întinde la poalele dealului pe care se află celebra abație. Acel ornament sub forma unei cruci realizat din fier forjat parcă ”fură imaginea” Abației.



12. Panoramă de pe cupola Basilicii din Esztergom
Panoramele asupra orașelor văzute de sus vor face obiectul unui alt clasament. Însă acestă fotografie surprinsă de sus, de pe cupola Basilicii din Esztergom oferă o priveliște asupra unei părți a orașului și asupra malului slovac al Dunării.



13. Imagine din Cesky Krumlov
Multe sunt imaginile din fascinantul oraș Cesky Krumlov, însă acesta are ceva special. reușește să surprindă malul Vltavei ticsit de terase dar și două din simbolurile orașului: turnul castelului și micuța biserică de pe strada Latrán.  



14. Apus de soare peste Abația Melk
Efortul de a urca pe esplanada Abației Melk ne-a fost răsplătit cu un superb apus de soare.



15. Podul Marie Valerie din Esztergom
Am fost fascinat întotdeauna de felul în care arată granițele, frontierele dintre state. Însă aici pe Dunăre, podul Mária Valérie - denumit în cinstea arhiducesei cu același nume, al patrulea copil al Împăratului Franz Joseph al Austriei și al împărătesei Elisabeta de Bavaria (Sisi), reușește să unească două orașe și două țări. 

Această galerie precum și celelalte care vor urma sunt dedicate Zilei Naționale a Artei Fotografice în România care este marcată pe 11 ianuarie. Iată și celelalte episoade ale retrospectivei:

2 comentarii:

  1. Frumoase locatii; o parte le-am vazut si eu;
    de Cesky Krumlov am auzit numai de bine;
    imi doresc sa ajung si eu acolo;
    Succes in pregatirea calatoriilor pentru 2016!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Intr-adevar Cesky Krumlov este o bijuterie cum rar iti este dat sa vezi. Poate putin prea asaltat de turismul in masa...

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...