vineri, 24 iunie 2016

Ziua iei marcată și în Sălaj

Din 2013, ziua de 24 iunie - sărbătoarea Sânzienelor, a fost declarată la propunerea comunității online ”La Blouse Roumaine” ca Ziua Universală a Iei. De atunci, în fiecare an, aproape în toate județele țării au loc diferite evenimente ce aduc în prim plan Ia - cămașa tradițională românească. Nici județul Sălaj nu face excepție, în acest an fiind programate o serie de evenimente organizate de instituții muzeale sau pur și simplu de către iubitorii tradițiilor românești. Fără a avea pretenția că am reușit să surprindem toate aceste evenimente, vă prezentăm în cele ce urmează câteva dintre acestea.





1. Ligia Alexandra Bodea - vedeta evenimentului din mall-ul Era Shoping Park Oradea
Este cunoscut faptul că Ligia Alexandra Bodea este un bun promotor al tradițiilor și portului popular autentic de pe Valea Barcăului. Nu trebuie să ne mire faptul că Ligia a acceptat provocarea lansată de artiștii fotografi Adela Rusu și Ovi D.Pop. Astfel, Ligia Alexandra Bodea a pozat alături de Bianca Venter și Șandru-Teodora Felicia în frumoase costume populare românești din Sălaj și Bihor. Expoziția ”Comoara din lada de zestre” ce a fost vernisată astăzi, este deschisă la Era Shoping Park Oradea în perioada 24 iunie - 24 iulie 2016.


Afișul expoziției de la Oradea

2. Expoziție la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, continuă seria expozițiilor temporare, de data acesta cu una ce se pliază foarte bine pe evenimentul Ziua Universală a Iei. Este vorba despre expoziția ”Cămașa tradițională femeiască - model pentru ia de azi” - curator Olimpia Mureșan. Sunt expuse cămăși tradiționale femeiești din colecția muzeului, însă ineditul expoziției constă în atelierele de lucru organizate cu elevii.


Cămașă tradițională din colecția muzeului. Sursa foto: pagina de facebook a muzeului

3. Tradiții de Sânziene, filmate la Marin
Patricia Marina Toma, alias Patricia Tomas Fotograf este o tânără talentată, pasionată de fotografie. Și ce poate fi mai frumos decât promovarea prin fotografie a tradițiilor populare sălăjene? Patricia a fost inspirată să lanseze pe pagina de facebook pe care o administrează - Fii Marinului - două filmulețe ce surprind bogăția spirituală a tradițiilor de Sânziene. Filmele pot fi vizualizate aici:

Patricia Marina Toma. Sursa foto: www.facebook.com/patriciatomas
4. Festivalul Dansului Codrenesc
Poate nu este întâmplătoare alegerea acestei perioade pentru desfășurarea celei de a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului și Cântecului Codrenesc. Festivalul va avea loc la Cehu Silvaniei în organizarea Primăriei și Consiliului Local, Asociația ”Plaiuri Codrenești” și a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. 


Afișul evenimentului
5. Ligia Alexandra Bodea și Leontina Prodan în emisiunea Transilvania la zi
În cadrul emisiunii ”Transilvania la zi” difuzată de TVR Cluj în data de 23 iunie 2016 (începând cu minutul 25), Ligia Alexandra Bodea și doamna Leontina Prodan, spun povestea ”cămeșilor” tradiționale cu care sunt îmbrăcate. 
Înregistarea poate fi urmărită aici:


Nu putem să nu amintim faptul că pe 24 iunie se împlinește un an de când a fost lansat în mediul online proiectul fotografic ”Hoinar prin Sălaj”. Am vrut să marcăm atunci Ziua Internațională a Iei, printr-un film realizat în localitatea Ciumărna cu ajutorul rapsodului și meșterului popular Ileana Grațiana Pop. 
Filmul poate fi vizualizat pe pagina de facebook Hoinar prin Sălaj sau direct aici:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...