miercuri, 7 decembrie 2016

Lansare oficială a documentarului ”The Hoia-Baciu Forest. Truth or Legend?”

Miercuri, 21 decembrie 2016, la avea loc lansarea oficială a documentarului ”The Hoia-Baciu Forest. Truth or Legend?”, primul documentar de promovare a uneia dintre cele mai ciudate păduri și țară. Asta după ce timp de un an de zile, echipa de producție a muncit pentru ca potențiali turiști să aibă la îndemână un material de promovare inedit, profesionist. Blogul Foto-Travel a sprijinit mediatic încă de la început acest proiect, a prezentat trailer-ele oficiale, așa că nu putea rata acum, înainte de premieră, un interviu cu producătorul documentarului - Cosmin Giurgiu.





Vă invit să citiți interviul pe care mi l-a dat Cosmin Giurgiu, producătoru documentarului. Îi mulțumesc și pentru permisiunea de a ilustra acest material cu fotografii realizate în cadrul proiectului.


Foto-Travel: Iată că după mai bine de un an, filmările la documentarul ”Hoia Baciu Forest. Truth or Legend?” au ajuns la final. Privind retrospectiv, cum a fost această perioadă?

Cosmin Giurgiu: După un an de muncă, am ajuns la finalul proiectului. A fost o perioadă frumoasă, în care am explorat pădurea în fiecare anotimp. Nu există o anumită perioada pe care să o recomand pentru vizitarea pădurii deoarece ea este diferită de la un anotimp la altul, depinde de preferințe. Personal, îmi place foarte mult toamna târzie și iarna. Pădurea parcă e mai „spooky”, mai atractivă.  Am cunoscut oameni noi, am legat prietenii, au fost momente în care ne-am și întristat când găseam câte un copac tăiat ilegal, dar în general a fost o experiență inedită.


Foto-Travel: A fost nevoie de un astfel de material de promovare? De ce tocmai despre pădurea Hoia-Baciu?
Cosmin Giurgiu: Categoric că a fost nevoie de un astfel de material. Peste tot în lume se realizează documentare sau filme de prezentare ale unor locuri controversate. Pădurea Hoia-Baciu este în topul celor mai ciudate și interesante (evit cuvântul „bântuite”) păduri din lume. Unul dintre topuri este realizat de BBC, fapt ce a atras inevitabil turiști din toata lumea, dar fără a avea o imagine de ansamblu despre acest loc și ce legende ascunde. În plus, mulți ar fi vrut să treacă pe la un magazin de suveniruri la finalul vizitei, însă, evident, așa ceva nu există în pădure. Din sezonul următor, vor putea merge cu acest documentar ca amintire. Eu, ca producător si videograf, caut subiecte frumoase, inedite, captivante, chiar tabu, iar pădurea Hoia-Baciu este în top, fără dar și poate.

Pădurea Hoia-Baciu toamna
Foto-Travel: Care au fost provocările legate de realizarea documentarului?
Cosmin Giurgiu: Cea mai mare provocare a fost susținerea financiară pe toată durata derulării proiectului. Deși am avut câțiva sponsori, persoane juridice, și vreo trei persoane fizice, suma strânsă nu a fost nici pe departe suficientă. Mare parte a sumei necesare a fost suportată de echipă, din fonduri proprii și cu mari greutăți. Eforturile financiare nu se termină aici. Urmează etapa de după lansarea oficială, când vom realiza traducerile, înscrierea la ORDA, realizarea ambalajului de tip suvenir pentru a putea fi pus în vânzare către turiști.

Foto-Travel: Care au fost cele mai frumoase momente din perioada realizării documentarului?
Cosmin Giurgiu: Toate momentele au fost frumoase si memorabile în felul lor, dar m-a încântat faptul ca am stat cateva ore în compania stră-strănepotului lui Bram Stocker, Dacre Stocker, venit special pentru pădure din SUA.
De fiecare dată când urcam în pădure la filmări, aveam sentimentul că nu mai vreau să plec de acolo, că e atât de frumos... cred că dacă ar disparea un copac „ciudat” din zona Poienii Rotunde, aș observa imediat, atât de bine am ajuns să cunosc zona. De fiecare dată îi admir și nu mă abtin sa nu le mai fac o fotografie. Noaptea, pădurea este total diferita, e altceva. Am fost și singur de câteva ori pentru timelapseuri și nu am pățit nimic, dar te încearcă tot felul de senzatii, iar de la o vreme simturile se ascut și adrenalina crește, începi să te uiți când în spate, când în lateral, ai impresia că ceva te urmărește. Subconștientul începe să-ți joace feste. Dacă ești mai slab de înger, nu reziști. Deși cunosc bine locul, într-o noapte de vară m-am pierdut de-a binelea, m-am tot învârtit prin zonă și nu mai găseam poiana. A fost foarte interesant. Oricum, recomand amatorilor de senzații tari să facă o tură singuri, pe întuneric.

pădurea Hoia-Baciu este misterioasă

Peisaj de iarnă în pădurea Hoia-Baciu
Foto-Travel: Care a fost echipa de producție? Cu cine ați colaborat?
Cosmin Giurgiu: Echipa principală a fost alcătuită din Laura Călugăr – co-producător și realizatorul scriptului, alături de colegii ei videografi de la Lara Media, dar și Marius Lazin și Alexandru Surducan de la Hoia-Baciu Project. Ei s-au ocupat de culegerea poveștilor și tururi ghidate în pădure. Eu am contribuit in calitate de producător, videograf și editor. Îi menționez și pe Horațiu Mărgăvan – webmasterul siteului oficial și Alina Bondrea, realizatorul logoului oficial și al materialelor publicitare, Florin Giurgiu – efecte speciale, Dan Giurgiu - asistent. Pe parcursul filmărilor, colaborări am avut cu Gabriel Dicu – videograf din Hunedoara, Cristi Vescan – fotograf din Cluj, Asociația Transylvanian Diggers și multi alții fără de care produsul final n-ar fi arătat atât de bine.

Foto-Travel: Până la lansarea documentarului ați avut două lansări ale unor trailer-e. Cum au fost primite de public?
Cosmin Giurgiu: În urma lansării primului trailer, în februarie, s-au scris multe articole în presă despre această producție și am avut și câteva difuzări și participări la emisiuni ale unor televiziuni regionale și naționale. O parte le avem și pe site postate, inclusiv al tău. Al doilea trailer a fost lansat în luna mai, chiar in pădure, într-un decor de poveste. Din feedback-ul pe care îl avem, publicul a primit cu entuziasm acest film. Vom vedea mai multe la lansarea oficială din 21 decembrie și după. 

Celebri copaci răsuciți din pădurea Hoia-Baciu
Foto-Travel: Pe 21 decembrie 2016 este programată lansarea oficială a acestui film documentar. Va fi o premieră de gală? Pe cine aveți ca invitați?
Cosmin Giurgiu: Așa cum am anuntat, va fi lansarea oficiala. Nu va fi o premiera de gala, va fi o lansare frumoasă, cu invitați, prieteni și fani care vor dori să vină. Vrem să fie o atmosfera degajată, așa ca între prieteni, nu o gală cu fast.

Foto-Travel: Ce urmează după lansarea filmului?
Cosmin Giurgiu: După premieră vom realiza subtitrările în mai multe limbi, înscrierea la ORDA, ambalajul de tip suvenir pentru a putea fi pus în vânzare către turiști. Posibilitatea de achizitionare o vom anunța în luna ianuarie 2017. 

Super Luna văzută din pădurea Hoia-Baciu
Foto-Travel: La ce alte proiecte lucrați?
Cosmin Giurgiu: Avem în lucru din luna martie, proiectul Descoperă Țara Călatei – Kalotaszeg”, un proiect foarte vast. În cadrul acestuia, am realizat deja un website – portal turistic, foarte bine primit de public, dar urmează și albume tipărite și un film despre acest ținut etnografic magnific și necunoscut în România. Restul proiectelor sunt surpriză, dar sigur vei afla despre ele printre primii, la momentul potrivit. 

Lansarea oficială va avea loc la cinematograful Dacia din Mănăştur (Cluj-Napoca), miercuri 21 decembrie 2016, începând cu orele 19.00. Intrarea se face pe bază de bilet (15 lei) în limita stocului disponibil. Întrucât capacitatea sălii este de 200 de locuri, care din motive de siguranță nu vor fi suplimentate, cei interesați sunt rugați să-și procure din timp biletele. Organizatorii dau asigurări, că în cazul în care vor fi vândute mai multe bilete, va avea loc o a doua proiecție, imediat după prima.

Informații suplimentare despre lansare, pot fi obţinute astfel:

- din evenimentul creat special în acest sens.

UPDATE! Incepand de MARTI, 13 decembrie 2016, se vor putea cumpăra BILETE ÎN AVANS, sunând la numerele de telefon mai jos, în funcție de zona care va este cea mai convenabila: Mănăștur – 0742278445 (Alex) Centru/Intre Lacuri – 0746038080 (Marius) Mărăști/Zorilor – 0742054186 (Laura) Florești – 0744847575 (Cosmin) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...