luni, 27 noiembrie 2017

Medalie emisă de Asociația Colecționarilor din Sălaj pentru a marca 500 de ani de Reformă

Asociația Colecționarilor din Sălaj, a emis o medalie cu ocazia împlinirii a 500 de ani de Reformă. Este a doua medalie emisă în acest an, după cea care comemorează împlinirea a 100 de ani la luptele de la Mărăsti - Mărășești - Oituz.




În acest an se împlinesc 500 de ani de la începutul Reformei, moment important în istoria Europei. Pe 31 octombrie 1517, Martin Luther a inițiat Reforma Protestantă din dorința de a reforma Biserica Catolică. Prin cele 95 de teze expuse pe ușa Bisericii Tuturor Sfinților din Wittenberg și prin ruptura de Biserica Catolică a început o nouă eră a bisericii creștine.

Reforma a cuprins treptat toată Europa, patimile stârnite și refuzul de a retracta la solicitarea Papei Leon al X-lea o parte dintre teze, a dus la excomunicarea lui Luther și mai apoi la războaie sângeroase.

Transilvania nu a făcut excepție și deși aici nu au avut loc războaie religioase, stările formate de sași, secui și unguri au trecut repede la Reformă. În timp s-au cristalizat bisericile luterane, calvine și unitariene, fiecare fiind o ramură a protestantismului. Deși s-a încercat convertirea românilor la noua religie, acest proces a fost unul fără rezultate notabile. Totuși, Reforma a însemnat pentru românii transilvăneni posibilitatea de a avea cărți tipărite în limba română, iar școlile s-au deschis pentru elita românescă. 

Medalia emisă de Asociația Colecționarilor din Sălaj cuprinde:

  • avers: o floare de crin având în centru o inimă și o cruce; deasupra numele emitentului ASOCIAȚIA COLECȚIONARILOR DIN SĂLAJ; dedesubt textul ”Aici stau și nu pot face altfel” precum și variantele în limba germană ”Hier stehe ich, ich kann nicht anders” și în limba maghiară ”itt állok, másként nem tehetek”

  • revers: efigia lui Ioan Sigismund Zápolya - principe al Transilvaniei. Sub portret apate textul în latină ”IOANNES SIGISMVNDVS PRINCEPS TRANSILVANIAE”; deasupra și lateral apare textul ”500 ani de la Reformă 1517-2017” și variantele în limba germană ”500 Jahre Reformation” respectiv în maghiară ”500 éves a Reformáció”


Ioan Sigismund Zápolya (1540-1571) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și Principe al Transilvaniei din 1570 sub numele Ioan Sigismund. În 1567, sub conducerea sa are loc Dieta de la Turda prin care este dată declarația de toleranță religioasă față de confesiunile recunoscute ale Transilvaniei și declararea a patru religii oficiale - catolicism, calvinism, luteranism și unitarianism. Prin Tratatul de la Speyer din 16 august 1570 renunță la pretenția față de tronul Ungariei în favoarea lui Maximilian al II-lea; acesta din urmă îl recunoaște ca Principe al Transilvaniei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...