miercuri, 15 noiembrie 2017

Zalăul participă la Târgul de Turism al României

Municipiul Zalău participă prin Centrul Național de Informare și promovare Turistică la o nouă ediție a Târgului de Turism al României, ce va avea loc la Romexpo în perioada 16-19 noiembrie 2017. Este a patra participare a Zalăului la aceast eveniment de anvergură. Prezența la o manifestare de talia TTR este, fără îndoială, necesară și este salutară decizia Primăriei Municipiului Zalău și a partenerilor a de participa, cu atât mai mult cu cât orice oraș care se respectă investește în turism, în promovarea turistică. Printre alte beneficii pe termen lung, ce sunt cuantificabile în timp, o astfel de prezență asigură pe termen scurt o bună vizibilitate a Zalăului, a obiectivelor sale turistice dar și a zonelor limitrofe.




Alături de echipa CNIPT Zalău, la târg vor participa și reprezentanți ai Casei Municipale de Cultură Zalău respectiv ai Asociației ”Amicii Muzeului”. Asta înseamnă că pe lânga materialele clasice de promovare, Zalăul și indirect Sălajul va fi reprezentat și prin dansuri populare specifice zonei – susținute de membri ai Ansamblului Folcloric Columna, sau de demostrații de reenactment – susținute de membri ai Asociației ”Amicii Muzeului”.  Se știe că portul și dansurile poluare sunt ambasadori buni ai zonelor etnografice sălăjene, iar demonstrațiile ”dacilor și romanilor” sunt deja un brand al Sălajului.


Este evident faptul că Zalăul mizează în continuare în promovarea turistică pe proximitatea Complexului Arheologic Porolissum. Nu este rău acest lucru, deși, din punct de vedere istoric nu este nicio legătură între așezarea romană de la Porolissum și târgul Zalău. Poate, pe viitor, Zalăul ar trebui să-și caute alt brand, unul mai specific orașului. Însă până atunci, promovarea ”la pachet” a Zalăului și a Porolissum-ului nu este deloc de neglijat.

Am vrut să aflăm de la istoricul dr. Dan Băcueț-Crișan, președinte al Asociației ”Amicii Muzeului” și cercetăror științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, despre participarea reenactorilor zălăuani la această ediție a Târgului de Turism al României. Conform spuselor acestuia ”participarea din acest an va avea un dublu rol: pe de o parte va fi promovat patrimoniul local, iar pe de altă parte va fi promovat Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și activitățile desfășurate de acesta.” De aceea, în grupul de cinci reenactori, membri ai Asociației ”Amicii Muzeului” se vor afla și doi istorici, reprezentanți ai muzeului – cercetătorii științifici dr. Dan Băcueț-Crișan și dr. Ioan Bejinariu. 

Dan Băcueț-Crișan: ”Vom promova expoziția permanentă a muzeului nostru, una dintre cele mai reușite din țară dar vom prezenta publicului și informații despre noua expoziție virtuală ce se preconizează a fi realizată la Muzeul din Zalău. Vom avea materiale de promovare din care nu vor lipsi ghiduri cu expozițiile noastre sau cu activitățile desfășurate. Un punct distinct îl va reprezenta promovarea festivalului de reconstituire istorică Porolissum Fest. În acest sens vom folosi echipamentul din dotarea membrilor asociației, vom prezenta publicului echipament dacic și roman și vom avea demonstrații de luptă.”



Este îmbucurătoare acțiunea concertată a instituțiilor culturale și istorice din Zalău, practic turismul înseamnă în primul rând atragerea vizitatorilor spre obiectivele cultural-istorice. Iar Muzeul Județean de istorie și Artă Zalău este unul din obiectivele de prim rang ale orașului.

Desigur, se pune întrebarea legitimă, legată de impactul pe termen mediu și lung, pe care o astfel de participare îl are. Am rugat-o pe doamna Bianca Viorica Pop – director al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Zalău să ne răspundă la câteva întrebări.

Foto-Travel: Suntem în fața unei noi participări la TTR. Cu ce așteptări participați?
Bianca Viorica Pop: Da, ne aflăm la a patra participare a Municipiului Zalău la TTR sau la a doua participare de când s-a înființat CNIPT Zalău. Având în vedere că anul acesta, pe lângă colaborarea cu Casa Municipală de Cultură Zalău, îi avem alături de noi pe reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și membri ai Asociației „Amicii Muzeului”, sperăm să facem o impresie foarte bună, să ne întoarcem cu răspunsuri pozitive din partea vizitatorilor români și străini.

Foto-Travel: Cum stă Zalăul în materia de promovare turistică? Cu ce materiale mergeți la București, la cel mai mare târg de turism din țară?
Bianca Viorica Pop: Prin toate acțiunile intreprinse de CNIPT Zalău încercăm să realizăm o promovare turistică cât mai bună a municipiului Zalău și a împrejurimilor acestuia, drept dovadă este și participarea la acest târg. Cei care ne vor vizita standul vor primi materiale de promovare realizate de noi, cum ar fi: broșura „Zalău – Poarta de intrare spre Transilvania”, harta turistică a municipiului Zalău, cărți poștale cu obiective turistice, pergamente cu povești zălăuane, pliante cu Festivalul Roman Zalău – Porolissum și cu structurile de primire turistică din Zalău, calendare pentru anul 2018 și magneți cu obiective turistice din Zalău. Pe lângă aceste materiale, un plus vor aduce materialele de promovare ale Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, dansurile populare susținute la scenă de către Ansamblului Folcloric „Columna”, demonstrațiile de luptă și prezentarea echipamentelor de luptă dacic și roman ale membrilor Asociației „Amicii Muzeului”.

Foto-Travel: Cum cuantificați participarea la ediția de anul trecut? Există cifre / indicatori care să ateste creșterea vizibilității Zalăului din punct de vedere turistic?
Bianca Viorica Pop: Prin numărul de vizitatori care au trecut pe la standul nostru anul trecut și au cerut informații, mai ales, despre Festivalul Roman Zalău - Porolissum, și despre obiectivele turistice pe care le promovăm, considerăm că scopul nostru de a face mai cunoscut Zalăul, din punct de vedere turistic, a fost atins. Participările constante ale Municipiului Zalău la târguri de turism sunt necesare, iar rezultatul acestora va putea fi cuantificat în timp prin creșterea numărului de turiști.

Foto-Travel: Care este programul participării din acest an la TTR?
Bianca Viorica Pop: În cele patru zile de târg, vom fi prezenți la standul nostru între orele 10:00 – 18:00, unde vom oferi informații celor interesați și vom distribui materialele de promovare amintite. Asociația „Amicii Muzeului” și Ansamblul Folcloric „Columna” vor avea reprezentații zilnice la stand, precum și la scena din Pavilionul C3, unde se află și standul Municipiului Zalău.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...