sâmbătă, 2 decembrie 2017

Târgul de Crăciun de la Sibiu, probabil cel mai frumos din țară

În România tradiția Târgurilor de Crăciun nu este foarte veche. Însă pe an ce trece, din ce în ce mai multe orașe mari organizează astfel de târguri, care dincolo, în Europa sunt foarte căutate de către turiști. Sibiul se distinge dintre orașele românești care organizează târguri de Crăciun, fiind printre primele orașe în care s-a organizat un astfel de eveniment. Se întâmpla în 2007 când, alături de Luxemburg, a fost Capitală Culturală Europeană. De atunci au trecut 10 ani în care. Târgul de Crăciun de la Sibiu a crescut frumos, devenind în ultimii 2-3 ani ”cel mai frumos târg de Crăciun din țară”.





În acest an, 2017, Târgul de Crăciun de la Sibiu a ajuns la a XI-a ediție. Și la fel ca anul trecut, lansarea oficială a târgului a avut loc cu mult timp înaintea altor orașe din România. O lansare care a fost anunțată din timp și promovată intens, astfel că, pe 17 noiembrie 2017, Piața Mare din Sibiu a fost pur și simplu neîncăpătoare pentru miile de localnici și turiști din țară și străinătate veniți special pentru acest eveniment.

Cu aproape o oră înainte de inaugurarea festivă, programată pentru ora 19, valuri de oameni s-au revărsat de pe toate străzile spre Piața Mare din Sibiu. Îi așteptau peste 90 de expozanți din țară și din străinătate - cu cadouri de tot felul, dulciuri și vin fiert; atelierul lui Moș Crăciun - foarte îndrăgit de copii și Parcul lui Moș Crăciun - un parc de distracții pentru cei mari și cei mici. Treptat, treptat, piața s-a umplut până la refuz iar lumea trepida în așteptarea punctului culminant: aprinderea iluminatului festiv.





Momentul a venit la fix, cu precizie nemțească, simplu, fără discursuri festiviste. Pur și simplu, la 19 fix s-a aprins instalația - ghirlandele de beculețe sub forma unui brad imans ce convergeau spre mijlocul pieței. Iar ceea ce a urmat, în ropotele de aplauze ale celor din piață a întrecut orice imaginație. Pe toate clădirile din jurul pieței, de pe două schele ce susțineau câteva zeci de proiectoare fiecare, au fost proiectate imagini de iarnă. Totul s-a transformat brusc într-o lume mirifică, o lume de basm.








Pe scenă a început spectacolul oferit celor prezenți de Radu Nechifor & Friends având-o ca invitat special pe Ozana Barabancea. Iar o dată cu debutul spectacolului, forfota a început. Cu excepția unui public care se pare că avenit special pentru concert, toată masa de oameni s-a pus în mișcare. Copiii și-au tras părinții de mână spre carusel sau spre trenuleț, tinerii s-au înghesuit spre mașinuțe, dar cei mai mulți au început să colinde tarabele care te imbiau cu de toate: produse hand made, cadouri, decorațiuni de Crăciun, dulciuri de tot felul, vin fiert, castane coapte etc.






Și Piața Mică a devenit un punct de atracție, mai ales pentru tinerii care țineau neapărat să-și facă un selfie pe Podul Minciunilor. Tunelul format din mii de beculețe a devenit un veritabil punct de atracție.








Dar oricât de frumos ar fi momentul aprinderii luminilor și oricât de colorate ar fi clădirile din jurul pieței, un Târg de Crăciun se savurează ziua, pe lumină. Așa poți vedea toate căsuțele, poți să te oprești în tihnă și să târguiești cadorui pentru cei dragi, poți să savurezi un vin fiert cu scorțișoară sau pur și simplu poți să te plimbi printre căsuțele frumos decorate. Dar trebuie să te încarci cu multă răbdare, un tur complet al acestora îți ia sigur câteva ore.




Cel mai interesant stand a fost acela al unui producător de ciocolată. Înițial am crezut că acel comerciant a greșit târgul...Avea expuse tot felul de scule: șuruburi, chei, clește, ciovan, foarfecă etc. Până la urmă am realizat că sunt de ciocolată. Erau atât de fidel reproduse uneltele de credeai că sunt adevărate.



Desigur, fiecare comerciant a venit cu ce are el mai bun. Și e de remarcat calitatea mărfurilor expuse, majoritatea fiind produse autentice. De altfel, întregul târg este unul deosebit, curat, plin de culoare și de diversitate. Poți găsi orice de la produse alimentare, la îmbrăcăminte și accesorii de sezon, de la decorațiuni de iarnă până la cadouri și souveniruri.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...