duminică, 26 februarie 2017

Sălajul Etnografic: 10 muzee și colecții etnografice



Am primit de curând o provocare: să răspund la întrebarea dacă județul Sălaj este o destinație turistică. M-am gândit ce aș putea spune despre obiectivele turistice ale județului, căci fără obiective turistice nici nu se poate vorbi de turism. Prima categorie de obiective la care m-am gândit au fost cele etnografice. Da, din acest punct de vedere, Sălajul poate fi o destinație turistică. Există pe teritoriul județului Sălaj câteva locuri care adăpostesc colecții etnografice de excepție, realizate din pasiunea pentru frumos, pentru autentic și din dorința de a salva de la uitare zestrea poporului român. Unele dintre aceste colecții, ce pot fi considerate, fără a exagera muzee etnografice, sunt rodul unor proiecte de succes; altele s-au constituit prin forțe proprii ale celor care au astfel de preocupări. Enumerăm o parte dintre acestea, fără a avea pretenția că avem de a face cu un clasament al acestora.


sâmbătă, 25 februarie 2017

Premia Musei 2017: 10 pentru Sălaj

A devenit o tradiție ca instituțiile de cultură sălăjene să-și prezinte public raportul de activitate a anului care s-a încheiat și să organizeze gale de premiere a celor care își aduc într-un fel sau altul contribuția la dezvoltarea și promovarea parteneriatelor acelor instituții. Așa s-a întâmplat și în cazul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, este pentru al doilea an în care prestigioasa instituție culturală organizează o gală de premiere. Ediția din acest an a Premia Musei i-a vizat pe acei membri ai comunității care s-au implicat voluntar și cu dăruire în viața cetății.


vineri, 24 februarie 2017

Șezătoare de Mărțișor în Țara Silvaniei

Mă bucur ori de câte ori se întâmplă ceva fain în Sălaj, fie că e vorba de un eveniment cultural sau de unul etnografic. Și am observat în ultimul timp că Sălajul nu duce deloc lipsă de astfel de evenimente. Se poate spune că asistăm la o revigorare a activității culturale într-un județ, aflat mai mereu în umbra județelor vecine. Meritul pentru această stare de fapt le aparține, în bună măsură, și celor de la Colțul Românesc. După succesul proiectului ”Colțul Românesc - Suvenir de Sălaj”, iată că asistăm la debutul altui proiect frumos: ”Șezători în Țara Silvaniei”.



duminică, 19 februarie 2017

Rezervă-ți concediul la prețuri avantajoase: 5 zile până la Târgul de Turism Touristica



Vine, vine, primăvara....Da, anul acesta se pare că vine mai devreme și aduce cu ea o nouă ediție a Târgului de Turism TOURISTICA. Ca în fiecare an, ediția de primăvară a târgului are loc la Cluj-Napoca la doar o săptămână după Târgul de Turism al României. Și ca de fiecare dată în ultimii ani, blogul Foto-Travel este partener media al evenimentului. Așadar, săptămâna viitoare ne dăm întâlnire la Vivo! Cluj-Napoca (fostul Polus Center), pentru oferte turistice de nerefuzat.

duminică, 12 februarie 2017

Retrospectiva anului 2016: Proiecte fotografice

De când am prins gustul fotografiei, am încercat să implementez sau pur și simplu sa particip la câteva proiecte fotografice. Am fost implicat și în 2016 într-o serie de proiecte care mi-au oferit ocazia fie să expun o parte din lucrările realizate, fie să câștig experiență sau chiar să ajut pe alții. Fără falsă modestie, am să încerc să le trec în revistă în ordine cronologică.




sâmbătă, 11 februarie 2017

Retrospectiva fotografică a anului 2016: Fotografia etnografică

În ultimii ani sunt din ce în ce mai atras de fotografia etnografică. Participând la diferite evenimente etnografice am strâns un material fotografic bogat, din care cu greu am reușit să aleg 10 imagini pe care le consider a fi cele mai reprezentative pentru ce a însemnat anul 2016 din punct de vedere etnografic în Sălaj. Iată așadar, în viziunea mea, top 10 fotografii etnografice sălăjene.


vineri, 10 februarie 2017

”Coasta ștrecului” - Băbeni, file de istorie



Istoria trebuie privită ca o succesiune de evenimente, mai mari sau mai mici. Sau ca un puzzle format din milioane de piese răsfirate în timp, pe care noi încercăm să le punem la locul lor, pentru a reface imaginea completă a unui loc. Misiune dificilă întrucât nu avem, în demersul nostru, imaginea reală ca model. Nu o are nimeni, ea însăși este întinsă prin veacuri și chiar o viață întreagă de om nu este suficientă să vadă decât o infimă parte. Cu toate acestea, jocul este unul captivant, iar potrivirea fie și a unei singure piese, dă o satisfacție intelectuală greu de descris în cuvinte. Iată de ce, atunci când am dat prin arhive de documente care confirmă o poveste spusă de bătrânii satului în care am copilărit - este vorba despre Băbeni - m-am bucurat nespus de tare.






joi, 9 februarie 2017

Zalăul de Altădată: Acum 100 de ani (1)

M-am hotărât să reiau un proiect mai vechi, abandonat acum mai bine de un an. proiectul intitulat ”Zalăul de Altădată / Az Egykori Zilah” își propunea să prezinte aspecte din istoria Zalăului prin prisma presei vremii. Un fel de revistă a presei de acum 100 de ani. Și cum la Zalău erau doar publicații în limba maghiară, cel mai la îndemână ziar era fără îndoială Szilágyság. Despre istoria acestui ziar, primul care apărea în Sălaj am scris un amplu material (aici și aici) , preluat apoi de cotidianul Magazin Sălăjean și de revista de cultură Caiete Silvane. Ne propunem așadar să reluăm acest proiect și iată, venim în fața celor care iubesc istoria Zalăului cu un rezumat al ediției ziarului de exact acum 100 de ani! Pentru traducere am apelat la doamna Iudit Kovacs căreia îi mulțumesc și pe acestă cale.



marți, 7 februarie 2017

TravelScribus: o altfel de promovare turistică

În era digitală, este obligatoriu că până și promovarea turistică să se folosească de beneficiile tehnologiei, de puterea de penetrare în cele mai diverse medii. Și cum aproape toată lumea are astăzi un smartphone, o aplicație dedicată exclusiv promovării turistice este binevenită. Probabil că plecând de la aceste considerente, Alexandru Damaschin își propune să realizeze 41 de ghiduri de călătorie, câte unul pentru fiecare județ, integrate în aplicația pe care a denumit-o sugestiv TravelScribus.


sâmbătă, 4 februarie 2017

România în Marele Război (2): aniversarea Kaiserului Wilhelm al II-lea la București

Continuăm demersul pe care l-am început, de rememorare a istoriei Primului Război Mondial, prin intermediul fotografiilor de epocă aflate într-una dintre cele mai vaste arhive. Portalul Imperial War Museums deține o colecție impresionantă de fotografii, ce surprind momente ale războiului desfășurat pe teritoriul României. Vă prezentăm un moment despre care s-a scris destul de puțin: aniversarea la București a Kaiserului Wilhelm al II-lea.



joi, 2 februarie 2017

Camelia Burghele a lansat alte patru volume din seria ”Satele sălăjene și poveștile lor”

La Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a avut loc o lansare de carte deosebită. Au fost de fapt lansate patru cărți semnate de Camelia Burghele, cărți care vin să întregească seria de studii de etnologie cuprinse sub titlul ”Satele sălăjene și poveștile lor”, apărută la Editura Caiete Silvane și la Editura Etnologică București, cu sprijinul centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și al companiei TenarisSilcotub. Dacă în urmă cu un an au fost lansate primele patru volume, iată că astăzi, în prezența unui public numeros, au fost lansate și volumele V-VIII. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...