miercuri, 24 ianuarie 2018

O nouă apariție în peisajul media: revista Sălajul Pur și Simplu

Cine nu a auzit încă de proiectul media ”Sălajul Pur și Simplu”? Și este cineva care nu-l cunoaște, cel puțin din auzite pe Călin Pavăl? Mă îndoiesc. Pentru că în ultimii ani, numele jurnalistului Călin Pavăl s-a suprapus peste cel al publicației ”Sălajul Pur și Simplu”. Este un pariu câștigat de Călin cu sine însuși că ”...se poate și altfel”. Iată că după mai bine de 5 ani, Călin Pavăl este gata să treacă la un alt nivel. Cele mai bune materiale de pe site vor face obiectul unei reviste intitulată (cum altfel?) ”Sălajul Pur și Simplu”. Lansarea noi publicații sălăjene va avea loc joi 25 ianuarie 2018.






Îl știu pe Călin Pavăl de vreo 5 ani, de când m-am apucat de blogărit și de ”deschis ochii” spre mass-media sălăjeană. Am remarcat încă de atunci că ”Sălajul Pur și Simplu”  - am să-i spun simplu SPS - este altceva, aduce un suflu nou în peisajul media sălăjean. Și acest ”altceva” i se datorează lui Călin și echipei sale, oricare a fost ea la un moment dat. 

E clar, nu e ușor să faci presă în ziua de azi. La fel cum nu e ușor să scrii (atunci când ai ceva de spus). Și cu siguranță nu e ușor să-ți păstrezi echilibrul într-o breaslă care - scuzată să-mi fie afirmația - și-a pierdut de mult busola. Nu e ușor deloc să ții pasul cu evenimentele, să încerci să ajungi la ele, să te documentezi. Să ajungi la evenimentele culturale, să simți atmosfera de acolo ca apoi să poți să relatezi corect și imparțial. Și mai ales cu suflet. Nu e ușor să întinzi o mână comunității, celor care vor să-și promoveze activitatea. Nu e ușor să ai deschiderea necesară spre proiectele ce merită cu adevărat promovate. Ei bine, Călin Pavăl și echipa lui a reușit să facă toate acestea și ceea ce este important au reușit să le facă fără compromisuri.

Ca un jurnalist adevărat (lucrează în presă din 2002) Călin Pavăl a simțit la un moment dat nevoia de libertate, de a se întoarce la ceea ce crede el că este ”jurnalismul pur”. Așa că a plecat prin vara lui 2012 de la publicația la care lucra (Magazin Sălăjean) și a luat-o pe cont propriu, demarând proiectul editorial ”Sălajul Pur și Simplu”. Un proiect fain, care dincolo de publicația în sine, înseamnă mult mai mult. Înseamnă libertatea de a scrie cu drag, cu sete chiar, despre lumea în care te învârți; înseamnă libertatea de a scrie frumos despre cotidianul și banalul de lângă noi; înseamnă libertatea de a fi ironic, de a avea umor de calitate. 

Însă, oricât succes ar avea o publicație electronică, și SPS a avut succes - dovadă fiind cifrele din spatele publicației, 150.000 de cititori unici lunar - un jurnalist adevărat va dori mereu ca ideile sale, scrisul său să prindă viață pe hârtie. Chiar și în acestă lume super-informatizată, chiar și în hățișul online. A mai fost o perioadă în care SPS a apărut și pe print, pentru o scurtă perioadă de timp. Călin Pavăl își amintește: ”Pe print a fost la începutul anului 2013, cam 3 luni, după care am renunțat, pentru că formula print la acea vreme fiind condiționată de tipografie nu era ceea ce voiam. Plus că rămâneau multe ziare nevândute, care ajungeau la Remat. Și mi-am zis că e păcat să risipim aiurea resursele naturale, adică lemnul, eu fiind ecologist prin formare. Așa că am renunțat.”

Acum, Călin Pavăl se (re)întoarce oarecum la print. Însă de data aceasta în alt mod care nu va afecta publicația electronică, ba din contră, cele două se vor susține reciproc. Căci, așa cum mi-a mărturisit într-o scurtă întâlnire, revista ”Sălajul Pur și Simplu” va fi o publicație lunară ce va avea aproximativ 40 de pagini format A4. Va fi, așa cum îi place lui Călin să spună, ”o revistă care spune ceva”, va fi o alternativă la ”circul mediatic actual”. Tirajul va fi unul mic, vor fi scoase pe piață un număr de aproximativ 100 de exemplare. Va fi o revistă de colecție. Deja s-au anunțat mulți doritori să cumpere revista. 



Am vrut să știu mai multe despre primul număr al seriei noi, așa că l-am întrebat despre conținutul revistei. Vrând să păstreze surpriza lansării, Călin mi-a spus totuși câte ceva. Vor fi rubrici care s-au dovedit a fi apreciate în on-line. Nu vor lipsi rubrici ca ”Descoperim Sălajul”, ”Cronici culturale” sau ”Rubrica de creație”, revista fiind deschisă spre toți aceia care au ceva de spus.

Călin nu-și face probleme legate de sustenabilitatea proiectului. Iată ce spune el: ”E culmea, tocmai partea umană îi lipsește omului. Astazi se vinde imaginea, se dă like fără să se acceseze conținutul, în cel mai bun caz se citește titlul. Oamenii trebuie să descopere și altceva prin revistă, acesta va ajunge la cei cărora le place să citească, la cei cărora le place să știe, să fie informați. Cred că în 3 luni revista se va autosusține.”



Începând de joi, 25 ianuarie 2018, revista ”Sălajul Pur și Simplu” se va gasi de vânzare, la prețul de 10 lei, la chioșcul din pasajul ce duce la Hala Agroalimentară. Cele 48 de pagini ale primului număr, sunt legate cu fir de cânepă, așa că au și o valoare dată de munca înmagazinată aici. Intenția este de a fi o revistă de colecție, de aceea tirajul nu va fi mare. Desigur, va exista și posibilitatea de abonament pentru cei care vor aprecia conținutul revistei.

Revista va fi cu siguranță o provocare pentru Călin Pavăl. Iar pentru cei care încă mai cred că presa clasică, pe print, nu a murit, va fi o alternativă. Revista ”Sălajul Pur și Simplu” va fi o publicație ce va aduce acel ”altceva” de care avem nevoie. Eu sunt sigur de asta! 

Bun venit și viață lungă revistei ”Sălajul Pur și Simplu”!


Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...