joi, 1 februarie 2018

Centenar: Un altfel de calendar, editat cu ocazia Anului European al Patrimoniului Cultural

Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj a editat, în anul Centenarului și în Anul European al Patrimoniului Cultural, un altfel de calendar. Unul menit să atragă atenția celor ce vor să vadă, starea de degradare în care au ajuns multe din monumentele de patrimoniu sălăjene. Este un calendar care s-ar încadra mai degrabă în zona ”așa nu”; este o încercare de a demonstra că se poate învăță și din exemplele negative, care, din păcate, există.




O întreagă țară a auzit de Campania Publică ”Salvați Istoria Națională! Salvați Casa lui Iuliu Maniu!”. Grație unei inițiative ce a venit din zona societății civile, la care au aderat în timp ”oameni de bine” sau firme din mediul privat, s-a reușit să se împiedice transformarea casei părintești a marelui om politic Iuliu Maniu într-o ruină. Încă mai sunt multe de făcut, dar astăzi, casa lui Maniu de la Bădăcin are o altă față. Una care-ți dă speranța că acest neam mai are resurse, că încă mai poate să-și revină.

Așa că, cele două variante de calendar lansate de Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj - calendarul de birou și cel de perete - sunt oarecum dedicate și acestei campanii. Chiar pe copertă sunt datele campaniei, conturile în care se mai pot face donații. Iar imaginea dezolantă a casei celui care practic a făcut Unirea îndeamnă la acțiune. Acum, în al 12-lea ceas! Până încă nu este prea târziu!

Celendarul pe care-l prezentăm, poate fi unul care șochează. Poate asta a și fost intenția celor care l-au editat. Când pui un calendar pe perete, te aștepți ca filele acestuia să fie ilustrat cu imagini frumoase, purtătoare de mesaje nobile. Nici într-un caz nu îți imaginezi că filele unui calendar de birou, sau de perete, poate fi ilustrat cu imagini dezolate, cu ruine ale unor monumente istorice. Cum să pui într-un calendar, pe care o să-l afișezi într-o instituție, sau chiar acasă astfel de imagini? Ei bine, uite că se poate, este dacă vreți, semnalul de alarmă (disperat) pe care-l trage o instituție ce are în grijă tocmai aceste monumente.

Este, din punctul meu de vedere, un gest curajos. În primul rând, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj recunoaște public, că există în județ o serie de ”monumente” (oare le mai putem spune așa?) ce au ajuns ”în pericol ca urmare a neputinței, indolenței și lipsei banilor”. Din păcate, sunt mai mult de 12 obiective în stare avansată de degradare sau de (pre)colaps, încât ar fi nevoie de câteva calendare diferite care să le cuprindă pe toate.

Pe de altă parte, intenția declarată a editorilor acestor calendare este ca ele să ajungă pe biroul tuturor factorilor responsabili din județ. Acum urmează provocarea: vom vedea oare în instituțiile publice sălăjene, aceste calendare expuse? Ne vom asuma oare cu toții că o parte de vină ne aparține? Eu am un răspuns, dar ezit să-l fac public; poate mă înșel...

Pentru mine personal, acest calendar a reprezentat un scurt-circuit. Știam de ceva vreme starea deplorabilă a patrimoniului sălăjean. Cu ocazia ieșirolor pe teren în cadrul proiectului fotografic ”Hoinar prin Sălaj” am văzut cu ochii mei cum arată monumentele istorice.  Nu caut vinovați, suntem în aceeași barcă cu toții: și instituțiile culturale, și cei cu atribuții în domeniu, și conducerea comunităților respective, și școala, și biserica....Cu toții! Lipsa unei educații culturale în școală, o legislație ”ciudată”, neprietenoasă cu monumentele, indolența și nepăsarea ne-au adus aici. Întrebarea este, ce facem? Vrem să revenim la normal?

Voi duce acest calendar și-l voi expune în sala mea de clasă. De ce să ne ascundem de realitate? Vreau să le arăt tinerilor că datorită neimplicării celor care ar fi trebuit să se implice am ajuns aici. Iar dacă nici ei nu se vor implica atunci când va fi cazul, vom avea din ce în ce mai multe ruine. Vom arunca istoria la gunoi.

Dar să revenim la calendar. Vă veți întreba desigur, ce imagini ilustrează filele acestuia. Așa cum am precizat deja, coperta conține o imagine a Casei lui Iuliu Maniu de la Bădăcin. Urmează apoi, în ordinea lunilor următoarele monumente istorice: Ansamblul castelului Csáki din Almașu (ianuarie), Castelul Bay din Treznea (februarie), Biserica de lemn ”Sf.Arhangheli Mihail și Gavril” din Hida (martie), Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Brusturi (aprilie), Ansamblul castelului Haller din Gârbou (mai), Conacul Hatfaludy din Hida (iunie), Castelul Jósika din Surduc (iulie), Casă orașenească din Zalău (august), Casă orășenească din Zalău (septembrie), Casa Séra - casa memorială ”Ady Endre” (octombrie), Ansamblul Bisericii Reformate din Sfăraș (noiembrie), Ansamblul castelului Wesselényi (decembrie). 

Designul este bun, la fel și fotografiile care ilustrează calendarul. Acestea surprind destul de bine starea de degradare în care se află munumentul respectiv. Pe fiecare filă, ca un laitmotiv, apare textul :”Patrimoniul este în pericol ca urmare a neputinței, indolenței și lipsei banilor!”. Pe fiecare filă mai apare de asemenea un logo combinat ce conține tricolorul, logo-ul oficial al Centenarului și logo-ul Anului European al Patrimoniului Cultural. Așa cum este firesc, se găsesc și datele de contact ale Direcției Județene pentru Cultură Sălaj. Trebuie spus că un rol important în realizarea calendarului l-a avut domnul Dan Culic.

Să sperăm că demersul editării unui astfel de calendar va fi benefic, în sensul că factorii responsabili își vor face datoria. Poate că unele ”monumente” nu mai pot fi salvate, pentru ele este deja prea târziu. Însă sper ca altele să nu ajungă peste ani în acestă situație. Până la urmă, de noi toți depinde acesta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...