luni, 26 martie 2018

CENTENAR: În Sălaj, Caravana Unirii a poposit la Bocșa

În anul Centenarului Marii Uniri au loc și în Sălaj o serie de evenimente menite să readucă în atenția publicului, momentele importante ale istorie românilor din anul 1918 - anul reîntregirii naționale. Printre instituțiile culturale sălăjene ce și-au propus să marcheze prin evenimente proprii Centenarul Marii Uniri se numără și Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu”. Amplul proiect intitulat ”Caravana Unirii” a debutat duminică, 25 martie 2018, într-o localitate simbol - Bocșa.





Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” derulează în acest an, un proiect inedit - ”Caravana Unirii” prin care și-a propus trecerea prin fiecare oraș sau comună a județului. ”Ne vom opri, prioritar, la busturi, statui ridicate în memoria marilor personalități care au contribuit la Făurirea României Mari, precum și la monumente dedicate Eroilor, care s-au jertfit pentru apărarea pământului străbun” - se arată într-un comunicat al instituției. 

”Caravana Unirii” a pornit la drum și prima oprire a fost la Bocșa - localitate simbol, cea care l-a dat pe marele cărturar pașoptist Simion Bărnuțiu. Momentul ales nu a fost întâmplător. La 25 martie 1848, acum 170 de ani, Simion Bărnuțiu scria ”Provocațiunea” prin care cerea drepturi legitime, Libertate, Egalitate pentru toți. 

La Bocșa, ”într-o atmosferă înălțătoare de unire a Românilor, la 100 de ani de la nașterea României Mari, s-a trăit sărbătoarea unirii în cuget și simțire” - a declarat pentru blogul Foto-Travel unul dintre participanți, fotograful Ionel Șanta. 

S-au depus coroane de flori la busturile lui Simion Bărnuțiu aflate în fața Centrului Cultural din Bocșa respectiv la bustul din parcul de lângă biserica din localitate. 



Depuneri de coroane de flori la bustul lui Simion Bărnuțiu. Sursa foto: Biblioteca Județeană Sălaj

Ofițeri ai Batalionului 317 ”Voievod Gelu” la bustul lui Simion Bărnuțiu.
Sursa foto: Biblioteca Județeană Sălaj
A urmat un moment artistic la Căminul Cultural Bocșa, unde atmosfera a fost întreținute de reprezentări ale corului de bărbați din localitate, de corul de copii dar și de fanfara Liceului de Artă ”Ioan Sima” Zalău. În curte, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii. Un material filmat, realizat de colaboratorul nostru Ionel Șanta poate fi vizionat aici.



Corul de bărbați ai Bisericii Bocșa. Foto: Ionel Șanta

Spectacol folcloric la Caminul Cultural din Bocșa. Foto: Ionel Șanta

Hora Unirii la Bocșa. Foto: Ionel Șanta
Un alt moment emoționat s-a consumat în localitatea Sălăjeni, acolo unde, în curtea Bisericii Ortodoxe există un Cimitir al Eroilor. Imensul drapel tricolor ce a fost desfășurat de 1 Decembrie pe unul din dealurile ce străjuiesc Valea Zalăului, a acoperit simbolic mormintele eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. Aici, la Monumentul Eroilor au fost depuse de asemenea coroane de flori și a fost oficiată o slujbă de pomenire.


Drapelul tricolor acoperă simbolic mormintele eroilor la Sălajeni.
Sursa foto: Biblioteca Județeană Sălaj


Slujbă de pomenire a eroilor la Sălăjeni. Sursa foto: Biblioteca Județeană Sălaj
Proiectul ”Caravana Unirii” este derulat de către Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, sub egida Consiliului Judeșean Sălaj, în colaborare cu Instituția Prefectului Sălaj. 


Fotografiile ce ilustrează acest material sunt folosite cu permisunea:
  • Bibliotecii Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj
  • domnului Ionel Șanta





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...